Vyrobte si domácí veganský parmezán. Postačí vám na to jen tři ingredience
Parmezán pochází z Itálie. Má žlutou barvu, zrnitou strukturu a hladkou kůrku. Vyrábí se z čerstvého a částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru mezi 35 – 45 cm a tloušťce 18 – 34 cm. Tyto bochníky se nechávají 15 – 20 dnů máčet v solném roztoku. Následuje zrání na dřevěných policích, které trvá od 1 roku do 3 let.
Recept, který vám nabídneme, samozřejmě není na výrobu tak složitý a jde v podstatě o rychlé řešení, jak parmezán šikovně nahradit. A vzhledem k surovinám, ze kterých si lze falešný parmezán připravit, bude tato pochoutka vhodná i pro příznivce veganské stravy.
Domácí veganský parmezán
Přesto, že se pravému parmazánu tato domácí varianta zcela nevyrovná, určitě si ji zamilujete. Díky své sýrové chuti, sypké konzistenci a snadné přípravě si ho rychle oblíbíte a stane se důležitou součástí vaší kuchyně.
Velkou výhodou je, že vám tato směs vydrží v lednici i několik týdnů. Je to ale relativní. Většinou se totiž po veganském parmezánu zapráší daleko dříve.
Stačí jen tři suroviny
Na výrobu veganského parmezánu budete potřebovat jen tři suroviny a maximálně pět minut času. Připravte si tyto ingredience:
- hrnek nepražených kešu oříšků
- ¼ hrnku lahůdkového droždí
- 1 lžička soli
Postup
Kešu rozmixujte se solí a lahůdkovým droždím na požadovanou směs. Pokud se vám konzistence nezamlouvá, můžete ještě přidat trochu vody.
Co se týká případných dochucovadel, záleží to čistě na vás. Směs je výborná jen z droždí, kešu oříšků a soli, ale někdo do ní ještě přidává třeba kurkumu nebo trochu sójové omáčky Tamari.