Obory moderního umění nevratně ovlivněné metalem, které leckdy překvapí

Ostatní 20. prosince 2021 | 12:39 — redakce
Je metalová hudba uměním? Optikou francouzské akademie umění 19. století rozhodně „ne“. Ale počkat! Není to náhodou instituce, která kritizovala i impresionismus? Podle mnoha autorit, které v minulosti kontrolovaly umění, byly autentickými uměleckými díly pouze akademické obrazy a za poslechnutí stála pouze klasická hudba.
Obory moderního umění nevratně ovlivněné metalem, které leckdy překvapí / unsplash.com

V metamoderní éře roku 2021 má metal v umění nezpochybnitelné postavení. Navíc je to vlivný žánr, který existuje víc než 50 let a ovlivnil nejen mnoho novějších žánrů, ale měl zároveň obrovský vliv na různé oblasti umění. Tak pojďme na to! 

1. Populární hudba


Existují oficiální žánry, jako je pop rock, ale o pop metalu se nikde nedočtete. Mohli bychom zmínit glam metal, ale jeho zvuk má daleko k tomu, co považujeme za populární hudbu. I když spojení mainstreamu a jeho undergroundového protikladu zní divně, možné je všechno. A zvlášť v době, kdy některé kapely přecházejí od hraní black metalu k avantgardnímu trip hopu a pak otočí o 180 stupňů a začnou hrát synthpopové balady (zdravíme kapelu Ulver). 

Ale plnohodnotnou pop metalovou kapelu zkrátka jen tak nenajdete. Mnoho populárních umělců, kteří nehrají metal, se každopádně metalem a příbuznými žánry inspirovalo. Vezměte si třeba Breathe Carolina, Attack Attack! nebo Blood on the Dance Floor a podobné kapely, které kombinují pop, elektroniku, a dokonce EDM s prvky posthardcoru a screamu. Z takové kombinace samozřejmě ortodoxním metalovým fanouškům vstávají vlasy na hlavě, ale fakt, že se něco takového hraje, je rozhodně důkazem vlivu.

Metalem byl v tradičnější smyslu ovlivněn i pop. Estetiku tohoto žánru lze vysledovat ve stylu popových umělců, jako jsou Lady Gaga, Taylor Swift, Post Malone, a dokonce i Billie Eilish. Rappeři, dříve zapřisáhlí nepřátelé milovníků metalu, byli nespočetněkrát přistiženi, jak se stýkají s metalovými hvězdami, a dokonce s nimi spolupracují. Příkladem budiž Gucci Mane feat. Marilyn Manson nebo Kid Bookie feat. Corey Taylor.

2. Kinematografie


Věděli jste, že název jedné z nejvlivnějších heavymetalových kapel vznikl podle hororového filmu? Hádejte, která to byla? Ano, Black Sabbath. Kapela se pokusila vytvořit něco podobného na poli hudby a podle ohlasů kritiků i fanoušků se jim to po čertech povedlo.

Po etablování žánru začal mít metal na filmový průmysl značný vliv. Metalové písně se začaly používat jako soundtracky k filmům (k překvapení některých nováčků ne všechny byly hororové). Například skladba od Guns N' Roses figurovala ve filmu Terminátor 2 a skladba od Metallicy v Mission: Impossible 2. Ale je pravdou, že metal vždycky ladil spíš k hororům. A nutno dodat, že filmům, jako je Resident Evil a Přichází Satan!, sluší náramně.

Vliv metalu je patrný i v japonském anime. Někteří milovníci anime dokonce tvrdí, že tvůrci anime jsou tímto žánrem tak trochu posedlí. Natočili například anime Detroit Metal City, které se celé točí kolem metalu, a některé příbuzné tituly, jako je Legend of Black Heaven a K-On! Metalové písně se objevují i v řadě dalších titulů, z nichž můžeme jmenovat Death Note, Rainbow a Deadman Wonderland.

3. Hry


Moderní herní průmysl je na tom s krví a „gore“ stejně jako horory. Napětí, temnota a gotické prvky jsou v tomto odvětví běžně na pořadu dne. Jinými slovy, mnoho videoher by klidně mohlo mít metalový soundtrack a nikdo by ani nepozvedl obočí. A některé touto cestou skutečně jdou. Například legendární DOOM v sobě spojuje atmosféru lahodící uchu nejednoho metalisty, které dvojnásob potěší soundtrack se skladbami Pantery, Metallicy, Judas Priest a Slayer.

Videohry ale nejsou jediným druhem her, které byly tímto fenoménem ovlivněny. Pozoruhodný je i vztah mezi metalovou hudbou a hazardem.

Asi nikoho nepřekvapí, že metalovou tematikou oplývají i oblíbené online automaty. Z kapel, které výrobci her zvěčnili ve svých hrách, můžeme namátkou jmenovat Guns N' Roses, Motörhead, KISS a Megadeth. A třeba automat Heavy Metal Warriors je tomuto žánru zasvěcen celý.

Mezi hazardními hrami a metalem se ale rozhodně nejedná o spojení, které by přinášelo bůhvíjakou zábavu. Možná jste své oblíbené hvězdy slyšeli opěvovat nejrůznější hazardní hry. Za zmínku stojí Motörhead s přelomovým hitem Ace of Spades, Megadeth se skladbou Train of Consequences, Aerosmith se svým Deuces are Wild a mnoho dalších. Dá se tedy říct, že na jedné straně metal inspiroval výrobce hazardních her, ale na té druhy byly metalové hvězdy inspirovány hazardem.

4. Výtvarné umění


A teď se dostáváme k té nejvyšší formě umění z našeho seznamu. Jak mohl metal inspirovat nové výtvory malířů nebo sochařů? Konvenční kritici by řekli, že si umělci spletli žánr s materiálem, který se hojně využívá v sochařství (metal znamená v angličtině kov).

Pokud je někdo stále přesvědčen, že metal se nijak nepromítl do malířství, doporučujeme mu vyhledat si nejrůznější metalové obálky a ilustrace. Obvykle se jedná o komplexní výlevy temné fantazie, ve kterých figurují postavy, prostředí a jedinečná stylizace vedoucí k dotvoření příběhu v textech alba.

Někteří malíři a sochaři nemívají k obalům metalových alb žádný vztah, ale vytvářejí mistrovská díla, která vypadají jako jasné odkazy na metalová alba. Jako příklad můžeme uvést díla Zdzisława Beksińského nebo H. R. Gigera. 

Globalizace je patrná nejen v kultuře, ale i v umění. Žánry splývají, umělecké obory se prolínají a neustále jsme svědky nových a nových kombinací. Například metalový koncert je dnes komplexním multidisciplinárním představením, které se skládá ze samotné hudby, módní přehlídky, dramatického vystoupení, vizuální prezentace, focení, a dokonce i mobilního tetovacího uměleckého salonu fungujícího někde v okolí pódia. 

Brzy nepochybně uslyšíme metalové písně na festivalu vyšívání nebo bude obdivovat gotickou módu zakomponovanou do nějaké oficiální školní uniformy. Inu, co říct závěrem, než že to metamodernismus nejen umožnil, ale také normalizoval.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu