Časté signály, že vaše játra nejsou v pořádku. Rozhodně není radno je ignorovat

Zdraví 19. května 2020 | 18:12 — Anna Novotná
Játra patří mezi životně důležité lidské orgány. Fungují jako hlavní detoxikační orgán těla, jsou zodpovědná za odstraňování jedovatých látek z těla, metabolismus důležitých látek i zásobování živin.
Další 2 fotografie v galerii
Nemoc jater může signalizovat třeba nažloutlé oční bělmo / Shutterstock

Poškození či onemocnění jater může vést i k závažným zdravotním potížím. Naštěstí lidské tělo dokáže upozornit na to, že v organismu nastal nějaký problém. Mezi signály, že je s játry něco v nepořádku můžeme zařadit dlouhodobou únavu i změny na pokožce. 

Funkce jater

Játra jsou největším vnitřním orgánem a hlavním orgánem látkové výměny a tvoří přibližně 2 % hmotnosti těla. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin. Jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony. Mimo to slouží játra i jako zásobárna, kde se ukládá glykogen, železo a některé vitamíny a minerály. Nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu. Nachází se v břišní dutině, konkrétně v pravé horní části břicha. Menší část zasahuje i do levé části těla. Zjednodušeně lze říci, že játra pročišťují krev, detoxikují tělo od škodlivých látek a napomáhají odstraňovat vedlejší produkty metabolismu.

V buňkách jater se také tvoří žluč, která je důležitá při vstřebávání tuků a absorpci vitamínů A, D, E i K. Tento orgán nám zajišťuje látkovou výměnu a přeměnu živin. Při poškození jater mohou nastat problémy s plněním všech výše zmíněných důležitých funkcí.

Choroby jater

Choroby jater bývají vyvolané infekcí, nádory či působením jedovatých látek, jako jsou alkohol či drogy. Mezi nejčastější onemocnění patří cirhóza či ztučnění jater, nádor v játrech a žloutenka.

Jaké jsou signály, které byste nikdy neměli ignorovat?

Kožní změny

Problém s játry je v mnoha případech pozorovatelný na naší pokožce. Často jde o zabarvení kůže, případně i nehtů a očního bělma do žluta. Může za to hromadění látky zvané bilirubin, které nastává, pokud játra dostatečně neuvolňují z těla toxiny. Dalším příznakem je svědivá i velmi suchá pokožka citlivá na dotyk či sluneční záření. Ve zvýšené míře se může objevit akné, různé ekzemy či další kožní problémy.

Trávicí potíže

Játra jsou součástí trávicí soustavy a jejich poškození má dopad i na procesy trávení. Zhoršená funkce jater může následně zapříčinit hned několik trávicích obtíží. U člověka se to projevuje například zhoršeným trávením mastných jídel a poruchou zpracování živin. V některých případech může docházet k nepříjemnému pálení žáhy. Postupem času se objevuje i zvracení či nadýmání. Typickým projevem onemocnění jater bývá také nechuť k jídlu a následný úbytek na váze.

Chronická únava

Dlouhodobé pocity únavy mohou být signálem zdravotního problému, zvláště pokud za nimi nestojí nedostatek odpočinku. Chronická únava je i jedním ze signálů nemocných jater. Zbystřit byste měli především tehdy, pokud jste vyčerpaní i po dostatečném odpočinku a spánku. Postižení mohou pociťovat slabost, rychlou ztrátu sil, malátnost, či dokonce letargii. Problém s játry se může projevovat i neschopností udržet pozornost či střídáním nálad. Všechny tyto projevy mohou být způsobeny nesprávnou funkcí jater.

Změny stolice a moči

Narušenou funkci nebo onemocnění jater mohou signalizovat i změny moči. Postižený může mít velmi tmavou moč, což však někdy bývá i projevem nedostatečného příjmu tekutin. Tmavší moč v ranních hodinách je obvykle v pořádku. Zpozorněte, pokud je moč oranžová až hnědá nebo je velmi zpěněná. Poškození jater se dále projevuje i ve změnách stolice. Problém může naznačovat příliš bledá nebo krvavá stolice. 

Bolest

Jedním z příznaků onemocnění jater bývají i různé bolesti. Postižený může pociťovat zejména bolest v horní oblasti břicha, případně v podbřišku. Typické jsou prudce vyrážející křeče. Taková bolest bývá někdy doprovázena pocity tlaku v břiše a nadýmáním. Pokud problém s játry postupuje, objevit se mohou otoky způsobené nahromaděním tekutiny v břišní dutině. Projevem nesprávně fungující jater bývají i chronické bolesti hlavy, svalů nebo kloubů. Dále čtěte: Plíseň může napadnout celé lidské tělo. Jak poznáte, že jste ohroženi právě vy?

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu