Pití z brčka, nedostatek spánku a další nejčastější návyky, které každý den přispívají k předčasnému stárnutí pleti

Krása 03. dubna 2022 | 13:16 — Zuzana Procházková
Stárnutí kůže nikdo neošálí. Je to přirozený fyziologický proces, k němuž dochází společně se stárnutím celého organismu. Co však můžete ovlivnit, je předčasné stárnutí pleti, které se projevuje například jemnými vráskami již v mladém věku. Přinášíme vám proto přehled nejčastějších návyků, které způsobují předčasné stárnutí pleti.
Další 3 fotografie v galerii
Předčasné stárnutí pleti se projevuje jemnými linkami a tmavými kruhy / Pixabay

Každá pleť postupem času stárne a začnou se objevovat vrásky, pigmentové skvrny, žilky či jiné nedokonalosti. Existuje však několik častých návyků, respektive zlozvyků, které stárnutí pleti ještě více urychlují a vrásky či jinak zhoršenou kvalitu pleti tak můžete pozorovat již v mládí. Proto se pokuste tyto návyky minimalizovat, abyste si zachovali hebkou, pružnou a jasnou pleť co nejdéle.

1. Časté mnutí očí může způsobit vznik tmavých kruhů a jemných vrásek

Podle medicíny doktora Johnse Hopkinse jsou váčky a jemné linky pod očima součástí přirozeného procesu stárnutí a objevují se, když svaly kolem očí ochabují. Pokud ale patříte k těm, kteří si oblast okolo očí velmi často mnou, pak to může mít negativní dopad na vaši pleť v podobě předčasného stárnutí pleti a tvoření vrásek. Časté mnutí pleti v oblasti očí je problémem například u pacientů s ekzémem, kteří si mohou nadměrně třít oči kvůli svědění a podráždění. „Tahání, mnutí a tření jemné pokožky kolem očí může způsobit i charakteristické ztmavnutí,“ říká Jeanine B. Downie, certifikovaná dermatoložka a ředitelka dermatologického centra v Montclair.

2. Nedostatek spánku narušuje přirozenou regeneraci pleti

Všem je dobře známo, že je spánek nezbytný pro celkové zdraví, a to jak těla, tak duše. Bez kvalitního spánku v dlouhodobém horizontu tělo nemůže správně fungovat. Co je však potřeba také zmínit, je to, že spánek je nanejvýš důležitý také pro kvalitu pleti, neboť se během noci pleť obnovuje. Pokud si tedy nebudete dopřávat kvalitní spánek, může se to časem negativně projevit i na vaší tváři. Studie publikovaná v roce 2015, která zkoumala vzorek 60 žen, zjistila, že špatný spánek (definovaný jako pět hodin nebo méně) byl spojen se zvýšenými známkami stárnutí, horší funkcí kožní bariéry a nižší spokojeností žen se svým vzhledem.

3. Srkání pití z brčka může způsobit jemné linky kolem rtů

Pijete limonády, čaj, kávu a jiné nápoje nejčastěji brčkem? Pak si dejte pozor, neboť tento návyk může zapříčinit předčasný vznik jemných vrásek okolo úst, což je známkou stárnutí pokožky. Jde o to, že když usrkáváte nápoje brčkem, tak aktivujete svaly kolem rtů. Čím více tyto svaly zapojujete, tím je pravděpodobnější, že se vám na kůži vytvoří záhyb - vrásky. Dle Mayo Clinic se jedná o stejný důvod, proč se u kuřáků také objevují předčasně vrásky kolem úst.

4. Stres uvolňuje kortizol a způsobuje rozklad kolagenu

Každá část našeho těla je ovlivněna stresem, a to včetně včetně pokožky. Pokud trpíte chronickým stresem, tak vaše tělo nepřetržitě pumpuje stresové hormony, což může způsobit předčasné stárnutí. Kortizol jakožto hlavní stresový hormon, rozkládá kolagen, což vede k ochabování kůže a vzniku vrásek.

5. Make-up s SPF nechrání pokožku dostatečně

Jako ochrana pokožky před předčasným stárnutím jsou krémy s SPF těmi nejlepšími. Mnoho studií prokázalo, že vystavení ultrafialovému (UV) záření bylo zodpovědné za 80 procent viditelných známek stárnutí obličeje, včetně vrásek a změn pigmentace. Pokud se spoléháte na to, že váš make-up obsahující SPF blokuje škodlivé UV záření, tak svou pleť dostatečně nechráníte. Většina make-upu s SPF sice chrání před UVB paprsky, ale neblokuje UVA paprsky, které způsobují předčasné stárnutí a poškození pleti.

6. Nenošení slunečních brýlí může poškodit oči a okolní pokožku

Podle Piedmont Healthcare chrání sluneční brýle oči před UV paprsky, které mohou poškodit oční víčko, rohovku, čočku i sítnici. Jak již bylo zmíněno, UV paprsky mohou také poškodit jemnou pokožku kolem očí. Pokud nenosíte na sluníčku brýle, jistě mžouráte, mračíte se a děláte pohyby, které vám ulevují od přímého slunce. To však znamená, že aktivujete téměř všechny mimické svaly na obličeji a ještě v kombinaci se škodlivým UV zářením si zaděláváte na tvorbě vrásek a předčasném stárnutí pleti. Dále čtěte: O kolagenu: Proč je jeho konzumace tolik důležitá a jak oddaluje stárnutí pokožky.

Zdroj: National Library of Medicine, Mayo Clinic, everydayhealth.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu