Alternativních sladidel v limonádách se není třeba bát. Naopak. Pomáhají udržet váhu i krotit cukrovku, zjistili vědci

Zdraví 27. března 2022 | 08:59 — Mirka Malá
Slýcháme to často, především u kolových limonád. Lidé totiž obvykle nevěří tomu, že jsou skutečně bez cukru, popřípadě jeho náhražku považují za nezdravou.
Další 1 fotografie v galerii
Alternativních sladidel se není třeba bát / Pixabay

Jenomže v metaanalýze publikované v JAMA Network Open vědci zjistili, že nahrazení nápojů slazených cukrem nízkokalorickými nebo nekalorickými slazenými nápoji je spojeno jednak se snížením hmotnosti, tak s kardiometabolickými rizikovými faktory.

Uměle slazené nápoje jsou ekvivalentem vody

Studie dokázala, že ve střednědobém horizontu jsou nápoje bez cukru, potažmo slazené alternativními sladidly, životaschopnou alternativou k pití vody pro osoby s nadváhou nebo obezitou.

Samozřejmě je stále velmi užitečné pít co nejvíce čisté vody, ale výsledky studie také potvrzují, že uměle slazené nápoje jsou vhodnou alternativou také pro lidi, kteří chtějí mít svoji váhu pod kontrolou, nebo mají cukrovku.

Samozřejmě, že obecně vzato nejsou limonády, i ty uměle slazené, žádné velké terno, protože mají zase jiné škodlivé účinky. Ale to samé platí například pro sodovku. Takže platí jedno velké obecné pravidlo. I uměle slazených nápojů není dobré pít velké množství.

Nicméně podle této nové studie platí, že pokud máte jejich konzumaci pod kontrolou, umělá sladidla v nich přináší jen výhody. Pokud platí, že přes den pijete především čistou vodu, klidně jemně perlivou, pak není žádný důvod, proč byste si nemohli dát večer limonádu nebo kolu s umělým sladidlem. Cukr je to největší nebezpečí, takže pokud si hlídáte váhu, nebo máte cukrovku, je umělé sladidlo ideální varianta. Také čtěte: Jezte šťastně. Žaludkem totiž prochází nejen láska, ale i dobrá nálada.

Zdroj: JAMA Network Open, CNN.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu