Pátek třináctého: Co skutečně stojí za tímto údajně smolným a obávaným dnem?

Retro 28. června 2022 | 08:55 — Pavla Krejčí
Víte, jak vůbec vznikl pátek třináctého, den, který přináší smůlu? Tento den se především pojí se zánikem templářských rytířů, ale i biblickými událostmi.
Pátku třináctého se mnozí obávají / Depositphotos

Pátek 13. nastává většinou dvakrát během roku. V roce 2022 nastal pouze jedinkrát, a to v květnu. Lidé si v tento den většinou dávají pozor na to, co dělají a kam chodí. Nedej bože, aby jim přes cestu přeběhla černá kočka. Přestože působí hlavně na pověrčivé, v každém z nás tento den vyvolává podivný pocit. Není divu, pojí se s ním několik významných událostí, které neskočily úplně šťastně.

Zásluha na popularizaci rozšířeného mýtu o pátku 13. je často připisována kapitánovi Williamovi Fowlerovi. Byl to známý voják, který udržoval úzké kontakty s prezidenty a dalšími vysoce postavenými lidmi konce 19. století. Fowler si všiml, že číslo 13 ho pronásledovalo po celý život. Bojoval ve 13 bitvách občanské války nebo chodil do veřejné školy č. 13. Rozhodl se tedy proti pověrám o tomto čísle bojovat. Založil spolek nazvaný Klub třinácti, který se poprvé sešel 13. září 1881, nejednalo se však o pátek, nýbrž úterý. Než proběhla večeře o 13 chodech, členové prošli pod žebříkem a nápisem „Morituri te Salutamus“. To znamená „My jdoucí na smrt tě zdravíme“.

Historie si to pamatuje

Smolný den je často spojován s událostí, která se odehrála ve středověku. Jednalo se o vskutku děsuplný den plný krve a bolesti. V pátek 13. října 1307 byl vydán příkaz k zatčení stovky templářských rytířů, mocného náboženského a vojenského řádu vytvořeného ve 12. století na obranu Svaté země. Masy templářů byly mučeny nebo popravovány. Přestože templáři byli obviněni z údajných zločinů, pravým důvodem bylo, že chtěl francouzský král získat přístup k jejich bohatství. Z události se postupem času stala legenda. A jak už to bývá, pravda zůstává zahalena rouškou tajemství.

Existují i další události, které se staly poměrně nedávno. Jedná se třeba o německé bombardování Buckinghamského paláce v září 1940; cyklón, který v roce 1970 v Bangladéši zabil více než 300 000 lidí; zmizení letadla chilského letectva v Andách v roce 1972; smrt rappera Tupaca Shakura v roce 1996 nebo havárie výletní lodi Costa Concordia u italských břehů, při níž v roce 2012 zahynulo 30 lidí.

Na druhou stranu třináctka je číslo, které je po staletí považováno za špatné a jeho negace tak pramení z mnoha obav, které v sobě lidé odjakživa nesli.

Třináctka v biblickém odkazu

Údajně souvisí koncept pátku a nešťastného čísla 13 s příběhy z Bible. Například Jidáš Iškariotský, který zradil Ježíše, byl při Poslední večeři označen jako 13. host.

K dalším biblickým událostem, souvisejícím s číslem třináct, patří velká potopa, při které Noe zachránil některé druhy zvířat, dále zmatení jazyků v Babylonské věži, z čehož údajně vznikly všechny jazyky světa, nebo den, kdy Eva pokoušela Adama s jablkem. Patří sem i Velký pátek, tedy den, kdy byl Ježíš ukřižován.

Friggatriskaidekafobie

Bojíte se pátku třináctého? Dávejte si pozor, patrně trpíte friggatriskaidekafobií. Podle instutitu Stress Management Center and Fobia Institute v Ashevillu v Severní Karolíně se pátku třináctého bojí miliony Američanů.

Lidé trpící touho poruchou se většinou bojí vyslovit pátek 13., další se vyhýbají letadlům, chození do práce nebo dokonce vstávání z postele. Příznaky mohou zahrnovat mírnou úzkost nebo pocit zkázy, která vás má dostihnout, či se může projevovat až úplnými záchvaty paniky.

Název této fobie má vskutku zajímavý původ. Frigg byla původně severská bohyně, po které je pojmenován pátek, a triskaidekaphobia v řečtině znamená strach ze 13 let. Fobie je také známá jako paraskevidekatriaphobia. Pojmenování má základ ve slově paraskevi, což je řecký výraz pro pátek. Psali jsme také: Casanova byl svůdník a světák. Neutekly před ním ani jeptišky

Autorský článek, další zdroj: livescience.com, history.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu