Blíží se svátek zamilovaných. Připravte svému partnerovi originální překvapení
Jedná se o typický kašmírský nápoj, mezi jehož základní suroviny patří speciální čajové listy, sůl, mléko a soda. A právě soda dává čaji něžnou růžovou barvu, díky které vás tento nápoj uchvátí na první pohled. Je znám pod několika názvy, mezi něž patří Noon chai, gulabi chai, kašmírský čaj nebo právě růžový čaj.
V tradičním receptu se čaj nijak nedoslazuje, nicméně v novějších receptech se již cukr či jiné sladidlo kvůli chuti přidává. V kašmírské kultuře se pije dvakrát až třikrát denně a podává se k němu tradiční pečivo.
Tento čaj je delikátní a i proto jej lidé z Indie a Pakistánu pijí i při speciálních událostech. Čaj má díky mléku příjemnou máslovou strukturu a pikantní ořechovou příchuť, která se vám vryje pod kůži. Díky své barvě je vhodným nápojem i na svátek zamilovaných.
Na přípravu 4-5 porcí budete potřebovat:
- 1 litr mléka
- 1 litr studené vody
- 350 ml studené vody
- ¼ čajové lžičky soli
- 2 vrchovaté lžíce zeleného čaje
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 tyčinku skořice
- 6 lusků kardamomu
- 4 lžíce cukru (nebo dle chuti)
Do hrnce nalijte 1 litr vody a přidejte zelený čaj, sůl, jedlou sodu, skořici a kardamom (právě ten v sobě skrývá antioxidační účinky). Přiveďte k varu a poté zmírněte plamen a přiklopte pokličkou. Vařte půl hodiny, ale kontrolujte, zda se voda nevypařila. Po půl hodině přidejte dalších 350 ml vody a za stálého míchání vařte dalších pět minut.
Nakonec přidejte mléko a cukr, nastavte plamen na minimum a vařte ještě deset minut. Poté už jen čaj nalijte do hrnečků, a pokud máte chuť, posypte jej nasekanými mandlemi nebo pistáciemi. Znáte bazalkový nebo petrželový čaj? Více jsme o jejich přípravě psali před časem.