Jednoduché a čistě přírodní repelenty proti klíšťatům. Vyrobte si snadno a levně účinného pomocníka

Ostatní 01. července 2020 | 08:22 — Anna Novotná
Klíšťata jsou malá, ale velmi nebezpečná. Virus klíšťové encefalitidy způsobuje zánět mozku, tedy encefalitidu, což je vážný stav. U dětí pak častěji meningitidu, což je zánět mozkových blan, kdy je prognóza o něco lepší, ale rovněž může zanechávat dlouhodobé následky. Existují různé cesty, jak se těmto parazitům bránit. Možná jste netušili, že výhrou nad tímto škůdcem může být i po domácku vyrobený repelent.
Dalších 5 fotografií v galerii
Pro klíšťata jsou velmi nepřijemné vůně esenciálních olejů / Shutterstock

Klíšťata nemá v lásce asi nikdo, nákazy klíšťovou encefalitidou či boreliózou se naopak obávají asi všichni. Kromě klasického očkování, které si můžete domluvit u svého praktického lékaře, existuje hned několik účinných repelentů. Pokud jste zastánci přírodní cesty a chcete se vyhnout chemii, máme pro vás tipy na účinné přírodní repelenty. Stačí si pouze vybrat. 

Olej proti klíšťatům

Postup jeho výroby je jednoduchý: do láhve, nejlépe s rozprašovačem, nalijte trochu rostlinného nebo mandlového oleje, přidejte asi dvacet kapek růžového olejíčku a jeden hrneček vody. Vše protřepejte. Vznikne směs, kterou pak můžete aplikovat na odhalené části těla před pobytem v místech s výskytem klíšťat. Vyhněte se nosu, ústům a očím. 

Jablečný ocet a olej

Ocet je dalším domácím zdrojem, díky kterému klíšťatům určitě vonět nebudete. Stačí smíchat dva díly vody s dílem jablečného octa. Nakonec přidejte několik kapek svého oblíbeného oleje. Použití je stejné jako u předchozího repelentu.

Repelent z citrusů

Odpuzovač klíšťat lze „uvařit“ i z citrusů. Do vařící vody přidáme několik oloupaných a nakrájených citrusových plodů. Nejvhodnější jsou pomeranče, citróny, limetky nebo grapefruity. Necháme zprudka vařit po dobu jedné minuty a poté mírně vaříme asi jednu hodinu. Citrusové plody vyjmeme z vody, přecedíme, necháme vychladnout a repelent je na světě.

Peprmintový olejíček

Leckdo z nás má peprmint v oblibě. U klíšťat je tomu ale naopak. Navíc příprava peprmintového repelentu nezabere příliš času. Stačí smíchat dva hrnky vody a asi dvacet kapek peprmintového olejíčku.

Co ještě pomáhá

Pro klíšťata jsou velmi nepříjemné vůně esenciálních olejů. Mají totiž velmi dobře vyvinuté čichové vnímání a některá aroma pro ně mohou být až toxická. Předtím, než půjdete do přírody, si dejte do dlaní malé množství esenciálního oleje, rozetřete ho po povrchu válečku, kterým se odstraňují nečistoty z oblečení a můžete jím přetřít okraje nohavic, rukávů a dekoltu. A klíště má pro tentokrát smůlu. Psali jsme také: Jak si rychle a hlavně bezpečně vytáhnout klíště.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu