Cibule je královna kuchyně. Víte, jak správně používat jednotlivé barevné druhy?
Cibule je jednou z nejvíce využívaných a také nejvíce oblíbených plodin. Pěstování je hojné a najdete ji prakticky na každé české zahrádce. Cibule je také plodinou s velmi bohatou historií. Původ cibule je v západní části Asie, zhruba někde na půdě současného Iránu a Pákistánu.
Jednotlivé druhy se liší nejen svým vzhledem, texturou či barvou, ale i chutí. Jaký je rozdíl mezi jednotlivými barevnými cibulemi a do jakých jídel se nejvíce hodí?
Žlutá cibule
Tato cibule patří mezi nejdostupnější a hlavně nejvíce prodávané druhy v obchodech. Můžeme tedy říci, že je pravděpodobně nejrozšířenějším druhem. Můžete ji využít jak v teplé, tak i ve studené kuchyni. Od ostatních druhů cibule se odlišuje hlavně tím, že ji můžete déle vařit i při vysokých teplotách, proto je nejvhodnější volbou pro smažení, do polévek či dušených jídel.
Slupka této cibule je poměrně tvrdá, avšak jednotlivé vrstvy jsou šťavnaté a více masité. V cibuli převládá rovnováha mezi pálivou a sladkou chutí, která se stává výraznější při delší tepelné úpravě. Tato cibule je ze všech druhů největším nepřítelem sliznice, protože při jejím krájenou uvolňuje látku, která vyvolává slzení očí.
Bílá cibule
Přestože působí jemněji, ve skutečnosti je to přesný opak. Bílá cibule se vyznačuje svou ostrostí. Na rozdíl od žluté cibule má křehčí vrstvy, vařením se stává sladší, ale tepelně upravená nikdy nemá takovou chuť jako žlutá cibule.
Nejčastěji se podává mletá jako součást pikantnějších a chuťově výraznějších omáček, jako jsou salsy nebo čatní. Díky své pikantní chuti ji nejčastěji využívají v mexické a indické kuchyni.
Červená cibule
Červená cibule patří mezi nejoblíbenější přísady do salátů, protože je nejvhodnější ke konzumaci v syrovém stavu. Je vhodná na ozvláštnění dresinků či studených předkrmů, a to hlavně kvůli svému typickému purpurově červenému zbarvení. Při tepelné úpravě o něj přichází, proto ji nedoporučujeme vařit.
Kromě léčivých látek červená cibule obsahuje přírodní barviva, která v konečném důsledku působí jako silné antioxidanty. Pokud se rozhodnete ve své kuchyni používat tento druh cibule s jemnější chutí a krásnou barvou, mějte na paměti fakt, že byste ji nikdy neměli krájet kovovým nožem. Při kontaktu s kovovým nožem rychle oxiduje a zhořkne, proto se doporučuje krájet ji keramickým nebo plastovým nožem.
Podtrženo a sečteno. Cibule je celosvětově nejpoužívanější kuchyňskou zeleninou a neobejde se bez ní prakticky žádná světová kuchyně. Jídlům dodává výbornou chuť a jedinečnou vůni. Ne nadarmo je nazývána královnou kuchyně.