Když chybí ve vztahu důvěra a tolerance. Lze zachránit narušený vztah a stojí to vůbec za to?

Vztahy 16. května 2022 | 09:17 — Pavla Krejčí
I ty nejsilnější vztahy čelí výzvám. Vybudování šťastného a zdravého partnerství vyžaduje práci a nemusí to být vždycky snadné. Co když ale ve vašem vztahu chybí důvěra a tolerance? Je možné takový vztah ještě zachránit?
Tolerance a důvěra jsou ve vztahu důležité. / Pixabay

Stojí to za to?

Neexistuje jednoduchá a univerzální odpověď. Vyhodnocení, zda váš vztah stojí za záchranu, je na vás. Důležité je ujasnit si, jestli o to stojí oba partneři, nebo je vůle pouze na jedné straně. Jestliže ve vašem vztahu došlo k narušení důvěry, či chybí tolerance, bude cesta k obnově vztahu sice trnitá, ale není nemožná. Mluvte s partnerem, komunikujte, debatujte – to je základ všeho.

Důvěra na první místě

Najdeme spoustu aspektů, které se podílí na vytvoření láskyplného a pevného vztahu. Jedním z nich je důvěra. Když je však narušena, potýká se vztah s krizí. V tomto případě je třeba problémům čelit a nevyhýbat se jim.

„Nepleťme si pojmy s dojmy a uvědome si, že důvěra nutně neznamená, že svému partnerovi řeknete úplně vše, na co zrovna myslíte, nemusíte se obávat, že děláte něco špatně, když nemluvíte o všem. Je naprosto normální mít osobní myšlenky, které jsou jen vaše,“ podotýká pro magazínPlus.cz vztahá poradkyně Lucie Zápotocká a doplňuje: „Neznamená to ani vzájemný přístup k bankovním účtům, pokud nejsou společné, ani vzájemnou znalost hesel k telefonům, počítačům či účtům na sociálních sítích.“

Problémy jsou součástí vztahu

Problémy jsou součástí života a součástí vztahu a cílem je nefixovat se na minulost, ale pracovat na společném tvoření smysluplným způsobem.

Pokud jste na vinně, přijměte zodpovědnost za své činy. Důležité je pochopit, jak vaše chování ublížilo partnerovi. Nebuďte však příliš defenzivní, ani nepodléhejte sebenenávisti. „Měli byste to v sobě přijmout láskyplně, abyste vytvořili prostor pro obnovení důvěry,“ říká klinický psycholog Stone Kraushaar.

Jestliže ztrátu důvěry způsobil váš partner, neciťte se příliš naštvaně a zraněně. Pokud o vztah nadále stojíte, najděte v sobě touhu na něm pracovat. „Důvěru nelze nikdy obnovit, dokud osoba, jejíž důvěra byla narušena, nedá šanci svému partnerovi získat ji zpět," potvrzuje Kraushaar. Abyste mohli pracovat na znovuzískávání důvěry, musíme být k sobě navzájem naprosto upřímní.

Bez tolerance není pevný vztah

Setkáváte se vztahu často s tím, že máte vy a partner rozdílné názory v životních otázkách (práce, finance, rodina, sexuální život apod.)? A není partner ochoten brát vaše mínění v potaz nebo upřednostňuje pouze vlastní názory? Tyto záležitosti jsou důležité a závisí na míře slučitelnosti, která mezi vámi panuje. Tolerance pomáhá pochopit, že vy a váš partner jste dva různí lidé. Samozřejmě mezi sebou máte určité podobnosti, přesto jste každý jiný. 

Míra tolerance hraje zásadní roli, když jsou věčné vztahové problémy vážné, ale neřešíte je jako pár.  Když se vy a váš partner naučíte, jak s problémem pracovat, úroveň tolerance se časem stane přijatelnou. Naučit se zvládat a tolerovat naše rozdíly je zásadním krokem k podpoře uspokojivého dlouhodobého vztahu.

Tolerance neznamená prohrát. Ve vztahu má své důležité místo a musíme pochopit, kdy ji používat. Hádky jsou součástí každého vztahu, tomu se nevyhnete, ujistěte se však, že jste k sobě ve všech ohledech tolerantní. Tolerance je klíčem k porozumění a v porozumění je síla. 

Rada na závěr 

A na závěr malá, ale důležitá rada od vztahové poradkyně Lucie Zápotocké: „K tomu mít spokojený a láskyplný vztah s partnerem, je nutné mít spokojený a láskyplný vztah sama k sobě". Psali jsme také: Jak si v dlouhodobých vztazích udržet touhu, případně jak vášeň znovu najít

Autorský článek, další zdroje: healthline.com, starofmysore.com, therelationshipdoc.org 

Témata: vztah, tolerance
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu