Podzimní lahůdky pro mlsné jazýčky
Zlehka se s námi začíná loučit babí léto a bude čas se pořádně zahřát. Nejen silnějším oblečením či horkými nápoji, ale i pořádným jídlem, které nám udělá dobře na těle i na duši. Dejte si lahůdky, které vám rozjasní podzimní den.
Švestky ve slanině
Přísady:
- sušené švestky
- slanina
- párátka
- olej
Postup:
Sušené švestky necháme chvilku nabobnat ve vlažné vodě, pak je osušíme a zabalíme je do plátku slaniny. Pro udržení slaniny propíchneme párátkem a dáme na pánev. Labužníci mohou do švestky přidat mandličku. Proč byste se měli cpát sušenými švestkami od rána do večera? Zde jsou důvody.
Hříbkové penne
Přísady:
- 100 g slaniny
- 3 lžíce oleje
- 1 malá cuketa
- 1 malý lilek
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 350 g směsi hub
- po 1 snítce rozmarýnu a tymiánu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce cukru
- 250 ml suchého červeného vína
- 250 ml smetany
- 500 g těstovin penne
- sůl
Postup:
Slaninu nakrájíme na nudličky a opečeme na rozehřátém oleji. Cuketu a lilek nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek nadrobno pokrájíme. Houby očistíme a otřeme vlhkým ubrouskem, podle potřeby rozkrájíme. Cibuli a česnek zesklovatíme na slanině, přidáme houby, cuketu a lilek a společně opékáme. Bylinky s rajčatovým protlakem, cukrem, vínem a smetanou vmícháme do zeleniny. Dusíme asi 10 minut. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, necháme okapat a rozdělíme na talíře. Ze zeleniny vyjmeme bylinky, pokrm osolíme a poklademe na těstoviny. Můžeme ozdobit rozmarýnem.
Rozmarýnová pečeně
Přísady:
- 1 kg vepřové pečeně s kostí
- 4 snítky rozmarýnu
- 250 g žampionů
- 1 balení mozzarellových třešniček
- 200 g malých buketek
- 1 kg malých brambor
- olej
- sůl
- pepř
Postup:
Vepřovou pečeni osolte, opepřete. Zprudka ji opečte na pánvi, aby se maso zatáhlo. Pomocí kuchyňského provázku připevněte k pečeni snítky rozmarýnu a dejte ji na chvíli stranou. Brambůrky omyjte, osolte, zakápněte olejem a vložte do pekáčku. Přidejte pečeni, zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C. Po 30 minutách přidejte podélně rozpůlené cuketky a žampiony bez nožiček naplněné mozzarellou. Pečte doměkka. V průběhu pečení podlévejte vodou nebo vývarem.