Katastrofální svatební noci urozených: Novomanžel ve skříni i nevěsta, které zděšením povolily svěrače

Retro 24. května 2022 | 10:00 — Pavla Krejčí
Dění za zavřenými dveřmi ložnice urozených se často stávalo terčem debat a vtipů. Nebylo divu. Nejednu svatební noc doprovázel skandál nebo nechtěná nepříjemnost. Jak to bylo třeba u císařovny Sissi?
V minulosti nebylo manželství uzavíráno z lásky / Depositphotos

Svatební den se měl stát nejšťastnější událostí v životě dívky. Nebylo tomu však vždy, obzvláště u královských rodin. Většina manželství byla domluvená a nebylo ojedinělé, že nevěsty došly k oltáři jen z donucení. Partneři se tak kolikrát viděli až při samotném obřadu. A svatební noc? Jestli se neproměnila v katastrofu, byl to opravdu zázrak. Pojďme se podívat na nejpeprnější události, které svatební noci provázely.

Nevěstě zděšením povolily svěrače

Marie Josefa Amálie Saská neměla vskutku zrovna manžela podle svých představ. Stala se již třetí nevěstou Ferdinanda VII., který byl o dost starší. Po smrti matky vyrůstala v klášteře a nebyl to zrovna život, který by si mladá dívka přála. A manželství se španělským králem jí příliš štěstí a radosti také nepřineslo.

Novomanželka měla jen malé potuchy o sexuálním životě, proto v konfrontaci s mužem, který měl silný apetit a vroucně prahl po mužském dědici, přišlo kruté vystřízlivění. Navíc na všechny své manželky pohlížel pouze jako na „nástroj“ na děti.

Jejich svatební noc se změnila v děsivou. Nevěsta šokována a vyděšena utekla z místnosti, což krále rozlítilo. Povolal její družičky, aby ji přivedly zpět a vysvětlily nevěstě celý proces. Marie Josefa Amálie se však strachu nezbavila, a zatímco probíhal akt, vyprázdnila se. Ferdinand VII. se následně odmítal své manželky osm dní dotknout. Jejich manželství nakonec trvalo deset let a zůstalo bezdětné.

První noc na sebe nenechala sáhnout

Alžběta Bavorská, alias Sisi, si ve svých 16 letech vzala Franze Josefa I. Tehdy nebyla na svatební noc vůbec připravená. K tomu ani nepřispíval fakt, že celý dvůr čekal, jak se to bude vyvíjet. Franzova matka doprovodila novomanžele do postele, a dokonce tento okamžik zaznamenala ve svém deníku. „Alžběta ukrývala svou přirozenou krásu. Upoutala mě záplava dívčiných nádherných vlasů na polštáři. Ležela jako vyděšené ptáče schoulené hluboko v hnízdě.“

Ke smůle dvoru však k ničemu nedošlo. Alžběta svému manželovi nedovolila na sebe sáhnout. Franz se kupodivu projevil chápavě a k ničemu ji nenutil. Nakonec se však přece jen dočkal, a to třetího dne po svatbě. A zase o tom věděla nejprve Alžbětina tchýně. Franz ji u snídaně ujistil, že Sisi konečně „naplnila jeho lásku“. Asi není k podivu, že tato pozornost Sisi nebyla vůbec po chuti a raději se tchýni vyhýbala.

Nechtěný manžel skončil ve skříni

Nevyvedené svatební noci patrně byly v Sisině rodině na běžné bázi. Alžbětiny rodiče měli poměrně divokou noc. Nedá se totiž říct, že by se manželé zpočátku měli zrovna v lásce. Ludovika a Maxmilián byli zamilovaní do někoho jiného a po společné svatbě netoužili. Ludovika se zamilovala do portugalského prince a Maxmilián do prosté dívky. Svatba však byla domluvena již od jejich dětství a neexistovalo žádné východisko. Když jim bylo 20 let, obřad konečně proběhl. O svatebním veselí se nedalo mluvit, svatba spíše působila jako pohřeb. Mladý pár se totiž nesnažil skrývat nechuť. Dokonce se tvrdí, že Ludovika novomanžela během házení kytice proklela. Její odpor se projevil i o něco později během svatební noci. Chudáka Maxe prý zavřela do skříně. Psali jsme také: Nejznámější milenky Ludvíka XIV. Vyznavačka černé magie i zbožná chůva.

Autorský článek, další zdroje: bulvarnihistorie.cz, hdogar.medium.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu