Češi a Slováci u oběda dál „hřeší“ tradičními omáčkami a smaženými jídly

Ostatní 25. července 2024 | 11:42 — Marek Pokorný
Denní menu napříč Českem i Slovenskem ovládá ověřená klasika. Absolutním vítězem v kategorii hlavních jídel je smažený kuřecí řízek, který z piedestalu sesadilo loňské obědové „guilty pleasure“ smažený sýr.
Smažený kuřecí řízek v českých restauracích opět kraluje / Pixabay

Vyplývá to z průzkumu a detailní analýzy zkonzumovaných obědových a denních menu za uplynulých 6 měsíců ve více než 160 restauracích a jídelnách Delirest v Česku i na Slovensku.

U dalších dvou míst žebříčku nejoblíbenějších jídel obědového menu se už chutě dvou národů liší. Slováci dále nejčastěji sáhnou po smaženém sýru a černohorském kuřecím řízku. Strávníci z Češka dávají přednost holandskému řízku a pečenému kuřecímu stehnu.

„Překvapení se na prvních příčkách nekoná. Tradiční postupy, dobře známé chutě, generacemi strávníků milovaná jídla. Na druhé straně, když se velmi podrobně probereme více než 6 miliony obědů, které jsme v našich restauracích v Česku i na Slovensku uvařili, jasně vidíme, že se postupně do popředí dostávají i jiné, ne až tak tradiční pokrmy,“ komentuje výsledky Josef Veselý, který vede tým Brand Chefů Delirest a Primirest.

I když se to nutričním expertům a výživovým specialistům zřejmě nebude zamlouvat, i v případě bezmasých jídel „hitparádě“ těch nejoblíbenějších vévodí smažené česko-slovenské obědové „retro“: křupavá, zlatavá strouhanka a táhnoucí se sýr.

„V ideálním světě bychom smažená jídla neměli jíst vůbec. Takový ale neexistuje. I já si je jednou za čas dám,“ komentuje výsledky Kristýny Ostratická, výživová expertka a Fit Brand Chef společností Delirest a Primirest a dodává: „Když už se pro smažené jídlo rozhodnete, snažte se k němu přidat co nejvíce zeleniny. Ta totiž obsahuje jak vlákninu, tak i antioxidanty, které po smaženém jídle přijdou tělu vhod.“ 

Polévka je grunt – i letos z analýzy vyplynulo, že milujeme polévky a považujeme je za mimořádně důležitou součást poledního menu. Především gulášovou jen málokterý ze strávníků vynechá – zaslouženě proto obhájila první místo v žebříčku popularity v Česku i na Slovensku. 

Dále už natrefíme na rozličné chutě, jedno ale máme společné – milujeme syté a husté klasiky, v top trojce nechybí ani vývar. „Vysvětluji si to tím, že v Česku je větší tendence považovat polévku za předkrm a přípravu na další chod. Na Slovensku mají sytější polévky větší tradici – v některých regionech byly náhražkou hlavního jídla,“ vysvětluje Kristýna Ostratická.

Zatímco v zahraničí je zvykem spíš sladká tečka, naši strávníci milují sladké i jako hlavní chod. V této kategorii jednoznačně vedou chutě našeho dětství a vůně linoucí se z babiččiny kuchyně. Oblíbené zůstávají buchtičky se šodó nebo jablečná žemlovka s tvarohem.

Zdroj: Delirest, Primirest

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 5008 přichází na český trh, překvapil v mnoha směrech

Zásoby na pečení vánočního cukroví extrémně přitahují...

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Je vaším snem zažít pulsující atmosféru nejslavnějšího...

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Zavřít reklamu