Nezdolný sexuální apetit Jindřicha VIII. Šest manželek mu nestačilo

Retro 14. května 2022 | 09:34 — Pavla Krejčí
S vládou Jindřicha VIII. se pojí nejeden skandál či kontroverze. Za svůj život byl šestkrát ženatý a jeho postelí prošlo nemálo dalších milenek. Kvůli ženám se nerozpakoval učinit zásadní rozhodnutí. Třeba založit novou církev.
Jindřich VIII. v pozdějších letech. / Depositphotos

Téměř každý zná Jindřichův ikonický portrét: v pokročilejším věku, s nadváhou a oblečený v šatech posázených drahokamy a s úhledným červeným plnovousem. V mládí byl však hezký a udržoval si atletickou postavu. Rovněž byl popisován jako prudérní, což však souviselo především s tím, že si rád udržoval svoje soukromí. Jeho povaha byla rozporuplná – byl inteligentní, bouřlivý, okázalý, extravagantní, bezohledný a arogantní. V citech byl vášnivý, ale i nestálý. O tom vypráví jeho milostný život. Být jeho manželkou nebylo zrovna jednoduché. Většinu z nich potkal nemilý osud: rozvod, poprava i smrt při porodu. Celý život ho hnala touha po synovi, do historie se však zapsaly pouze jeho dvě dcery: Alžběta I. a Krvavá Mary.

Kateřina Aragonská, zděděná manželka

Když v roce 1509 zemřel Artur, jeho starší bratr, stal se nečekaně králem. Tehdy mu bylo 17 let. Jako druhý syn nebyl tolik veden k politice a vládnutí, proto se musel zprvu spoléhat na své rádce. Po Arturovi zůstala mladá vdova, Kateřina Aragonská. Jindřich se do ní údajně zamiloval a chtěl si ji vzít. Povolení od papeže pro sňatek s Kateřinou mohl však získat jen za předpokladu, že Kateřina byla po smrti svého prvního manžela stále nedotčená.

Kateřina byla o několik let starší, zprvu jejich vztah fungoval dobře a Jindřich své ženě vyjadřoval úctu. Jako pokračovatel dynastie byl však postupně posedlý mužským dědicem, kterého se mu nedostávalo. Jeho jediným potomkem byla dcera Marie, narozená v roce 1516. Kateřina po jeho boku zůstala dlouhých 23 let, a dokonce je považována za jedinou ženu, kterou kdy miloval. „Jindřich na ni pohlížel jako na vzornou manželku ve všech ohledech kromě její neschopnosti dát mu syna,“ říká tudorovská historička Tracy Bormanová.

Měl také krátký mimomanželský poměr s Elizabeth „Bessie“ Blountovou, Kateřininou dvorní dámou. V roce 1519 byla Bessie tajně převezena na venkov v Essexu, kde porodila Jindřicha Fitzroye, jediné královo uznané nemanželské dítě.

Anna Boleynová, popravena za cizoložství

Touha po synovi byla silná. A ani život po boku Kateřiny nebyl pro Jindřicha už nadále přínosný. Jeho oči začaly bloudit jinde, až padly na mladou Annu Boleynovou. Ta jej zprvu odmítala a Jindiřih musel vynaložit úsilí, aby dívku získal. Postupně začal pochybovat o legálnosti a potřebnosti manželství s Kateřinou, proto se rozhodl k razantnímu kroku. Požádal papeže o souhlas k rozvodu.

„Tvrdil, že jeho manželství s Catherine bylo neplatné, protože její manželství s jeho bratrem Arthurem bylo naplněno, ale ona to vždy zpochybňovala," vysvětluje Bormanová.

Papež jeho žádost odmítl, proto vzal věci do svých rukou. Odtrhl se od Říma a římskokatolické církve. V roce 1533 se Jindřich, exkomunikovaný papežem, rozvedl s Kateřinou a založil anglikánskou církev. Následně se oženil s Annou, která byla těhotná. Nnarodila se dcera Alžběta.

Jindřich stále doufal, že mu nová manželka porodí syna, ale po sérii potratů a miminek narozených mrtvých začal o svou ženu ztrácet zájem a obrátil pozornost k milenkám. To Annu rozzuřilo. „Při jedné příležitosti byla její švagrová lady Rochfordová vyhnána od soudu, když se s Anne chystaly odstranit nejmenovanou milenku od soudu,“ říká tudorovská historička Elizabeth Nortonová. Jindřich se rozhodl učinit zoufalý krok, jak se jí zbavit. Obvinil ji z cizoložství, zrady a nechal manželství anulovat. 19. května 1536 byla sťata za své údajné zločiny.

Jana Seymourová, zemřela při porodu

Jen několik dní po Annině popravě uskutečnil Jindřich třetí svatbu. Tentokrát si vzal Janu Seymurovou, která byla dvorní dámou Kateřiny i Anny. Manželství netrvalo dlouho, zemřela na komplikace po porodu syna Edwarda.

Anna Klevská, rozvod s "ošklivkou"

Jindřich zůstal dva roky po smrti manželky svobodný. Pak však přišla nabídka na strategické manželství s jednou z dcer německého vévody z Cleves. Podle portrétu si vybral Annu, když však Anna dorazila do Anglie, byl šokován. Žena nevypadala vůbec stejně jako na obrazu. Chtěl svatbu zrušit, ale protože ujednání pokročilo tak daleko, nebylo cesty ven. Vzali se v roce 1540 a jen o šest měsíců později Jindřich vyjednal rozvod. Do povědomí vstoupila jako ta „ošklivá manželka“ a s velkorysým vyrovnáním dožila v míru až do své smrti.

Kateřina Howardová, popravena za cizoložství

Vzápětí po Anně Klevské přišla pátá mladinká manželka, která Jindřicha nesmírně okouzlila. Zasypal novomanželku dárky a nazýval ji svou „růží bez trní“. Avšak necelý rok po jejich svatbě se objevily fámy o nevěře. Král už dávno nebyl tím krásným mladíkem, v pokročilejším věku si rád dopřával a jeho nadváha byla znát. Nikdo by se mladinké dívce nepodivil, kdyby hledala potěšení jinde. Byly nashromážděny důkazy o její promiskuitě a v roce 1542 následovala osud své předchůdkyně Anny Boleynové – byla popravena za cizoložství a zradu.

Kateřina Parrová, přežila krále

Šestá a poslední manželka, vdova Kateřina Parrová, se mohla jako jediná pyšnit tím, že přežila Jindřicha. Podle historičky Bormanové měla největší vliv na nejrozmanitější oblasti včetně dvorské kultury, náboženství, role žen a vzdělávání Jindřichových dětí. „Také přesvědčila Henryho, aby vrátil jeho dcerám Marii a Alžbětě pořadí v následnictví, a působila jako regentka, když Jindřich odešel do války s Francií.“ Zemřela v roce 1548, jen rok po Jindřichově smrti. Psali jsme také: Tajemství Marilyn Monroe. Dokument odhaluje fakta o její smrti

Autorský článek, další zdroje: history.comexpress.co.uk, historic-uk.com

 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu