Edward VIII. abdikoval kvůli Američance, a dokonce ji učil hajlovat

Retro 18. května 2022 | 11:07 — Pavla Krejčí
Byl to jeden z největších skandálů 20. století, když anglický král abdikoval kvůli ženě. Zamiloval se do rozvedené Američanky, která se rozhodně do upjaté královské rodiny nehodila.
Kvůli lásce k rozvedené Američance abdikoval. / Depositphotos

Láska k rozvedené Američance

Edward se narodil v roce 1894 a byl nejstarším synem krále Jiřího V., který se stal britským panovníkem v roce 1910. Edward byl dlouho starý mládenec a když se setkal s Wallis Warfield Simpsonovou, táhlo mu už na čtyřicet.

Poprvé se s Wallis Simpsonovou střetli v roce 1931. Tehdy byl ještě princem z Walesu, a ona byla vdaná za Ernesta Simpsona, anglicko-amerického obchodníka, s nímž společně žili poblíž Londýna. Wallis se původně narodila v Pensylvánii a již byla jednou vdaná za pilota amerického námořnictva. Manželství však nevydrželo a pár se rozvedl. Přestože Simpsonová žila několik let v Anglii, stále lpěla na svých amerických způsobech a názorech a její baltimorský přízvuk byl velmi výrazný.

Budoucí král se do vdané Američanky zamiloval. Jejich vztah se ale nesetkal se souhlasem královské rodiny a ani britské vlády. V roce 1936 se chtěl princ se svou milenkou oženit. Svůj záměr však nestihl se svým otcem probrat, jelikož král Jiří zemřel. Zatímco se Edward ujímal nové role krále, Simpsonová se rozvedla.

"Zažehla ve mně oheň a stalo se to poprvé v mém životě. Teprve s Wallis jsem pocítil, co to znamená láska a jakou má sílu. Miloval jsem ji od prvního okamžiku, co jsem ji uviděl," popsal jejich setkání.

Jejich spojení pro království nebylo přijatelné

Od svého záměru vzít si dvakrát rozvedenou ženu nehodlal ustoupit, což vedlo ke krizi. Problémem bylo, že byl Edward hlavou anglikánské církve a arcibiskup z Canterbury mu nedovolil oženit se s rozvedenou Američankou. Ani pro většinu britských politiků nebyla rozvedená žena jako budoucí britská královna přijatelná. Winston Churchill byl jediným významným politikem, který Edwarda podporoval.

Ačkoliv proti Edwardovi stálo více odpůrců než příznivců, nedal se odradit. Navrhl plán, který předestíral, že Wallis nebudou uděleny žádné tituly ani práva a jejich případné děti se nestanou následníky trůnu. Tehdejší premiér Stanley Baldwin tento návrh odmítl jako nepraktický. Řekl králi, že veřejnost jejich spojení nikdy nepřijme a naléhal, aby zvážil mínění britského lidu. Skandál se však do druhého dne provalil na titulních stránkách britských novin a byl otevřeně projednáván v parlamentu. Navzdory mínění ostatních Edward rezolutně řekl listu The Times: „Vezmu si paní Simpsonovou." 

Situace se zdála být bezvýsledná, proto se král odhodlal k převratnému rozhodnutí. Baldwin 10. prosince vstoupil do britského parlamentu s dokumentem v ruce a podal hoo řečníkovi. „Zpráva od Jeho Veličenstva krále, podepsaná vlastní rukou Jeho Veličenstva," oznámil předseda vlády Sněmovně.

 „Po dlouhém a úzkostlivém zvažování jsem se rozhodl vzdát se trůnu, na který jsem nastoupil po smrti svého otce, a nyní sděluji toto své konečné a neodvolatelné rozhodnutí."

„Nebudu se nyní pouštět do svých soukromých pocitů, ale prosím, abychom si pamatovali, že břemeno, které neustále spočívá na bedrech panovníka, je tak těžké, že je lze unést pouze za okolností odlišných od těch, ve kterých jsem se ocitl já.“

11. prosince pak řekl národu: „Omlouvám se svému lidu i své rodině. Bez podpory ženy, kterou miluji, bych ovšem nemohl vykonávat své panovnické povinnosti. A jako panovník zase nesmím mít svou lásku po boku. Doufám, že mi Británie i Bůh odpustí, ale nemohu jednat jinak. Vzdávám se svého titulu krále." Jeho vláda trvala pouhých 325 dní.

Dlouhá léta bez možnosti návratu

Nový král Jiří VI. učinil ze svého staršího bratra vévodu z Windsoru. Pár se následně odstěhoval do Francie, kde se uskutečnila svatba. V podstatě ale byli vyhoštěni, jelikož se nemohli vrátit domů bez svolení jeho bratra.

Navštívili mnohé další země, jako například Německo, kde byl vévoda v říjnu 1937 vyznamenán nacistickými úředníky a setkal se s Adolfem Hitlerem. Jeho manželce se zde dostalo takového přivítání, jaké by v Anglii očekávat nemohla. Říká se, že Edward učil svou manželku hajlovat. Nebyla ovšem jediná, před pár lety unikly fotografie a nahrávky, kde Edward učí hajlovat sedmiletou neteř, budoucí královnu Alžbětu II.

Když vypukla 2. světová válka, přijal místo styčného důstojníka ve Francii. V roce 1940 padla Francie do rukou nacistů, a proto Edward a Wallis odešli do Španělska. Poté byl kvůli svým nacistickým sympatiím Churchillem jmenován guvernérem Baham. Ve funkci setrval až do března 1945.

V roce 1940 mu byla povolena krátká návštěva Anglie - znovu se do ní vrátil po téměř šesti letech. 30 novinářů se shromáždilo v jeho lodní kajutě k prvnímu rozhovoru v Británii od jeho abdikace. „Slyšel jsem něco o zákazu se mnou dělat rozhovory," řekl vévoda s úsměvem podle Manchester Guardian.

Na dotazy, zdali by chtěl pracovat ve své rodné zemi, reagoval s nadšením. Údajně mu byla nabídnuta práce v soukromém sektoru, kterou ale nemohl přijmout – vydělávání peněz v obchodě a průmyslu bylo střetem zájmů jeho rodiny, a tedy i monarchie.

Pár se vrátil zpět do Francie. Podle mnoha zpráv zůstali celé roky hluboce zamilovaní. Vévoda zemřel 28. května 1972 v Paříži a byl následně pohřben na hradě Windsor. Wallis zemřela v roce 1986 a byla pochována po jeho boku.

Psali jsme také: Nejznámější milenky Ludvíka XIV. Vyznavačka černé magie i zbožná chůva

Autorský článek, další zdroje: history.com, thehistorypress.co.uk, brides.com

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu