Čtyři osvědčené tipy, jak předejít vzniku vrásek v létě

Krása 25. července 2021 | 18:28 — Zuzana Procházková
Léto je v plném proudu a slunečné dny si užíváme dosyta. Zatímco duše se raduje, pleť může velmi trpět. Sluneční záření stojí za 80 % viditelných příznaků stárnutí pleti. Přitom stačí pár maličkostí, které udrží pleť v bezpečí.
Další 3 fotografie v galerii
Sluneční záření stojí za 80 % viditelných příznaků stárnutí pleti / Depositphotos

Sluneční záření, a to zejména paprsky UVA a UVB, stojí za předčasným stárnutím pleti a vznikem vrásek. Také mohou způsobit spálení, poškození očí, různé alergické reakce či vyrážky, ochabnutí pleti a v nejhorším případě rakovinu kůže.

UVA a UVB paprsky

UVA paprsky totiž pronikají do hlubších vrstev kůže, kde zaktivují melanocyty, díky kterým chytáme hnědou barvu. Dlouhodobé vystavovaní nechráněné kůže UVA paprskům má však za následek uvolňování volných radikálů a změny DNA pokožky, tedy vzniku rakoviny.

Oproti tomu UVB paprsky pronikají pouze do vrchních vrstev kůže, kde způsobují zarudnutí nebo také spálení pokožky. V každém případě je tedy potřeba pleť chránit. Proto si ukážeme pět osvědčených tipů, díky kterým předejdete vzniku vrásek.

1. Používání krému s ochranou proti UVA a UVB paprskům

Používání krému s SPF faktorem by mělo být naprostým základem. Ochráníte se tak bezpečně před UV paprsky. Ideální je používat přes léto denní hydratační krém přímo s SPF faktorem, neboť na to nebudete muset myslet. Je potřeba pleť během léta chránit i při běžných aktivitách, jako jsou pochůzky po městě, cesta do práce nebo procházka se psem v parku.

2. Dostatečná hydratace

Hydratace hraje v rámci péče o pleť přes léto velmi důležitou roli. Pokud máte mastný typ pleti, i zde je potřeba důkladně a pravidelně hydratovat. Ideálně přes léto používejte lehké krémy, spíše gelové textury, které tolik nezatěžují pleť a rychle se vstřebávají. Vybírejte krémy, jež jsou obohacené o antioxidanty, koenzym Q10 a kyselinu hyaluronovou. Ta na sebe váže vodu a dokáže tak lépe pleť hydratovat.

3. Každý den důkladné čištění pleti

I když jste byli celý den u vody bez make-upu, nezapomeňte pleť důkladně vyčistit. I bez líčení na pokožce před den ulpívá pot, maz a zbytky opalovacího krému. Proto ideálně každé ráno i večer pleť vyčistěte například pomocí jemné micelární vody nebo čisticí pěny. Následně nezapomeňte použít hydratační krém. Jestli je vaše pleť mastná, zařaďte mezikrok v podobě pleťového tonika.

4. Dodržování pitného režimu

Pitný režim hraje důležitou roli v rámci celkové hydratace těla. Pokud jej budete zanedbávat, tak kožní buňky začnou velmi rychle postrádat vodu a vaše pleť bude rázem mdlá, unavená a náchylná ke vzniku vrásek nebo pigmentových skvrn. Nezapomeňte tedy přes léto dodržovat pitný režim a pijte zhruba dva až tři litry obyčejné vody denně. Dále čtěte: Geniální trik, jak bleskově vypeckovat třešně. Navíc jej zvládnou i děti.

Zdroj: havlikovaapoteka.cz, healthline.com, pennmedicine.org.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu