Dlouhodobá nespavost může vést i k přibírání na váze. Poradíme, jak s ní bojovat

Ostatní 03. listopadu 2020 | 07:33 — Helena Malá
Lékaři se čím dál častěji setkávají ve svých ordinacích s lidmi, které trápí nespavost. Problém s nespavostí se podle statistik týká pětiny populace. Špatný či nedostatečný spánek přitom není radno podceňovat. Může vést k velkým problémům.
Další 3 fotografie v galerii
Když člověk trpí nespavostí, může to vyústit ve zdravotní problémy / Pixabay

Pokud se špatně vyspíte, budete do práce chodit unavení, takže se to projeví na vaší výkonnosti. Také se tím zvyšuje míra stresu a nervozity. Dlouhodobé problémy se spánkem se dokonce mohou začít projevovat zvyšováním váhy, což může vést až k obezitě. Jak s nespavostí bojovat a předejít tak i dalším zdravotním problémům? Možností je hned několik a určitě stojí za vyzkoušení.

Pokud máte potíže se spánkem jen ojediněle, není třeba to nějak extra řešit. Jestli jde ale o dlouhodobý problém, neměli byste jej podceňovat. Vyhnete se tak zbytečným zdravotním problémům. Někdo radí pro lepší spánek vypít teplé mléko s medem. Pokud to na vás nezabírá, zkuste následující tipy.

Meduňka vás uklidní

Určitě si domů pořiďte meduňku, která skvěle funguje nejen na zlepšení nálady či koncentrace, ale pomůže vám i se spánkem. A to, zda ji vyzkoušíte ve formě čaje, nebo raději vsadíte na meduňkový balzám, je už čistě na vás. Meduňku si také můžete vypěstovat na vlastní zahrádce nebo doma v květináči.

Dýchejte levou nosí dírkou

Nejde o žádný vtip, dýchání levou nosní dírkou radí zkušení jogíni. Údajně to perfektně zklidňuje mysl a také snižuje krevní tlak. Přetočte se na levý bok, stlačte pravou nosní dírku a dýchejte pouze levou. Tato metoda pomáhá především v horkých letních dnech nebo při návalech horka. O obličejové józe, která pomáhá v boji proti vráskám, jsme psali zde.

Upravte jídelníček

Také příjem nevhodných potravin je jednou z častých příčin nespavosti. Základním pravidlem je nepřejídat se a poslední jídlo si dát 2 hodiny před spánkem. Vyhýbejte se mastným nebo tučným jídlům a nechte tak žaludek v noci odpočinout od zbytečného trávení. Pokud hledáte potraviny, které s nespavostí zatočí jednou provždy, zkuste obohatit jídelníček bylinkami nebo l-tryptofanem, který pomůže lepšímu usínání, zvýší kvalitu spánku a problémy s nespavostí může výrazně zlepšit.

L-tryptofan je esenciální aminokyselina, nemá téměř žádné nežádoucí účinky, takže je možné užívat jej dlouhodobě. Můžete se s ním setkat také pod názvem tryptofan. Lze jej najít i v potravinách, hlavně ve vejcích nebo sladkovodní řase spirulině.

Koulejte očima

Méně známou metodou, jak v noci rychle usnout, je koulení očima. Zní to možná nezvykle, ale prý to funguje. Protáčení očí simuluje to, co se s nimi běžně děje během spánku, a navíc může být tato aktivita spouštěčem takzvaného spacího hormonu. Stačí před spaním zavřít oči a pomalu je protáčet směrem nahoru.

Zmáčkněte správný akupresurní bod

O účincích akupresurních bodů není pochyb a mimo jiné vám mohou pomoci od bolesti a přispívají také k relaxaci těla. Pokud chcete rychleji usnout, stiskněte si po dobu zhruba 20 vteřin bod mezi obočím a kořenem nosu, následně stiskněte bod spojující palec a ukazováček na pravé noze a nakonec místo pod nehtem na ukazováčku stejné nohy. Celý postup opakujte minimálně dvakrát.

Ponořte obličej do ledové vody

Pokud jste nervózní nebo ve stresu, a proto nemůžete usnout, existuje ještě jeden osvědčený tip. Ponořte hlavu do lavoru s opravdu ledovou vodou a vydržte alespoň 30 vteřin. Ledová voda vaše tělo uvolní a uklidní nervový systém. Je dokázané, že ponořená tvář v ledové vodě spouští takzvaný potápěčský reflex, který má vliv na snížení srdeční frekvence a krevního tlaku.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu