Název rumu inspirováný skutečným pirátem? Kapitán Morgan opravdu existoval

Retro 07. září 2022 | 13:09 — Pavla Krejčí
Napadlo vás někdy, co stojí za názvem oblíbeného rumu Captain Morgan? Jeho název je inspirován velšským rodákem, který zběhl na moře a stal se pirátem. Určitě nikoho nepřekvapí, že pití rumu miloval.
Název oblíbeného rumu je inspirovaný skutečným pirátem / Depositphotos

Kdo byl kapitán Morgan?

Kapitán Morgan byl ve skutečnosti známý jako sir Henry Morgan. Narodil se ve Walesu roku 1635 a byl synem velšského farmáře. Nebyl však předurčen k životu na farmě. Místo toho přeplul Atlantik a stal se nejslavnějším lupičem 17. století. Plavil se do Karibiku, aby chránil zájmy britských kolonií, a stal se vůdcem mocné skupiny pirátů zvané Bratři z pobřeží. Vedl armádu pirátů proti Španělům a nakonec dobyl druhé největší město na západní polokouli. Ale všechno vydělané zlato nepromarnil za alkohol a ženy, jak by se dalo očekávat. Získané peníze využil k nákupu obrovského množství půdy na Jamajce.

Morgan nebyl doslova pirátem. V podstatě to byl soukromník, který na popud britské vlády útočil na Španělsko, kdykoli byly tyto dvě země ve válce. A v 17. století byly tyto spory pomalu na denním pořádku. Při svém nejslavnějším útoku dobyl Panamu. V té době však Španělé podepsali mírovou smlouvu s Anglií. Morgan se tak oficiálně stal nelegálním pirátem, který podle zákonů páchal válečné zločiny. 

Když se vrátil na Jamajku, guvernér ho zatkl a Morgan byl poslán do Anglie, aby stanul před soudem. S Morganem se však jednalo v rukavičkách, v Anglii byl v podstatě považován za celebritu. Král Karel II. ho nakonec pasoval v roce 1674 na rytíře.

Jakmile zbohatl, odešel z pirátství a stal se guvernérem Jamajky. Po letech terorizace Španělů se z něj stal pirátský hrdina a jeden z nejslavnějších mužů Anglie. A právě jeho rabování a drancování se stalo inspirací pro využití jeho jména jakožto názvu rumu.

Značka je mnohem mladší

Navzdory skutečnému kapitánu Morganovi žijícímu v 17. století je Captain Morgan jako značka poměrně nová. Byla založena v roce 1943 společností Seagram's, která koupila právo na výrobu kořeněného rumu z jamajské lékárny. Netrvalo dlouho a rum se stal velkým hitem.

V roce 2001 se společnost Seagram rozhodla opustit nápojový průmysl a prodala Captaina Morgana společnosti Diageo, která zaplatila 5,5 miliardy liber.

Captain Morgan nyní nabízí širokou škálu rumů, který je v mnoha variantách smíchaný s přírodními příchutěmi, s kořením a s řadou různých příchutí, jako je kokos, jablko, a dokonce i sezónní perník.

Jen v roce 2014 se v USA vydělal neuvěřitelných 224 milionů dolarů. Díky tomu se značka stala druhým nejoblíbenějším likérem v Americe a od té doby neustále roste. Psali jsme také: Tajemné, biblické jméno Salome. Co znamená a kdo byly podle Bible její nositelky?

Autorský článek, další zdroje: ranker.com, britannica.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu