Vyrobte si domácí veganský parmezán. Postačí vám na to jen tři ingredience

Ostatní 17. února 2020 | 19:48 — Anna Novotná
Parmezán je surovina, která se skvěle hodí na těstoviny, do rizota, salátů i dalších jídel. Pokud i vy patříte k jeho častým uživatelům, může se vám čas od času stát, že ho jednoduše nemáte po ruce, protože jste nestihli včas doplnit zásoby. Poradíme, jak si domácí "parmezán" jednoduše připravit.
Další 3 fotografie v galerii
Parmezán lze nahradit jednoduchou domácí směsí / Shutterstock

Parmezán pochází z Itálie. Má žlutou barvu, zrnitou strukturu a hladkou kůrku. Vyrábí se z čerstvého a částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru mezi 35 – 45 cm a tloušťce 18 – 34 cm. Tyto bochníky se nechávají 15 – 20 dnů máčet v solném roztoku. Následuje zrání na dřevěných policích, které trvá od 1 roku do 3 let.

Recept, který vám nabídneme, samozřejmě není na výrobu tak složitý a jde v podstatě o rychlé řešení, jak parmezán šikovně nahradit. A vzhledem k surovinám, ze kterých si lze falešný parmezán připravit, bude tato pochoutka vhodná i pro příznivce veganské stravy.

Domácí veganský parmezán

Přesto, že se pravému parmazánu tato domácí varianta zcela nevyrovná, určitě si ji zamilujete. Díky své sýrové chuti, sypké konzistenci a snadné přípravě si ho rychle oblíbíte a stane se důležitou součástí vaší kuchyně.

Velkou výhodou je, že vám tato směs vydrží v lednici i několik týdnů. Je to ale relativní. Většinou se totiž po veganském parmezánu zapráší daleko dříve.

Stačí jen tři suroviny

Na výrobu veganského parmezánu budete potřebovat jen tři suroviny a maximálně pět minut času. Připravte si tyto ingredience:

  • hrnek nepražených kešu oříšků
  • ¼ hrnku lahůdkového droždí
  • 1 lžička soli

Postup

Kešu rozmixujte se solí a lahůdkovým droždím na požadovanou směs. Pokud se vám konzistence nezamlouvá, můžete ještě přidat trochu vody.

Co se týká případných dochucovadel, záleží to čistě na vás. Směs je výborná jen z droždí, kešu oříšků a soli, ale někdo do ní ještě přidává třeba kurkumu nebo trochu sójové omáčky Tamari. 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu