Podzimní lahůdky pro mlsné jazýčky

Ostatní 10. listopadu 2019 | 09:54 — Monika Moorová
Podzim je v plném proudu a nabízí nám stále spoustu svých plodů, které můžeme bez okolků využít v kuchyni. Dejte si dnes něco skutečně dobrého, pokusíme se vás inspirovat.
Další 4 fotografie v galerii
Švestky ve slanině báječně chutnají / Depositphotos

Zlehka se s námi začíná loučit babí léto a bude čas se pořádně zahřát. Nejen silnějším oblečením či horkými nápoji, ale i pořádným jídlem, které nám udělá dobře na těle i na duši. Dejte si lahůdky, které vám rozjasní podzimní den.

Švestky ve slanině

Přísady:

  • sušené švestky
  • slanina
  • párátka
  • olej

Postup:

Sušené švestky necháme chvilku nabobnat ve vlažné vodě, pak je osušíme a zabalíme je do plátku slaniny. Pro udržení slaniny propíchneme párátkem a dáme na pánev. Labužníci mohou do švestky přidat mandličku. Proč byste se měli cpát sušenými švestkami od rána do večera? Zde jsou důvody.

Hříbkové penne

Přísady:

  • 100 g slaniny
  • 3 lžíce oleje
  • 1 malá cuketa
  • 1 malý lilek
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 350 g směsi hub
  • po 1 snítce rozmarýnu a tymiánu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 250 ml smetany
  • 500 g těstovin penne
  • sůl

Postup:

Slaninu nakrájíme na nudličky a opečeme na rozehřátém oleji. Cuketu a lilek nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek nadrobno pokrájíme. Houby očistíme a otřeme vlhkým ubrouskem, podle potřeby rozkrájíme. Cibuli a česnek zesklovatíme na slanině, přidáme houby, cuketu a lilek a společně opékáme. Bylinky s rajčatovým protlakem, cukrem, vínem a smetanou vmícháme do zeleniny. Dusíme asi 10 minut. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, necháme okapat a rozdělíme na talíře. Ze zeleniny vyjmeme bylinky, pokrm osolíme a poklademe na těstoviny. Můžeme ozdobit rozmarýnem. 

Rozmarýnová pečeně

Přísady:

  • 1 kg vepřové pečeně s kostí
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 250 g žampionů
  • 1 balení mozzarellových třešniček
  • 200 g malých buketek
  • 1 kg malých brambor
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

Vepřovou pečeni osolte, opepřete. Zprudka ji opečte na pánvi, aby se maso zatáhlo. Pomocí kuchyňského provázku připevněte k pečeni snítky rozmarýnu a dejte ji na chvíli stranou. Brambůrky omyjte, osolte, zakápněte olejem a vložte do pekáčku. Přidejte pečeni, zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C. Po 30 minutách přidejte podélně rozpůlené cuketky a žampiony bez nožiček naplněné mozzarellou. Pečte doměkka. V průběhu pečení podlévejte vodou nebo vývarem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu