Špatné brýle způsobují vypadávání vlasů a šilhání kazí oči. Seznamte se s nejčastějšími mýty a fakty o zraku

Zdraví 02. února 2022 | 09:46 — Kateřina Kofroňová
O zraku a očích koluje napříč světem mnoho mýtů. Vždyť třeba všichni jsme přesvědčeni o tom, že děti se rodí s modrýma očima. A to například vůbec není pravda. Jejich oči se možná jako modré jeví, ale hnědý či černý pigment se v nich teprve vyvíjí a vytváří se až v následujících 12 měsících. Až poté začínají oči tmavnout, ale zrovna tak mohou být ve finále modré. Zajímají vás i další mýty? Tak čtěte dál!
Některá tvrzení ohledně zraku bychom měli brát s rezervou / Unsplash

A polopravd o očích bychom našli ještě celou hromadu. Věděli jste například, že i dva hnědoocí rodiče mohou mít modrooké dítě? Popravdě nikdy nelze předem určit, jakou barvu očí bude potomek mít. Vždy je jistá pravděpodobnost, ale nakonec může být vše jinak. Za barvu očí je zodpovědných až 16 různých genů a dokonce i dva rodiče se stejnou barvou očí mohou mít dítě, které má barvu naprosto odlišnou.

Možná jste už také slyšeli, že děti se rodí s očima, které už pak nepovyrostou ani o kousek. To také není pravda. Při narození dosahuje velikost očí asi dvou třetin velikosti očí dospělého člověka. Po narození oči ještě rostou v raném dětství a pak ještě jednou v pubertě. Mýtů spojených s očima a zrakem je však mnohem více. A na závěr se dočtete i tvrzení, která jsou naopak pravdivá.

1. Konzumace mrkve zlepšuje zrak = MÝTUS

Většina z nás už jistě někdy chroupala mrkev v domnění, že bude mít lepší zrak. S dioptrickými vadami oka ovšem konzumace této zeleniny nijak nesouvisí. Ano, je pravda, že je mrkev bohatá na betakaroten, z něhož v lidském těle vzniká vitamin A, jenž vyživuje oční sítnici, podobné množství vitaminu A ale obsahují také meruňky nebo ořechy. Přestože by se tak dalo říct, že je na tvrzení trošku pravdy, od dioptrických brýlí náš zrak bohužel neochrání, a to ani když ji budeme konzumovat denně.

2. Nošením brýlí oči zleniví = MÝTUS

Sundáváte si brýle, aby vaše oči krapet potrénovaly nebo si odpočinuly? Marná snaha. Chvilkovým odhozením brýlí jim neprospějete. Používáním korekce totiž oči neoslabují. Právě naopak. Pokud brýle sundáte, oči se v důsledku chybějící korekce namáhají o to víc. Dioptrické vady zraku se mohou zhoršovat s přibývajícím věkem nebo jako výsledek prodělané nemoci, ovšem nošením brýlí je nijak neovlivníte.

3. S čočkami nesmíte usnout = MÝTUS

Je pravda, že s některými kontaktními čočkami byste spát chodit neměli. Zatímco krátký šlofík nemusí způsobit vůbec nic, u několikahodinového spánku si zakládáte na pěkný malér, jako je podráždění, zarudnutí či pálení očí. Záleží však na konkrétním typu čoček. Pokud používáte silikon-hydrogelové kontaktní čočky doporučené vaším kontaktologem i k přespávání, není potřeba je každý večer z oka vytahovat.

Při kontinuálním nošení je doporučeno čočky alespoň 1x za týden z očí vyjmout a nechat přes noc vyčistit v roztoku. Dejte si také pozor na dobu používání. Pokud totiž nosíte 14denní kontaktní silikon-hydrogelové čočky každý den nonstop, tedy přes den i přes noc, jejich doba nošení se zkracuje na 7 dní a 6 nocí.

4. Sluneční brýle jsou jen na léto = MÝTUS

Tím, že je slunce na obloze v tomto ročním období položeno níže, je koncentrace UV záření vstupující do oka mnohem intenzivnější. Je to dáno sněhem nebo námrazou, ze kterých se světlo odráží. Podle vědců zvyšuje čerstvě napadaný sníh hladinu UV záření zhruba o 90 %. V porovnání se zeleným trávníkem, který záření odráží jen v rámci 3 %, je tak bílý poprašek nenápadným nepřítelem našeho zraku, a to nejen v horských oblastech.

5. Čtení v šeru kazí oči = MÝTUS

Dlouhodobé studie potvrzují, že vysokoškolsky vzdělaní lidé nosí brýle častěji. Jestli je to ale kvůli tomu, že celý večer v šeru poctivě biflují novou látku, už výzkumy neukazují. Ačkoliv zvýšená námaha zaostřovacích svalů v oku při čtení může způsobit zhoršení dioptrií, týká se to pouze lidí ve věku do cca 25 let. Nedostatečné osvětlení pracovní nebo čtecí plochy ale každopádně způsobuje únavu, podrážděnost i bolest očí.

6. Nešilhej, zůstane ti to! = MÝTUS

Oční svaly vám umožňují pohybovat očima ve všech směrech. Takže ať už se díváte oběma očima doleva nebo doprava, nahoru nebo dolů, anebo se jedním koukáte doleva a druhým doprava, žádný z těchto pohybů je nedonutí, aby tak zůstaly.

7. Koukání do přímého slunce trvale poškozuje zrak = PRAVDA

Při pozorování slunce je zapotřebí dodržovat základní bezpečnostní pravidla. I sebekratší pohled do ostrého světla totiž způsobuje krátkodobé oslepnutí. Při delším pohledu do přímého slunce si koledujeme nejen o zánět spojivek, zánět rohovky nebo spálená víčka, ale také o nenávratné poškození sítnice s trvalým oslabením zraku. 

8. Modré oči jsou náchylnější k onemocnění = PRAVDA

Opakované záněty či jiné zdravotní problémy mohou postihnout všechny bez rozdílu. Je ale pravda, že vážnější onemocnění zraku v důsledku vnějších vlivů je podle celé řady odborníků výsadou světlookých. Ti totiž mají v očích méně pigmentu, a tak do nich proniká mnohem více potenciálně škodlivého světla, jako je modré světlo či UV záření.

9. Špatné dioptrie mohou způsobit padání vlasů = PRAVDA

Vypadávání vlasů může být opravdu následkem nesprávné korekce zraku. Je to kvůli tomu, že se naše oči musí při zaostřování obrazu zbytečně namáhat, čímž dochází k dráždění velkého množství nervových vláken. Celý komplikovaný proces na úrovni mozku pak směřuje k nadměrnému vypadávání vlasů. Dále čtěte: Šestý smysl nám může v životě hodně pomoci. Ale jen když ho posloucháme.

Zdroj: aao.org, TZ Fokus.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu