Skvělý nápad, jak neobvyklým způsobem zužitkovat čerstvé levandulové květy
Levandule je okrasná i léčivá bylina, respektive polokeř, který není náročný na pěstování. Vysadit si ji můžete do květináčů na kuchyňské okno i do zahrady. Aby vám bohatě kvetla, měli byste ji každý rok ořezávat. Květy levandule je ideální sbírat ještě před úplným rozkvětem. Za suchého a slunečného počasí odstříháváme vrchní části stonků i s květy. Ty je následně možné ve svazečku ve stínu usušit.
Levandulové květy jsme zvyklí zpracovávat mnoha způsoby. Vyrábíme si levandulový olej či tinkturu, oblíbený je i levandulový sirup. Slyšeli jste už o levandulovém cukru?
Recept na levandulový cukr
Výroba levandulového cukru je velmi jednoduchá. Stačí si připravit nádobu, čerstvé levandulové květy a cukr (bílý nebo třtinový). Do nádoby postupně vrstvíme cukr a přiměřené množství (podle toho jak moc chcete aby cukr voněl) důkladně omytých a osušených květů. Následně nádobu uzavřeme a dáme odležet alespoň na třicet dnů.
Jak cukr využít?
Cukr získá díky levanduli neopakovatelné a jedinečné aroma, které si okamžitě zamilujete. Můžete ho trochu prosít, ale klidně se dá používat i přímo s kvítky. Pokud se vám však květy v cukru nezamlouvají, při přípravě je zabalte do sáčku z jemné látky, vložte ho do nádoby a zasypte cukrem. I tímto způsobem získá cukr úžasnou vůni.
Levandulový cukr nejen osladí, ale také dodá aroma koláčům, dezertům či pudinkům. Použít jej můžete při přípravě muffinů, sušenek i rozličných nápojů, například osvěžujících limonád či letních drinků. Také si jím můžete dochutit bylinkové nebo ovocné čaje. Pěkná skleněná nádobka s domácím levandulovým cukrem je také skvělým dárkem pro každého milovníka levandule. (Dále čtěte: Báječné levandulové recepty pro péči o pleť i vlasy).