Jak skladovat vlašské ořechy, aby si uchovaly chuť i nutriční hodnoty. Mražené vydrží i rok

Ostatní 31. října 2022 | 13:33 — Zuzana Procházková
Pakliže jste si zrovna vyloupali vlašské ořechy, věnujte velkou pozornost i jejich správnému skladování. V opačném případě může rychle dojít k jejich žluknutí, plesnivění či napadaní například moly. V tomto článku vám proto prozradíme, jak čerstvě vyloupané ořechy správně skladovat, aby vydržely chutné i napřesrok.
Další 3 fotografie v galerii
Při správném skladování mohou vlašské ořechy vydržet chutné i rok / Pixabay

Na vlašské ořechy nedá mnoho lidí dopustit, a to zejména v období Vánoc, kdy jsou nedílnou součástí hned několika receptů na cukroví. Vlašské ořechy jsou však také velmi výživné a nutričně bohaté. Obsahují zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovou, vitamín E, B1, B6 a mnoho minerálů. Není proto od věci si každý den dopřát malou hrstku vlašských ořechů. Pochopitelně se to s jejich konzumací nesmí přehánět kvůli vysokému obsahu tuků.

Jak rozeznat žluklé ořechy

Než se podíváme na to, jak správně skladovat ořechy buď čerstvě vyloupané nebo ty ve skořápce, tak je potřeba zmínit, jak rozpoznat zkažený žluklý ořech. To se může stát, pakliže nedodržíte podmínku skladování na chladném suchém místě a ořechy zkrátka sušíte v teple. A jak tedy rozpoznat žluklé ořechy? Budou gumové, scvrklé a mohou být cítit zatuchlinou. Jejich chuť se změní na hořkou či silně trpkou. Takovéto ořechy rozhodně vyhoďte a neskladujte, neboť mohou způsobit trávicí potíže z důvodu obsahu plísní či různých toxinů.

Skladování nevyloupaných ořechů

Pevná skořápka prodlužuje trvanlivost ořechů. Pokud jste se proto rozhodli, že ořechy loupat nebudete, ale uskladníte celé, je potřeba dodržet správný postup, aby vám celé nezplesnivěly. V první řadě je nutné vlašské ořechy probrat a dát bokem ořechy s poškozenou skořápkou či ořechy, jež byly předčasné sklizené. Takové kusy se totiž na skladování ve skořápce nehodí.

Sušení musí probíhat minimálně měsíc

Jakmile budete mít ořechy přebrané, je potřeba je rozložit například na síto, ideálně v jedné vrstvě, a nechat sušit alespoň jeden měsíc. Délku sušení není dobré zkracovat, ořechy schnou skutečně dlouho. Nakonec nezapomeňte na to, že by sušení mělo probíhat v suchém prostředí, díky čemuž zabráníte plesnivění ořechů. Po uplynutí jednoho měsíce můžete ořechy přemístit do prodyšného obalu a skladovat na suchém místě.

Skladování vyloupaných ořechů v lednici

Čerstvě vyloupané ořechy byste měli co nejdříve spotřebovat, pakliže je budete skladovat v teple například v kuchyni ve skříňce či na lince. Kvůli teplu se začnou totiž velmi rychle kazit. Proto může být řešení lednička. V ní vám totiž vyloupané ořechy vydrží i klidně čtyři měsíce. Rozhodně je však v lednici skladujte v nějaké vzduchotěsné nádobě, případně v igelitovém sáčku se zipem, abyste zamezili tomu, že budou ořechy přejímat okolní pachy.

Mražení vyloupaných ořechů

Pokud potřebujete, aby vám vylupané ořechy vydržely i jeden rok, pak je nejlepším řešením je jednoduše zamrazit. Nebojte se toho, že by se zhoršila jejich kvalita či chuť, vlašské ořechy budou jako čerstvě vyloupané i po zamražení. Velkou výhodou je také to, že zmražené vlašské ořechy můžete rovnou zpracovávat například mlít nebo sekat. I v této podobě je můžete pochopitelně zamrazovat. Tak, jak tomu bylo u uskladnění v lednici, i zde ořechy zamrazujte v silném igelitovém sáčku nebo v nějaké plastové krabičce. Nezapomeňte si na dávky vždy napsat datum, kdy jste je zamrazili a do roka je spotřebujte. Dále čtěte: Jak se zbavit závislosti na sladkém? Nejdůležitější je spánek, vyvážený jídelníček a práce se stresem.

Autorský článek, další zdroj: ruralsprout.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu