Nepodceňujte své smysly. Zmuchlané vidění bývá typickým příznakem závažného onemocnění očí

Zdraví 20. ledna 2022 | 10:17 — Kateřina Kofroňová
Bystrý zrak je obrovským darem, kterého bychom si nikdy neměli přestat vážit. Není totiž vždy samozřejmostí, že nám vydrží až do vysokého věku. Pokud opomeneme krátkozrakost a dalekozrakost, které lze snadno vyřešit dioptrickými brýlemi, můžeme se setkat i s dalšími očními vadami. Jednou z nich je epiretinální membrána, závažné onemocnění sítnice.
Další 2 fotografie v galerii
Zrak je tím nejcennějším smyslem, který máme / Unsplash

Ostré vidění je pro mnohé z nás samozřejmostí. Díky němu rozeznáváme obličeje, čteme, řídíme auto, sledujeme televizi. Pokud se nám zrak po letech rozostří, nasadíme dioptrické brýle. Ale co když najednou zjistíme, že předměty vidíme zkresleně, pokřiveně, že naše vidění je jaksi „zmuchlané“? Tento signál bychom rozhodně neměli brát na lehkou váhu. Může se totiž jednat o jeden z varovných příznaků vážného onemocnění sítnice – epiretinální membránu (ERM), kterou v raném stádiu odhalí jen odborné vyšetření.

Příčina onemocnění

Onemocnění vznikne tak, že se na povrchu centrální části sítnice, tzv. makuly (též zvané žlutá skvrna), vytvoří jakýsi „škraloup“, který ji svrašťuje. Výsledkem je pak „zmuchlané“ vidění, kdy se nám vertikály vlní a v horizontále jsou části obrazu vůči sobě posunuté. Takto vytvořený škraloup je přitom velmi jemný, několikrát tenčí než pavučina.

Časnou diagnózou k úspěšné léčbě

Návštěvu odborného lékaře v takovém případě není radno odkládat: „Hrozí zde totiž nebezpečí z prodlení. Pacient musí přijít včas, abychom se mu zrak pokusili zachránit. Sítnice je součástí mozku, a pokud odumře, nelze už funkci obnovit,“ upozorňuje mikrochirurg, přední odborník na onemocnění sítnice doc. MUDr. Petr Souček, Ph.D. z Centra klinické oftalmologie v Praze, které se primárně zabývá komplexní problematikou sítnice.

Návštěvu lékaře byste neměli odkládat, pokud zaznamenáte některé z těchto příznaků:

  • Rozostřené vidění detailů při čtení nebo rozpoznávání tváří.
  • Zkreslené a rozmazané vidění, jako kdybyste se koukali přes špatně nastavený dalekohled.
  • Rovné čáry (rámy od dveří či okna) vidíte zvlněně.
  • Ztráta centrálního vidění.
  • Dvojité vidění.
  • Problémy se čtením malých písmen.

Čím vyšší věk, tím větší riziko

Riziko rozvoje onemocnění se zvyšuje s věkem, přičemž obě pohlaví jsou postižena stejně. Ačkoliv typická ERM je neznámého původu, v některých případech může být její příčinou odchlípení sítnice nebo diabetická retinopatie. Škraloup se může objevit i po očních operacích.

Další důvody "zmuchlaného" vidění

Zmuchlané vidění není charakteristické pouze pro ERM. Stejným způsobem se projevuje například i věkem podmíněná degenerace makuly, makulární díra a jiné choroby makuly. O jaké onemocnění sítnice se konkrétně jedná, zjistí jen oční lékař prostřednictvím moderního, pro pacienta šetrného, neinvazivního vyšetření, díky kterému lékař získá ideální obraz vnitřních struktur oka. Na jeho základě může stanovit správnou diagnózu, porovnávat jednotlivá vyšetření v časových intervalech a naplánovat případnou chirurgickou léčbu. Dokáže vyhodnotit účinnost dosavadní léčby a také poznat, kdy je léčba nedostatečná.

Nebezpečí praktické slepoty

Ačkoliv ERM nevede k úplné slepotě, rozvinuté onemocnění může člověka velice těžce postihnout: Existuje pojem „praktická slepota“, která nastává, když se makula zajizví a neposílá do mozku žádné signály. Člověku pak zbude funkční jen sítnice kolem, takže vidí pouze obrysově. Není nevidomý, ale jeho životní komfort se hluboce sníží.

Jediný způsob léčby – operace

K léčbě neexistují žádné oční kapky, léky nebo vitaminy. Jedinou možností léčby je chirurgický zákrok zvaný vitrektomie. Jde o mikrochirurgické odstranění, sloupnutí onoho škraloupu na povrchu makuly. Výkonu se říká mikrochirurgický peeling, po kterém je oko následně na jeden den zakryto sterilní náplastí. Operace nevyžaduje hospitalizaci a po zákroku pacient odchází s doprovodem domů. Mohlo by vás také zajímat: Vaše oči potřebují ochranu nejen v létě. Sluneční brýle jsou nutností i v zimních měsících.

Zdroj: medicalnewstoday.com, TZ Centrum klinické oftalmologie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu