Plešatění se dá zabránit, musíte ho ale řešit včas. Co konkrétně vlasům prospěje a jak na to

Krása 05. října 2021 | 08:24 — Marcela Plachá
Bohaté, husté vlasy jsou symbolem vitality a energie. Je běžné, že s vyšším věkem ubývá nejen energie, ale také vlasů. Někdy ale začíná plešatění až příliš brzy. Podíváme se na příčiny a možnosti nápravy.
Další 4 fotografie v galerii
Vitální houba cordyceps silně a přirozeně posílí celé tělo a je vhodná hlavně pro muže / Depositphotos

Řídnutí vlasové kštice je proces, který nikoho nemine. Bohužel ale někdy začíná již v době kolem dvaceti let. Týká se jak mužů, tak žen. Věkem se vlasy stávají tenčí, lámavější, hůře upravitelné. Čím více je organismus vyčerpaný a má genetickou predispozici, tím dříve se objeví pleš. Pokud už skutečně nemáte vůbec žádné vlasy, nezbývá, než se s tím smířit. Na druhou stranu je dobré se zamyslet, proč k tomu došlo a zaměřit se na posilování organismu, zejména ledvin, pomocí bylinných čajů a doplňování energie polévkami a vývary.

Co konkrétně vlasům prospěje

Jestliže vlasy ještě máte, ale jsou slabé, ve špatném stavu, šediví a vypadávají, pak i tady je třeba posílit organismus. Kromě polévek a vývarů se doporučuje vitální houba cordyceps, která silně a přirozeně posílí celé tělo. Je vhodná hlavně pro muže, kterým dodá energii.

Ženám prospěje přidat ke cordycepsu také kořen anděliky čínské. Vyživí tělo, zlepší nejen stav vlasů, ale i pokožky, upraví menstruaci a zklidní psychiku. Výrazně prospěje také vitální houba reishi, která je důležitá pro potíže v přechodu a menopauze.

Pohled čínské medicíny

„Vlasy odráží kondici vrozené esence, která sídlí v ledvinách. Je to materie, kterou získáváme po našich předcích a která určuje, jak budeme zdraví a odolní. S věkem stav esence klesá. Klesá i vždy, když si bereme z rezerv, třeba pokud příliš a intenzivně pracujeme. Pokud se esence zcela vyčerpá, umíráme,“ uvádí praktik tradiční čínské medicíny Milan Schirlo. „Kvalita vlasů je ovlivněna kvalitou esence ledvin a množstvím krve jater. Proto léčba spočívá v posílení esence ledvin a krve jater. Tím se zabrání přílišnému padání vlasů, jejich špatné kvalitě či předčasnému šedivění,“ dodává.

Bylinky pro bohatou kštici

Kromě běžných rad typu: omezte stres, pijte hodně vody, nekuřte, choďte na procházky, nefénujte se apod., je dobré každý den vypít čajovou směs tvořenou bylinami:
rdesno mnohokvěté, rehmanie lepkavá, ptačí zob lesklý, ochmet, kustovnice čínská, zerav východní a puškvorec.

Na co ještě myslet

Nadměrné padání vlasů může být způsobeno i mnoha dalšími faktory. Na vině bývá nedostatek pohybu nebo špatné stravování. Do jídelníčku zařaďte fazole, vejce, ořechy, ryby a lněná semínka. Vhodné je doplňovat vitamin B5, který podporuje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání.   

Biologické průzkumy potvrdily, že padání vlasů u žen nezpůsobuje – na rozdíl od mužů – genetická predispozice. Viníkem bývá spíše nadměrný stres, užívání léků, špatná výživa, s ní související nedostatek vitaminů a v neposlední řadě i hormonální změny. Vlasy ženám padají také vlivem častého barvení, fénování a žehlení. Neřídnou však pouze v přední linii a na temeni hlavy, ale vypadávají rovnoměrně po celé hlavě.

Proces ztráty vlasů začíná nabírat na síle kolem 30. roku života, kdy ženy zaznamenávají ztrátu objemu, lesku a pružnosti svých vlasů. Také padání vlasů po narození dítěte je velmi častý a přirozený jev. Je způsobeno tím, že v průběhu těhotenství hormon estrogen snižuje množství vlasů v klidové (katagenní) fázi až o polovinu, což způsobuje, že těhotným ženám padají vlasy mnohem méně. Po porodu se hormonální stav vrací do normálu a vlasy opět začínají více vypadávat. Nejpozději do 9 měsíců po porodu se však stav normalizuje. Jak více podpořit krásné vlasy a pleť, jsme psali zde.

 Zdroj: tradicni-terapie.cz, santemagazine.fr.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu