Pokud máte mystické zážitky, máte především zdravou mysl, říkají vědci

Ostatní 06. března 2022 | 08:54 — Mirka Malá
Máte zkušenost s mystickými zážitky, které vám vaše okolí nevěří a dost možná si i myslí, že to lidově řečeno nemáte v hlavě v pořádku? Pak se vaše okolí plete. Tyto zážitky jsou totiž podle vědců známkou zdravé mysli.
Mystické zážitky jsou spojeny s duševní inteligencí / Depositphotos

Podle vědců může být mystický zážitek, tedy například pocit, že jste součástí vyšší síly, nebo přechodná ztráta kontaktu s časem a prostorem, známkou zdravého psychologického fungování, a to navzdory názoru široké veřejnosti, že jde spíš o nějakou duševní nemoc.

Mystická zkušenost jako fenomén

"Mystická zkušenost je zajímavý fenomén, který se v psychologii hodnotí dvěma způsoby,“ říkají Daiga Katrīna Bitēna a Kristīne Mārtinsone, psycholožky z Rīga Stradiņš University v Lotyšsku a hlavní autorky výzkumu. "Někteří autoři poukazují na jeho patologickou povahu, zatímco jiní poukazují na jeho duchovní složku."

Aby věda tomuto fenoménu lépe porozuměla, prozkoumaly několik hypotéz o vztazích mezi mystickou zkušeností, duchovní inteligencí, schizotypními osobnostními rysy a psychotickými symptomy. A jaký je výsledek?

Výzkum ukázal, že mystické zážitky jsou silněji spojeny s duchovní inteligencí, kterou autorky považují za pozitivní psychologickou vlastnost, než se schizotypními osobnostními rysy a psychotickými symptomy, které charakterizují psychologickou patologii. Ale jako všechno v životě, ani toto neplatí plošně pro každého, kdo je schopen mystických zážitků.

"Nejpraktičtější rada pro člověka, který zažil mystický zážitek, je, alespoň zpočátku, připustit obě možnosti, tedy že to může být součástí duchovního vývoje nebo že to může být symptom patologie,“ říkají autorky. Odborníci na duševní zdraví pak musí posoudit, zda je vše v pořádku, a nebo zda se jedná o nějakou patologii.

Mystické zážitky jsou součástí lidského duševna

Autorky studie ale tvrdí, že obecně nejsou mystické zážitky a transcendentní stavy vědomí ničím jiným než přirozenou součástí lidského duchovního růstu a je tedy důležité, aby ti, kdo je zažívají, dokázali porozumět svým zkušenostem a přijmout je do svého každodenního života.

"Předpokládá se, že tento proces integrace, který je do značné míry ovlivněn postoji vrstevníků, sociální podporou, prostředím, kulturou a aspekty osobnosti, hraje důležitou roli v tom, zda se mystický zážitek stane normální součástí psychologického fungování, či nikoli," říkají autorky studie. A dodávají, že mystické zážitky mohou zvýšit osobnostní dimenzi známou jako otevřenost prožitku. Upozorňují také na to, že významné životní události mohou dramaticky změnit osobnost dospělého a že lidé často označují mystické zážitky za jednu z nejdůležitějších událostí svého života. Také čtěte: Šestý smysl nám může v životě hodně pomoci. Ale jen když ho posloucháme.

Zdroj: Forbes, Psychology of Consciousness.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu