Záludná roztroušená skleróza: Kdy byste měli zpozornět?

Zdraví 06. října 2019 | 10:40 — Ilona Cílková
Roztroušenou sklerózu není snadné rozpoznat. Zpočátku se projevuje jen neurčitými příznaky, které si lidé většinou s touto nemocí nespojí. Roztroušená skleróza tak bývá odhalena pozdě. Při jakých zdravotních potížích je tedy potřeba zpozornět a vyhledat lékaře?
Další 4 fotografie v galerii
K nejčastějším obtížím u roztroušené sklerózy patří poruchy vidění / Shutterstock

Roztroušená skleróza, lidově nazývaná ereska, je autoimunitní onemocnění postihující nervový systém. 

Jaká je příčina?

Přesné příčiny vzniku a rozvoje choroby známé nejsou, známá je však řada rizikových faktorů a možných spouštěčů onemocnění. A nejsou to zdaleka jen civilizační vlivy. Roztroušená skleróza je známá po stovky let a za nejzávažnější rizikové faktory se považují genetická zátěž, virové infekce nebo poranění.

Jaké jsou projevy?

  • K nejčastějším obtížím u roztroušené sklerózy patří poruchy vidění – zánět očního nervu, dvojité nebo zamlžené vidění, dočasná ztráta zraku.
  • K těmto příznakům se přidává snížená citlivost a vnímání pocitu „mravenčení“ v rukou a nohou, případně bolest nebo pálení ve svalech, a to bez zjevné bez příčiny.
  • Nemocní trpí poruchou koordinace pohybů a celkově sníženou pohyblivostí. Přidávají se poruchy řeči, zadrhávání, špatná výslovnost, ohrožena je i paměť a dochází také ke změnám nálady.
  • Mezi velmi nepříjemné příznaky patří únava, která přesahuje míru obvyklou u zdravých osob.
  • Častým problémem je porucha vyprazdňování močového měchýře – zpočátku se nejčastěji jedná o samovolný únik, později neúmyslné zadržování moči. Muže trápí poruchy erekce.

Mezi prvními projevy a určením diagnózy uplyne průměrně 7 let. A to je ztracený čas. Diagnostiku bohužel komplikuje hned několik věcí:

  • První příznaky se u jednotlivých osob často velmi liší.
  • Po odeznění některého z příznaků se tentýž symptom už nemusí opakovat a objeví se místo něj jiný.
  • V začátcích může být interval mezi výskyty projevů velmi dlouhý, někdy i několik měsíců až let.

Kdy byste měli zbystřit?

  • Změny ve vnímání končetin. Pokud máte neobvyklé pocity v rukou nebo nohou, jako je brnění, chvění, nebo dokonce necitlivost, možná právě zažíváte jeden z prvních projevů roztroušené sklerózy. Dostavit se mohou i pocity připomínající výboje elektrického proudu, které se pohybují podél páteře nebo vystřelují do končetin.
  • Problémy se zrakem. Velmi častým prvním příznakem RS jsou potíže s očima a zrakem. Ty jsou způsobeny poškozením zrakového nervu, který nepřenáší signály mezi očima a mozkem tak, jak by měl. Objevuje se rozmazané vidění, zhoršené vnímání barev či bolestivost a citlivost očí.
  • Zbystřit byste měli, pokud se u vás objeví pohybové obtíže. Typické je zhoršení koordinace pohybů, narušení rovnováhy či obtížná chůze.

Jak se roztroušená skleróza léčí?

Bohužel v současné době neexistuje žádná léčba, pomocí níž by bylo možné roztroušenou sklerózu vyléčit. Účelem v současnosti podávaných léků je zastavení nebo zpomalení průběhu onemocnění, snížení počtu relapsů a prodloužení období remise tedy doby, kdy se nemoc neprojevuje. (Dále čtěte: Oko jako zrcadlo zdraví. Jaké zdravotní problémy dokážete díky němu odhalit).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu