Domácí sirup z cibule vás postaví na nohy během několika dnů. A děti jej milují
"Panenka ve stovce sukní," jak cibuli překřtila lidová poezie, pomáhá při mnoha chorobách. Desítky studií prokazují, že umí spolehlivě chránit nervový a kardiovaskulární systém. Pro srdce je dokonce prospěšnější než červené víno, které se dosud tolik doporučovalo.
Cibule obsahuje nejen mnoho vitaminu C, který je nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu, ale i vitaminy skupiny B, které udržují zdravý nervový systém, kůži i sliznice. Cibule dále obsahuje flavonoidy, které působí v těle jako antioxidanty, které jsou nezbytné pro zachování zdraví a zmírňují projevy alergií. Dokonce mohou snižovat riziko některých nádorových onemocnění, obzvláště rakoviny žaludku a tlustého střeva.
Syrovou cibuli využíváme nanejvýš tak v salátech, které obohacuje svou zvláštní chutí, případně je výborná na chleba se sádlem. Ale mimo to si z ní můžete připravit cibulový čaj a dokonce i cibulový sirup, který má neobyčejně léčivé účinky. Sirup z cibule je totiž považován za nejlepší přírodní lék proti kašli. A vyrobit si jej můžete sami. Jak na to?
Na cibulový sirup budete potřebovat
- cibuli
- med nebo cukr
- nepovinné: hřebíček, zázvor, skořice
Příprava sirupu
Cibuli si nakrájejte nadrobno. Připravte si skleněnou mísu či sklenici a začněte vrstvit. Nejprve vrstvu cibule, pak vrstvu medu.
Pokud máte alergii na včelí produkty, tedy i na med, tak jej můžete nahradit krystalovým cukrem. Dokonce si do cibulového sirupu můžete přidat i česnek a takto posílit jeho účinky.
Nepatříte k těm, kteří by cibuli vyhledávali a vychutnávali si její specifickou chuť? Tak lze mezi jednotlivé vrstvy cibule a medu přidat nastrouhaný zázvor, rozdrcený hřebíček nebo mletou skořici.
Takto navrstvenou cibuli nechte odležet alespoň 24 hodin. V průběhu této doby cibule pustí šťávu, která má výrazné antibakteriální účinky. Sirup se doporučuje užívat po lžičkách, popřípadě si jej můžete přidat do čaje.
A jaké jsou účinky cibulového sirupu?
Cibulový sirup má antibakteriální, antivirové, antiparazitární a imunostimulační účinky, které se uplatňují v léčbě kašle a dalších onemocnění dýchacích cest. Je to poměrně levný a pro každého dostupný lék, který nemá žádné vedlejší účinky.
Cibule a tedy i cibulový sirup má také antihypertenzní účinky, tedy pomáhá snižovat krevní tlak. Osoby trpící nízkým tlakem by proto raději cibulový sirup užívat neměly.
Říká se, že příroda je nejlepší lékař, o čemž jsme se mohli již nejednou přesvědčit. Cibulový sirup je receptem našich babiček, které jím léčily dusivý kašel i bolesti v krku. Cibulový sirup utiší silný kašel a postaví vás na nohy během dvou dnů. Dokonce pomáhá i tam, kde léky selhávají. Sice po jeho užití váš dech nemusí být vábivý, ale určitě stojí za vyzkoušení. Dále čtěte: Slupky z cibule: Proč je vyhazovat, když jsou tak prospěšné?