Několik triků, jak se v zimě zbavit studených nohou

Ostatní 15. prosince 2020 | 17:43 — Klára Sanders
Možná to znáte také. Jakmile začne zima, máte neustále studené nohy. Koupíte si ty nejteplejší boty, nosíte dvoje ponožky, a přesto jsou vaše nohy stále studené. Vyzkoušejte naše triky, které vám od pocitu chladu pomohou.
Další 4 fotografie v galerii
Koupíte si ty nejteplejší boty, nosíte dvoje ponožky, a přesto jsou vaše nohy stále studené / Pixabay

Proč vlastně máme studené nohy?

Tak jako u většiny dalších věcí je na vině moderní způsob života. Sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu, obsah kofeinu v kávě a čaji, ale i nedostatek magnézia či nesprávně zvolená dieta může způsobit, že jsou vaše nohy často studené a vy se nemůžete dočkat, až si je po celém dni zachumláte do teplé deky.

Otužování, sauna a masáže

Co můžete udělat každý den, je sprchování teplou a studenou vodou, přičemž končit vždy musíte studenou. Můžete také naplnit lavor či vanu studenou vodou tak, aby vám sahala po lýtka. Postavte se do vody jako čáp s jednou nohou skrčenou a přitisknutou ke kolenům. Nohy vyměňujte. Krevní oběh posílíte i pravidelnou masáží. Chození do sauny zase prospívá cévám, které se starají o to, aby byly nohy teplé. Po masáži, koupeli nebo sauně si nohy namažte zahřívacím krémem na nohy.

Rozhýbejte tělo

Jakmile se o vás bude v kanceláři, nebo i na procházce pokoušet opět zima, zatínejte prsty u nohou, poskakujte na místě, podupávejte si a stoupejte střídavě na špičky a paty. Tímto zaručeně rozproudíte krev v žilách a uleví se vám.

Noste funkční ponožky

Máte-li často pocit studených nohou, vybavte se na zimu funkčními teplými ponožkami, které mají mnohem větší tepelnou kapacitu a vaše nohy udrží déle v teple než klasické bavlněné. Jsou vyrobeny buď z umělého vlákna, ale obzvlášť ve velkých mrazech vás nejlépe zahřejí ponožky z merinovlny.

Správná velikost bot

Nejen teplé, ale hlavně dostatečně velké boty jsou v zimě důležité. Když si je kupujete, zkoušejte si je v tlusté ponožce, protože je velmi pravděpodobné, že bez ní v zimě do bot nevlezete. Správně velká zimní obuv je taková, ve které můžete bez problému hýbat všemi prsty. Právě pohyb prstů vás zahřeje i v největší zimě, když například stojíte na zastávce a čekáte na MHD.

Horká lázeň 

Určitě se vám už někdy stalo, že jste se vrátili domů celí zmrzlí a chodidla vás až bolela či brněla. V tuto chvíli nejlépe pomůže horká lázeň. Nohy ponořte do co možná nejteplejší vody, čímž skvěle prohřejete celé tělo. Když do vody přihodíte ještě nakrájený zázvor, podpoříte tak prokrvení těla ještě víc.

Nemáte-li možnost nohy ihned namočit, položte je v ponožkách na rozpálené topení, nebo jimi obejměte hrnek s vařicím čajem.

Změňte jídelníček

Správné stravování je základ pro bezchybné fungování metabolismu. Prokrvení celého těla můžete proto podpořit i správnými potravinami. Patří mezi ně:

  • Zázvor – velmi rychle prokrví organismus.
  • Gingko biloba – prokrvuje hlavně mozek a okrajové části těla.
  • Chilli papričky – zvyšují krevní tlak a stimulují krevní oběh.
  • Skořice – prokrvuje celé tělo a roztahuje cévy.
  • Koření a bylinky– můžete je přidávat do jídel, nebo i čajů. Patří sem například hřebíček, badyán, fenykl, anýz, kajenský pepř, majoránka, rozmarýn, tymián, měsíček, meduňka, ale také už zmiňovaný zázvor, skořice nebo chilli. Psali jsme také: Odhalte příčinu páchnoucího dechu a co nejrychleji se jej zbavte. Přinášíme možná řešení
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu