Češi a Slováci u oběda dál „hřeší“ tradičními omáčkami a smaženými jídly

Ostatní 25. července 2024 | 11:42 — Marek Pokorný
Denní menu napříč Českem i Slovenskem ovládá ověřená klasika. Absolutním vítězem v kategorii hlavních jídel je smažený kuřecí řízek, který z piedestalu sesadilo loňské obědové „guilty pleasure“ smažený sýr.
Smažený kuřecí řízek v českých restauracích opět kraluje / Pixabay

Vyplývá to z průzkumu a detailní analýzy zkonzumovaných obědových a denních menu za uplynulých 6 měsíců ve více než 160 restauracích a jídelnách Delirest v Česku i na Slovensku.

U dalších dvou míst žebříčku nejoblíbenějších jídel obědového menu se už chutě dvou národů liší. Slováci dále nejčastěji sáhnou po smaženém sýru a černohorském kuřecím řízku. Strávníci z Češka dávají přednost holandskému řízku a pečenému kuřecímu stehnu.

„Překvapení se na prvních příčkách nekoná. Tradiční postupy, dobře známé chutě, generacemi strávníků milovaná jídla. Na druhé straně, když se velmi podrobně probereme více než 6 miliony obědů, které jsme v našich restauracích v Česku i na Slovensku uvařili, jasně vidíme, že se postupně do popředí dostávají i jiné, ne až tak tradiční pokrmy,“ komentuje výsledky Josef Veselý, který vede tým Brand Chefů Delirest a Primirest.

I když se to nutričním expertům a výživovým specialistům zřejmě nebude zamlouvat, i v případě bezmasých jídel „hitparádě“ těch nejoblíbenějších vévodí smažené česko-slovenské obědové „retro“: křupavá, zlatavá strouhanka a táhnoucí se sýr.

„V ideálním světě bychom smažená jídla neměli jíst vůbec. Takový ale neexistuje. I já si je jednou za čas dám,“ komentuje výsledky Kristýny Ostratická, výživová expertka a Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest a dodává: „Když už se pro smažené jídlo rozhodnete, snažte se k němu přidat co nejvíce zeleniny. Ta totiž obsahuje jak vlákninu, tak i antioxidanty, které po smaženém jídle přijdou tělu vhod.“ 

Polévka je grunt – i letos z analýzy vyplynulo, že milujeme polévky a považujeme je za mimořádně důležitou součást poledního menu. Především gulášovou jen málokterý ze strávníků vynechá – zaslouženě proto obhájila první místo v žebříčku popularity v Česku i na Slovensku. 

Dále už natrefíme na rozličné chutě, jedno ale máme společné – milujeme syté a husté klasiky, v top trojce nechybí ani vývar. „Vysvětluji si to tím, že v Česku je větší tendence považovat polévku za předkrm a přípravu na další chod. Na Slovensku mají sytější polévky větší tradici – v některých regionech byly náhražkou hlavního jídla,“ vysvětluje Kristýna Ostratická.

Zatímco v zahraničí je zvykem spíš sladká tečka, naši strávníci milují sladké i jako hlavní chod. V této kategorii jednoznačně vedou chutě našeho dětství a vůně linoucí se z babiččiny kuchyně. Oblíbené zůstávají buchtičky se šodó nebo jablečná žemlovka s tvarohem.

Zdroj: Delirest, Primirest

Související články
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Zavřít reklamu