Kryštof Kolumbus ve skutečnosti Ameriku neobjevil. O 500 let dříve ho předběhl vikingský dobrodruh Leif Erikson

Retro 20. září 2022 | 11:23 — Pavla Krejčí
Kryštof Kolumbus je po staletí považován za objevitele Ameriky. Tento zběhlý cestovatel, který narazil na Nový svět, však nebyl prvním, kdo se po neznámém kontinentu prošel. O 500 let dříve ho předběhl vikingský dobrodruh Leif Erikson.
Kryštof Kolumbus po objeví Ameriky rozpoutal velkou vlnu kolonizace / Wikimedia Commons / autor L. Prang / volný zdroj

Průzkumník Kryštof Kolumbus byl opravdu světaznalý muž. Celkově podnikl čtyři cesty přes Atlantský oceán: v letech 1492, 1493, 1498 a 1502. Hnala ho snaha nalézt přímou vodní cestu na západ z Evropy do Asie. Místo Indie však narazil na Ameriku. Ačkoli ve skutečnosti Nový svět neobjevil jako neobydlený kontinent, už tam žily miliony domorodců, jeho cesty a objevy vedly k počátku průzkumů a kolonizaci Severní a Jižní Ameriky.

Hledal snazší cestu do Asie

Na konci 15. století bylo téměř nemožné dostat se do Asie z Evropy po souši. Cesta byla dlouhá a neposkytovala zrovna bezpečí. Portugalští průzkumníci tento problém vyřešili tím, že se plavili na jih podél západoafrického pobřeží a kolem mysu Dobré naděje. Kolumbus to však chtěl vyřešit po svém. Úředníkům z Anglie a Portugalska představil plán, kterak přeplout Atlantik. Argumentoval tím, že by tato neobjevená cesta měla být snazší. Selhal však v matematických propočtech, protože předpokládal, že obvod Země je mnohem menší.

V roce 1492 nakonec svým plánem zaujal španělské panovníky Ferdinanda Aragonského a Isabelu Kastilskou. A tak 3. srpna 1492 Kolumbus a jeho posádka vypluli ze Španělska na třech lodích: Niña, Pinta a Santa Maria. O několik měsíců později, 12. října se lodě dostaly na pevninu. Jaké bylo však překvapení, když nedopluli do Východní Indie, jak předpokládali, ale na jeden z bahamských ostrovů, pravděpodobně San Salvador.

Kryštof Kolumbus nebyl první

Ačkoliv je Kolumbovo jméno odjakživa spojováno s objevením Ameriky, ve skutečnosti nebyl prvním, kdo objevil existenci dalšího kontinentu. Díky němu se však spustila nekonečná vlna kolonizací.

Výzkumy ukázaly, že před Kolumbem v Americe stanuli již jiní. Mezi nejuznávanější teorie patří, že skupina norských průzkumníků vedená Leifem Eriksonem pravděpodobně připlula do severní Ameriky o 500 let dříve. Rané výpravy Vikingů do Severní Ameriky jsou dobře zdokumentovány a většinou vědců přijímány jako historický fakt. Kolem roku 1000 se Leif Erikson, syn Erika Rudého, plavil na místo, které nazval „Vinland“, nachází se v dnešní kanadské provincii Newfoundland.

Legendy o irském mnichovi

Teorií, že Amerika byla před Kolumbem již objevena dříve, existuje více. V průběhu let se učenci domnívali, že lidé z Asie, Afriky, a dokonce i z Evropy doby ledové mohli dosáhnout amerických břehů před ním. Dokonce se mluví o legendě, která vypráví o skupině irských mnichů, kteří se dostali do Ameriky v šestém století. Psali jsme také: Tajemné, biblické jméno Salome. Co znamená a kdo byly podle Bible její nositelky?

Autorský článek, další zdroj: allthatsinteresting.com, history.com

Související články
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu