Druhá vlna výskytu klíšťat je tady. Kde číhají nejvíce?

Zdraví 03. října 2019 | 11:02 — Ilona Cílková
Jestli si někdo myslí, že hrozba klíšťat s končí s létem, musíme ho vyvést z omylu. Tito tvorové nedají pokoj ani na podzim a v tomto období se objevuje tzv. "druhá vlna" výskytu klíšťat. A to obzvlášť je-li podzim teplý a vlhký.
Další 4 fotografie v galerii
Klíšťata útočí od jara do podzimu / Shutterstock

Takové počasí totiž neláká do přírody jen houbaře, ale vyhovuje také klíšťatům, kterým se letos opět mimořádně daří. Změny klimatu se podepisují nejen na globálním oteplování planety, ale také na zvýšeném výskytu infikovaných klíšťat v přírodě. A lidé jsou tak více ohroženi možností nákazy klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou.

Útočí od jara do podzimu

Současné statistiky ukazují, že výskyt klíšťové encefalitidy je celkově čím dál vyšší. Dochází postupně k prodlužování doby, kdy jsou klíšťata v přírodě aktivní. Na jaře se setkáme s klíšťaty už v březnu, na podzim ještě v listopadu.

Také se ukazuje, že klíšťata se stěhují do vyšších nadmořských výšek. Případy nákazy klíšťovou encefalitidou již nejsou raritou v takových oblastech, jako jsou Krkonoše, Šumava nebo Jeseníky.

Nákazu ovlivňuje i chování lidí

Navíc s rizikem nákazy souvisí i sportovní a rekreační aktivity, kterým se lidé hojně věnují v kritických obdobích roku. Jedná se především o houbaření, podzimní cestování nebo výlety do přírody.

Jak se v lese chránit před klíšťaty?

Pokud jste dosavadní část roku přečkali bez jediného klíštěte, možná už vaše obezřetnost na podzim trochu opadla. To je ale chyba. Klíšťat je v přírodě pořád hodně, a proto až se vypravíte do podzimního lesa, nezapomeňte kromě košíku také na opatření, která vás ochrání před nebezpečnou nákazou přenášenou klíšťaty, klíšťovou encefalitidou.

Kryjte se

Čím více pokožky skryjete pod oděv, tím hůře se do ní mohou klíšťata zakousnout. Začněte od nohou, protože na rozdíl od rozšířené pověry na nás klíšťata neskáčou z větví stromů, ale číhají v trávě a podrostu. Na výpravu do lesa si obujte uzavřené a pokud možno vyšší boty, dále oblečte dlouhé kalhoty i rukávy.

Vyhýbejte se nebezpečným místům

Klíšťata přímo milují vlhko a místa krytá před přímými slunečními paprsky. Proto je většinou nepotkáte na kamenité cestě, ale ve vysoké trávě a také v lesní hrabance. Nesedejte si v lese zbytečně na zem a pro chvíle odpočinku zvolte raději suché a prosluněné místo.

Pečlivě se prohlídněte

Po návratu do domácího prostředí by měla vždy následovat pečlivá prohlídka celého těla. Doporučuje se, aby se lidé důkladně prohlédli i na intimních místech, kde se klíšťata ráda drží. Prohlídku je dobré zopakovat za několik hodin nebo druhý den, neboť klíšťata mohou cestovat po těle a uchytit se i na jiných místech. Jak rychle a bezpečně vytáhnout klíště?

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu