Správná péče o intimní partie je důležitou součástí osobní hygieny

Ostatní 19. ledna 2021 | 16:21 — Klára Sanders
Pravidelně pečujeme o svůj obličej, tělo a také intimní partie. Ty jsou ale mnohem citlivější a vyžadují jinou péči než zbytek našeho těla. Správnou péčí docílíte nejen pocitu čistoty a svěžesti, ale rovněž se vyhnete nepříjemným a někdy i nebezpečným zdravotním problémům, které mohou ze špatných hygienických návyků vzejít.
Další 2 fotografie v galerii
Hygiena intimních partií je pro ženu nesmírně důležitá / Depositphotos

Hygiena intimních partií je pro ženu nesmírně důležitá. Následujícími zásadami byste se měla řídit, pokud si nechcete zadělávat na zbytečné problémy.

Intimní hygiena

Je velmi důležité osvojit si základní hygienické návyky, jako je způsob a četnost mytí genitálu a způsob používání toaletního papíru po použití na WC. Po použití toalety netřeba zapomínat, že správné utírání je zepředu dozadu. Od konečníku se střevní bakterie mohou velmi rychle dostat do pochvy a způsobit nepříjemnou infekci. 

Není vhodné mytí genitálií klasickým mýdlem, neboť mění pH pochvy a tím vlastně škodí. Napomáhá tak osídlení pochvy patogenními bakteriemi – tj. bakteriemi, které způsobují zánět. Genitálie je třeba mýt dvakrát denně, na to jsou nejvhodnější gely pro intimní hygienu, které mají kyselé pH, takže nenarušují kyselost vaginální sliznice a její obranyschopnost.

Samozřejmě, že existují situace, kdy je třeba se umýt častěji, ale sprcha po každém použití WC není nutná. Důležité je dobré osušení, protože vlhké a zapařené prostředí je vstupní branou infekce. 

Pro citlivější jedince je vhodné mít dva ručníky

I když to zní skutečně puntičkářsky, pokud jste náchylnější k infekcím, pak tuto radu určitě uvítáte. Po sprchování byste měly užívat jeden ručník na celé tělo a jiný speciální na intimní partie. Ručníky v sobě skrývají mnoho bakterií, které jsou běžným okem neviditelné. A když už se utíráte, nepřehánějte to s drhnutím. Spíše si své intimní partie jen tak lehce otřete a zbytek nechte samovolně uschnout. 

Rozhodně ANO:

  • Měňte si spodní kalhotky každý den.
  • Tanga vyměňte raději za klasické kalhotky nebo kalhotky s nohavičkou. Úzký proužek kalhotek typu tanga má totiž tendenci víc se posunovat a kromě toho, že dráždí pokožku a sliznice, přispívá k rozsevu bakterií z okolí konečníku.
  • Pořizujte si kalhotky, které se dají prát minimálně na šedesát stupňů Celsia.
  • Při menstruaci si měňte vložku nebo tampón minimálně třikrát denně. V žádném případě nenechávejte tampón na místě déle než čtyři hodiny.
  • Po vykonání velké potřeby se vždy utírejte zepředu dozadu, v opačném případě si roznášíte bakterie do okolí vagíny.
  • Samozřejmostí by mělo být umytí rukou před každým kontaktem s vašimi genitáliemi.

Rozhodně NE:

  • Nenoste příliš úzké džíny nebo kalhoty, které způsobují podráždění genitálií, a mimo to mohou být příčinou i kvasinkových infekcí, protože nepřirozeně zvyšují teplotu v této oblasti.
  • Nezůstávejte zbytečně dlouho v mokrých plavkách a snažte se z nich co nejdříve převléci do suchého spodního prádla. Vlhké, teplé prostředí je ideální k šíření bakterií.
  • Kupujte si raději čistě bavlněné kalhotky, které dráždí oblast genitálií méně než kalhotky ze syntetických materiálů. Psali jsme také: Jak z oblečení odstranit skvrny od antiperspirantu
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu