Pohodlný a huňatý župan vás v zimě pěkně zahřeje

Móda 22. ledna 2021 | 08:05 — Klára Sanders
Po celém dni v upnutém oblečení není nic lepšího, než se zabalit do pohodlného županu. V zimních měsících vás župan navíc krásně zahřeje.
Další 1 fotografie v galerii
V současnosti se župan nosí při denních či nočních příležitostech / Pixabay

Župany se objevily již počátkem 18. století v jižní a jihozápadní Evropě jako součást domácího oděvu. V současnosti se župan nosí při denních či nočních příležitostech spojených s intimním životem, hygienou nebo volnočasovými aktivitami jako například bazény či sauny. Kvalitní župan vás musí osušit, zahřát, a také by vám měl dobře padnout a slušet.

Župan jako módní trend

Župany čím dál více dobývají módní svět. Pronikají z koupelen či ložnic na ulici, či dokonce rudý běhoun spojený se slavnostními událostmi. Na udílení hudebních cen Grammy se v bílém outfitu, který se sotva dá nazvat jinak než obřím županem, zjevil třeba zpěvák George Clinton. V jeho případě jde samozřejmě o výstřednost, ale to neznamená, že by „venkovní župany“ neměly naději. Naopak. 

Střih, který pronikl i mezi kabáty

Županový střih dlouhodobě patří k oblíbeným v dámské kabátové módě. Poslední zhruba dvě sezony jsou hitem i pánského odívání. Měkké pláště přetnuté pásky ze stejné látky mají svou budoucnost jistou. Díky podobnosti s klasickými župany působí příjemně a tak nějak pohodlně. A většinou i takové jsou.

A není to rozhodně poprvé, kdy se cosi jako župan dostalo do třídy společensky nejen přijatelného, ale dokonce vyžadovaného oblečení. Řeč je o smokingu. Ponechme teď stranou, že jsou trochu rozdíly v tom, jak jej vnímá kontinentální Evropa a anglosaský svět, který zná ještě tuxedo.

Vzorem pro frak

Dnešní varianta jednoho z nejformálnějších oblečení, a to o level výš stojící frak, který je spíš na ústupu, vznikla právě z takového domácího pánského župánku. Ten muži dříve oblékali jako večerní či domácí plášť, který měl krýt oblečení právě ve chvíli, kdy šli do kuřáckého salonku bafat z fajfky nebo si vychutnat viržinko. Pod hebkým kabátem se šálovým límcem byly ostatní svršky uchráněny toho, aby nasákly kouřem. Postupem doby se z něj stal nejen společensky přijatelný, ale dokonce vyžadovaný svršek. Třeba něco podobného zažijeme s župany zase. Psali jsme také: Francouzský styl je v módním světě často kopírován. Prozradíme vám tajemství tamních šarmantních žen

Témata: župan, domov, teplo, střih, móda
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu