Cesta ke štíhlé postavě: Pozor na nevhodné snídaně, příliš cvičení a další špatné návyky, které brání v hubnutí

Zdraví 11. června 2022 | 07:34 — Zuzana Procházková
Držíte dietu, jíte zdravě, cvičíte každý den, ale vaše váha ukazuje stále stejně ne-li více? Nezoufejte, nejste v tom sami. Problémem bývají určité návyky, které se sice tváří nevinně, ale naopak každý den zpomalují metabolismus a brání v hubnutí. Zbavte se jich, a kila půjdou dolů téměř sama.
Další 3 fotografie v galerii
Mnoho lidí se dopouští nevědomky návyků, které však brání hubnutí / Pixabay

Jedna z nejhorších nočních můr je jistě to, že se snažíte zhubnout, striktně dodržujete vše co se dá, ale ručička váhy ukazuje stále stejné číslo. Bohužel příčinou často bývají zdánlivě nevinné návyky, respektive zlozvyky, které si třeba ani neuvědomíme, ale mají na náš metabolismus značný vliv. Ukážeme vám, které jsou ty nejhorší.

Nedostatek spánku

Nedostatek spánku se na zdraví člověka projeví negativně za velmi brzkou dobu. Udává se, že lidské tělo reaguje na nedostatek spánku již po 24 hodinách. „Spánkový deficit negativně ovlivňuje naše tělo i mysl. Dlouhodobě vede k oslabení imunity, zvýšenému ukládání tělesného tuku, problémům s pamětí, ale i k hypertenzi a většímu riziku onemocnění diabetem druhého typu,“ vysvětluje MUDr. Kristina Slavíčková, revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny.

Za optimální délku spánku se pro dospělého člověka stanovuje obvykle 7-8 hodin denně. Pakliže spíte dlouhodobě méně, tělo se nestihne regenerovat a ukládá tuky, tedy dochází ke zpomalení hubnutí. Proto dbejte na pravidelný a dostatečný spánek, který podporuje jak fyzické tak psychické zdraví.

Drastické diety

Dalším častým problém jsou různé nesmyslné diety, často velmi drastické či jednodruhové, které slibují rychlý úbytek váhy během velmi krátké doby. Tyto diety vám akorát naruší celý metabolismus a ve výsledku, po návratu k normální stravě, často přiberete ještě více. Nejsou výjimkou ani marketingové tahy slibující zhubnutí 5 kilo za jeden týden, což je naprostý nesmysl. Myslete na to, že zhubnout trvale, znamená zhubnout zdravě a přirozeně, tedy například o 0,5 kg za jeden týden, přičemž je základním pravidlem to, že musíte vydat více energie, než přijmete.

Příliš cvičení

Cvičení a hubnutí jde ruku v ruce, jinak také cvičení a zdravý životní styl jde ruku v ruce. Abyste zhubli, tak ale není potřeba trávit každý den dvě hodiny v posilovně. Naopak, přemíra cvičení může vést k tomu, že vám budou růst svaly a naopak na hmotnosti přiberete. Proto se v rámci hubnutí zaměřte spíše na areobní aktivity, jako je například rychlejší chůze, běh, aerobik, jóga nebo třeba jízda na kole.

Pozor na snídaňové cereálie

Mnohdy se domníváme, že v rámci diety je nejlepší jíst na snídani musli či jiné snídaňové cereálie. Během dne si poté můžeme dopřávat cereální tyčinky, krekry či rádoby „zdravé“ svačinky, neboť se po nich jistě nepřibírá. To je však velký omyl. Převažující většina všech těchto cereálních produktů a krekrů jsou nabité cukry a v horším případě také různými dalšími dochucovadly. To může být jeden z důvodu, proč se vám nedaří hubnout.

Éčka a dochucovadla

K výše uvedenému se pojí také problematika průmyslově zpracovaných potravin, jež prošly komerční výrobou. Cílem komerční výroby je totiž ve zkratce zlevnění a zjednodušení výroby, dlouhá možnost skladování a pro spotřebitele nenáročná příprava ke konzumaci. Tyto potraviny jsou většinou nabité „éčky“, dochucovadly, nezdravými tuky či přidaným cukrem, což je pro náš organismus nezdravé. Rozhodně se jim také vyhněte a vždy čtěte informace a složení produktů. Dále čtěte: Přírodní zesvětlení vlasů zvládnete doma s pomocí citronu, medu nebo octu.

Autorský článek

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu