Pepř se dá využít nejen v kuchyni, ale také kosmetice. Vylepší celulitidu, chrup a dokonce i šedivé vlasy

Krása 14. února 2021 | 09:04 — Helena Malá
Že je pepř zdravý a dodává celé řadě jídel správný říz, nikoho asi nepřekvapí. že ale toto koření lze využít také v kosmetice, už mnoho lidí neví. Možná i vy budete překvapeni, s čím vším vám pepř v souvislosti s krásou může pomoci.
Další 3 fotografie v galerii
Černý pepř má široké uplatnění také v kosmetice / Depositphotos

Černý pepř patří k nejstarším kořením vůbec a používá se v kuchyních po celém světě. Kdysi patřil pepř k nejvzácnějším kořením, se kterým se obchodovalo. Poprvé ho do Evropy přivezl Alexandr Makedonský po svém tažení do Indie. V období zámořských objevů se stal pepř jedním z hlavních motivačních faktorů k námořním výpravám na východ.

O pepři se ví, že má stimulační účinky na organismus a je považován za afrodiziakum. Pozitivně ovlivňuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá proti nadýmání. Díky pepři se těžká, tučná jídla stávají stravitelnějšími. Kromě kuchyně se pepř používá i v lidovém léčitelství, aromaterapii a kosmetice. A právě o jeho využití v kosmetice si řekneme něco víc.

Stop šedivým vlasům

Jen málo lidí zřejmě tuší, že černým pepřem se dá bojovat proti šedinám. Pokud se stříbrných vlasů obáváte, měli byste si pravidelně vyrábět pepřovou směs na vlasy. Stačí smíchat čtvrt lžičky pepře s půl šálkem jogurtu. Pepřovo-jogurtovou směs pak vmasírujte do vlasů a nechejte působit alespoň 30 minut. Pak důkladně opláchněte. Kůru je třeba absolvovat pravidelně.

Zatočí s celulitidou

I v obchodech jsou k dostání nejrůznější zpevňující krémy s černým pepřem, které slibují, že vám pomohou eliminovat projevy celulitidy. Černý pepř má totiž silně prohřívací efekt, takže zlepšuje cirkulaci krve a pomáhá právě proti celulitidě. Kdo chce, může si anticelulitidový krém vyrobit i sám doma.

Co budete potřebovat:

  • běžný hydratační krém
  • lžíci skořice
  • špetku pepře (lze nahradit i chilli)
  • lžičku rozmixovaných mořských řas
  • med

Krém si přendejte do větší nádoby a smíchejte se skořicí, pepřem či chilli a drcenými mořskými řasami. Pro lepší hydratační účinky můžete přidat jednu malou lžičku medu. Krém pečlivě promíchejte a krouživými pohyby naneste na problémové partie. Pro lepší účinek si na kůži přiložte potravinářskou fólii a zabalte se do deky. Nechejte působit až 30 minut. Myslete jen na to, že než půjdete po nanesení krému do sprchy, je lepší vyčkat alespoň hodinu. Aby se účinek dostavil, je třeba krém mazat na postižená místa třikrát týdně po dobu alespoň tří týdnů.

Zubní pasta

Pro své výborné dezinfekční účinky se pepř přidává do přípravků určených pro ústní hygienu. Ostatně první zmínky o zubní pastě pocházejí z Egypta, a to ze 4. století př. n. l. Skládala se z soli, pepře, mátových listů a květů kosatce. O tom, jak si doma vyrobit zubní pastu, jsme psali zde. I do domácí pasty můžete pepř použít, třeba ve formě éterického oleje. Pokud se vám nechce s domácí pastou s obsahem pepře dělat, klidně ji pořídíte už hotovou. V ajurvédě se do zubních past přidává například nepálský pepř, který má nejen výrazný antiseptický a antibakteriální účinek, ale také pomůže odstranit zápach z úst.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu