Činnosti, kterými si mnoho lidí denně nevědomky ničí své ledviny

Zdraví 30. dubna 2020 | 11:03 — Anna Novotná
Ledviny patří mezi velmi důležité vylučovací orgány lidského těla. Napomáhají z těla odstraňovat škodliviny a regulují množství vody i minerálů v organismu. Proto je důležité, aby byl tento párový orgán ve výborné kondici. Věděli jste, že existuje řada způsobů, jak si sami nevědomky můžeme ledviny poškodit? Pojďme se na některé podívat.
Další 4 fotografie v galerii
Ledvinám někdy sami nevědomky škodíme / Shutterstock

Ledviny denně přefiltrují obrovské množství krve a vytvoří v průměru 170 litrů primární moči, ze které nakonec vzniknou asi 1 až 2 litry moči. Není tedy pochyb, že naše ledviny jsou každodenně skutečně zaneprázdněné. Někdy se stane, že ledviny potrápí různé zdravotní problémy, například záněty, infekce či jiné poruchy. Co škodí ledvinám a jak se vyhýbat chybám, které jim rozhodně neprospívají? 

Odkládání návštěvy toalety

Mezi nejčastější zlozvyky, škodící ledvinám a celkově močovým cestám patří zadržování moči. Pravidelné a dlouhodobé odkládání návštěvy toalety může totiž zvyšovat tlak v močovém měchýři a přispět ke vzniku problémům s únikem moči. Stejně tak to může mít negativní vliv na správnou činnost ledvin. Zadržování moči je rovněž spojeno s množením bakterií a vznikem infekce. Snažte se proto vyprazdňovat měchýř pravidelně a zbytečně návštěvu toalety neodkládejte.

Nedostatečný příjem vody

Že bychom neměli zanedbávat pitný režim, slyšíme téměř každý den. Pravdou je, že kvůli nedostatečnému přísunu tekutin trpí prakticky celý organismus. Ledviny přitom nejsou výjimkou. Pokud není tělo dostatečně hydratované, na funkci tohoto orgánu to může mít negativní vliv, a to zejména na filtraci krve a odvádění toxinů z těla. Stejně tak se zvyšuje i riziko vzniku ledvinových kamenů. Na tekutiny tedy rozhodně nezapomínejte. 

Nadbytečný příjem vody

Říká se, že všeho moc škodí. A to platí i v případě pitného režimu. Pro ledviny totiž představuje zátěž nejen nedostatek vody, ale i její nadbytečný příjem. Při extrémním příjmu tekutin totiž ledviny jednoduše nemusí stíhat plnit svou úlohu dostatečně. Tělu bychom měli dopřát přiměřené množství vody a udržovat ho tak správně hydratované.

Konzumace léků proti bolesti

Léky proti bolesti jsou v některých situacích pro člověka velkým pomocníkem, ale na jejich nadměrnou konzumaci bychom si měli prostě dávat pozor. Nesmíme totiž zapomínat na jejich vedlejší účinky. Velmi časté užívání analgetik může stěžovat a výrazně ohrožovat činnost ledvin a ve vážných případech způsobit i jejich selhávání či rozvoj chronických onemocnění. Na léky proti bolesti byste si měli o dávat pozor o to více, pokud trpíte sníženou funkcí ledvin. 

Nadměrný přísun soli

Nadměrný přísun soli může v organismu způsobit několik zdravotních problémů. Jedním z nich je i poškození ledvin, snížení jejich funkce či vznik ledvinových kamenů. Potřebné je nejen opatrně zacházet se slánkou, ale také omezovat v jídelníčku výskyt potravin, které jsou plné soli. Psali jsme také: Nemocné plíce, cukrovka nebo nádor. Pot dokáže odhalit řadu nemocí.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu