Novoroční předsevzetí není jen marná tradice. Odbornice radí, jak na to, abyste svých cílů skutečně dosáhli

Ostatní 04. ledna 2022 | 08:59 — Mirka Malá
Dali jste si novoroční předsevzetí, nebo dokonce hned několik? A skutečně nedokážete žít normální život, aniž byste si dávali nějaké cíle? Takže má to smysl, nebo nemá...
Cíl bez plánu je pouhé přání / Pixabay

Jak říká Emma Jefferys, kvalifikovaná koučka, "život je řada voleb a rozhodnutí, a pokud se nevydáme na cestu s tím, že víme, kam jdeme, je možné, že se nám nemusí líbit, kde skončíme." Takže i takové novoroční předsevzetí má skutečně smysl.

Jak na to, abyste svých cílů skutečně dosáhli

To je důležité vědět, protože většina lidí vydrží se svými předsevzetími jen něco málo přes dva týdny a obvykle se vším končí v druhé polovině ledna. Pokud k novoročním předsevzetím přistoupíte chytře, můžete výrazně zvýšit své šance na jejich dosažení a také na jejich dlouhodobé dodržení. Protože pomáhá mít cíle, na kterých pracujete po celý rok.

Rozhodněte se mezi krátkodobými předsevzetími, ty tedy trvají týdny nebo měsíce, střednědobými, to jsou čtvrtletní nebo roční předsevzetí, a nebo dlouhodobými, ty by se měly plánovat maximálně na pět let. Takže například můžete na jaře znovu začít s cyklistikou, kterou jste už dlouho neprovozovali, nebo budete chtít do konce roku zvládnout pokročilé kurzy jógy.

Takže důležité je stanovit si cíl, udělat plán, jakým způsobem budete své předsevzetí naplňovat, myslete pozitivně a z každého dosaženého milníku se radujte.

Proč mnozí selžou

Lidé se často vzdávají svých cílů kvůli různým faktorům včetně jiných závazků, nedostatku motivace a vnějšího stresu. Ve většině případů ale selžou ti, kdo si dali předsevzetí spíš kvůli svému okolí než kvůli sami sobě.

Dalším úskalím je, když si sice dáte cíl, ale neuděláte si plán. Protože to, zda svá předsevzetí naplníte, zavisí doslova na aktivitách nebo akcích, které musíte udělat, abyste se to svého cíle dostali. A jak říkají odborníci, cíl bez plánu je vlastně jen pouhé přání.

Zdroj: Woman and Home, Better Living.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu