Hledáte osvěžení do parných dnů? Vyrobte si senzační domácí limonády

Ostatní 13. června 2019 | 08:58 — Monika Moorová
Čím se nejlépe osvěžit v parných letních dnech? Jednoznačně domácími limonádami. Na jejich výrobě není nic složitého, jsou v porovnání s kupovanými levnější, zdravější, čerstvější a potěšíte s nimi nejen svoje chuťové pohárky, ale zazáříte s nimi i před návštěvou.
Dalších 7 fotografií v galerii
Bylinek se rozhodně nemusíte bát / Shutterstock

Přes léto je nutné dodržovat pitný režim. Ale co pořád pít, když voda nám nechutná? Co si zakouzlit s ovoce a bylinkami. Zkuste si udělat domácí limonády a fantazii meze neklaďte.

Okurková

Na okurkovou limonádu budete potřebovat jednu salátovou okurku, litr vody, dvě limetky, okurkový nebo jiný sirup a tonic. Tři čtvrtiny okurky oloupejte a rozmixujte. Zbytek nakrájejte na plátky a nechte na ozdobu. Jednu limetu vymačkejte a druhou nakrájejte rovněž na plátky. Ve skleněné nádobě smíchejte vodu, velkého panáka okurkového nebo jiného sirupu a 200 ml tonicu. Zamíchejte. Přidejte rozmixovanou okurku a limetkovou šťávu, dobře promíchejte. Před servírováním ještě nasypte do nádoby led a plátky okurek a limetek.

Zázvorová

Tento štiplavý kořen využijete nejen v zimě, kdy vás trápí bolest v krku, ale hodit se vám bude i v létě. Studená zázvorová limonáda patří mezi nejoblíbenější a nejvíce osvěžující letní nápoje. Stačit vám bude půl litru vody, minerálka, tři lžíce třtinového cukru, 50 g zázvoru a šťáva z jednoho citronu. Zázvor oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zalijte vařící vodou. Nechte louhovat zhruba čtvrt hodiny. Jakmile výluh vychladne, dolijte minerální vodou s bublinkami, přisypte led a ozdobte plátky citronu a zázvoru.

Malinová

Tuto limonádu můžete udělat kdykoliv, její příprava je jednoduchá a zabere jen pár minut. Stačí do každé sklenice nasypat zhruba dva centimetry malin (klidně můžou být mražené) a pořádně je rozmačkat třeba vařečkou, zakápnout šťávou z půlky limetky, osladit javorovým nebo jiným sirupem, popřípadě třtinovým cukrem a zalít vodou s bublinkami. Výjimečnou chuť limonádě dodá v prstech promnutá mateřídouška. Pokud ji nemáte na zahrádce, můžete ji zakoupit v sušené podobě. Na závěr přidejte drcený led a dokonalý nápoj je na světě.

Limetka a máta

Tyto dvě chutě jdou k sobě naprosto senzačně. Do nádoby, ve které budete limonádu podávat (měla by být zhruba litrová), nalijte na dno trochu horké vody – zhruba 200 ml. Nasypte do ní dvě lžíce cukru dark muscovado (nebo třtinového cukru) a rozmíchejte. Přihoďte několik snítek máty, čím více, tím lépe a lžící nebo vařečkou narušte strukturu listů. Přidejte šťávu z citronu a limetky. Zalijte studenou vodou, nasypte led a užívejte si chuť této božské kombinace.

Citronáda

Úplně obyčejná, ale šíleně osvěžující. Někdo ji připravuje z celých citronů, ale vynikající je i z kůry z bio citronů! Odměřte si litr vody a přiveďte jej k varu. Do hrnce pak přisypte hrst hřebíčků, dvě lžíce cukru, kapku vanilkové esence a nastrouhanou kůru ze dvou bio citronů. Vařte čtvrt hodiny a poté nechte vychladnout. Podávat můžete buď jen tak, nebo s ledem. Limonádu můžete dle chuti naředit sodovkou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestovatelská mapa se opět mění. Připravte se na velké komplikace

Cestovatelská mapa se opět mění. Připravte se na velké...

Chorvatsko přitvrzuje. Informace, které by vám před cestou do...

Kanárské ostrovy se těší mimořádné oblibě. Navštivte...

Na co se připravit při cestování autem. Pozor, ať si svojí...

I v Čechách si užijete úžasné a navíc zdraví prospěšné...

Kvůli mutacím přibyly další červené země. A na co se...

Zavřít reklamu