Hýčkejte své nohy a dopřejte jim speciální nožní gymnastiku. Díky ní jim vrátíte pevnost i pružnost

Ostatní 14. května 2021 | 10:35 — Helena Malá
Pokud toužíte po výstavních nožkách, budete jim muset dopřát víc než jen běžnou péči. Zkuste třeba nožní gymnastiku. Díky ní jim vrátíte pevnost i pružnost, Unavené nohy vám za cvičení poděkují.
Další 3 fotografie v galerii
Unaveným nožkám uvolňovací cvičení jen prospěje / Pixabay

Výhodou je, že nožní gymnastiku můžete provozovat prakticky v jakémkoliv věku, jde totiž většinou jen o jednoduché cviky. Navíc vám nezaberou mnoho času, takže se nemusíte bát, že byste kvůli nim nestíhali plnit jiné povinnosti.

A jaké benefity můžete od cviků očekávat? Některé vás zbaví křečí v prstech či chodidlech, další uleví od pnutí kolem holenní kosti nebo bolesti lýtek.

Cvik, který uleví od křečí

Začněte tím, že se postavíte zpříma a rovnoměrně rozložíte svou tělesnou hmotnost. Přesuňte svou hmotnost na vaše paty, poté skrčte své prsty na nohou dolů. Narovnejte je a tento cvik opakujte desetkrát. Jedná se o cvik vhodný pro celkové posílení, ale též pro úlevu od křečí v prstech na nohou nebo v chodidle.

Posilování s ručníkem

Postavte se jednou nohou na ručník na podlaze. Tahejte za ručník tak, že jej uchopíte svými prsty na noze. Opakujte pětkrát. Poté proveďte cvik druhou nohou. Když si vaše noha zvykne na tento cvik, můžete zvýšit námahu tím, že na ručník položíte knihu nebo obdobně těžký předmět.

Masáž holení

Sedněte si na židli nebo stoličku. Použijte chodidlo vaší nohy pro masáž holeně druhé nohy, přičemž začněte od kolene dolů ke kotníku a pak zpět. Opakujte dvacetkrát. Tento cvik pomáhá uvolnit pnutí kolem holenní kosti a zvyšuje pružnost nohy provádějící tento druh masáže.

Ulevte spodní části nohy

Koulejte míček pod bříškem vaší nohy po dobu dvou minut. Tato činnost masíruje spodní část nohy. Může odstranit nepříjemné pocity způsobené křečí, bolestmi lýtka nebo pnutí v nožní klenbě.

Otočky doleva, otočky doprava

Lehněte si na podlahu, položte chodidlo na polštář ve výšce vašeho lýtka. Otáčejte nohou desetkrát doprava, poté doleva. Opakujte druhou nohou.

Opisování číslic

Vyjděte ze stejné polohy jako v předchozím bodě 5. Představte si, že váš palec na noze je pero a „napište“ čísla od 1 do 10. Zkuste tuto činnost s oběma nohama.

Uvolněte kotníky

Opět zaujměte polohu v leže, ale tentokrát udržujte svoje chodidlo ve vertikální poloze (prsty nahoru, pata dolů). Ohýbejte kotník a ukazujte svými prsty směrem k sobě, poté zopakujte v opačném směru. Opakujte tento cvik desetkrát.

Procvičte úchop

Umístěte 10 malých předmětů (nikoliv ostrých) na podlahu a též nějakou nádobu (perfektní jsou pro tento cvik kuličky, ale mince budou též fungovat). Prsty jedné nohy uchopte každý předmět, přeneste jej a spusťte do nádoby. Abyste si ověřili, že používáte všechny své prsty, vyzkoušejte si tento cvik také s tužkou.

Závěrečné protažení

Dokončete cviky tak, že se postavíte rovně a desetkrát se zvednete a zase spustíte na špičkách svých prstů nohou (společně s vašimi chodidly). O syndromu neklidných nohou jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu