Kolik vajíček můžeme sníst, jak je správně skladovat a jsou vůbec zdravá?
Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik vajíček můžeme zkonzumovat a zda existuje hranice, kterou bychom neměli překročit? Podle odborníků jsou průměrně dvě vajíčka denně úplně v pořádku. Háček je ale v tom, co vajíčka obsahují. Obyčejné vajíčko je zdrojem nasycených tuků, ale nic se nesmí přehánět. Pokud si tedy do omelety přidáme sýr, přijmeme dvojitou dávku. Nemluvě o kaloriích.
Jsou lepší bílky než žloutky?
Pomůže naší stravě, pokud jedno z nich vynecháme a budeme třeba jíst pouze bílky? Odpověď je jednoduchá, ale složitá zároveň. Všechny vitaminy rozpustné v tucích se nacházejí v žloutku, takže pokud ho vynecháme, odstraníme důležité výživové hodnoty.
Suma sumárum, to, kolik vajíček sníme týdně závisí na tom, jak pestrý jídelníček během týdne máme. Jedna porce vajíček má 80 kalorií, 5 gramů tuku, šest gramů bílkovin. Takže pokud jíte během dne dostatek tuků v jiné formě, vaječná omeleta se sýrem každé ráno zřejmě nebude pro zdraví to nejlepší.
Vajíčka jsou obecně velmi dobrým zdrojem proteinů, které stabilizují hladinu cukru v krvi, vaječný protein dokonce obsahuje všechny potřebné esenciální aminokyseliny.
Žloutky obsahují antioxidanty, které snižují riziko šedého zákalu a onemocnění srdce. Vajíčka jsou zdrojem selenu, minerálu, který bojuje proti volným radikálům a podporuje činnost štítné žlázy.
Víte, jak vajíčka správně skladovat?
Někdo je má v lednici, někdo v komoře v chladu. Vajíčka mají trvanlivost kolem 30 dní, proto je nutné sledovat datum spotřeby. Teplota při skladování vajec by se měla pohybovat mezi 5 - 8 stupni.
Vajíčka nemyjte, odstranili byste vrchní ochrannou vrstvu, která vejce chrání před mikroorganismy.