Prožijte léto bez štípanců a žihadel. Nespoléhejte na umělé spreje, vsaďte na přírodu

Zdraví 30. června 2020 | 10:33 — Anna Novotná
Letní měsíce znamenají výlety do přírody, dlouhé večerní vysedávání na zahradě a zkrátka více pobytu venku. Na druhou stranu přinášejí také nálety komárů a nenechavých vos. Jak se vyhnout štípancům, pokud nefandíte repelentům?
Další 2 fotografie v galerii
Klasické odpuzovače hmyzu mohou nahradit mnohem půvabnější pomocníci / JumpStory

Tenký bzučivý tón, který znovu a znovu krouží kolem hlavy a většinou končí svědivými štípanci na holé kůži. Komáři dokážou znepříjemnit kempování i obyčejné posezení na terase. Své o nich vědí i vodáci. Nejčastěji s komáry přijdete do styku, když si pro odpočinek vyberete místo poblíž stojaté vody.

Nespoléhejte na umělé spreje, vsaďte na přírodu

Umělé spreje a odpuzovače často doprovází nepříjemný nepřirozený odér a citlivým lidem mohou podráždit pokožku. Problémy mohou působit i domácím mazlíčkům. Naštěstí ale existují i šetrnější metody, jak se nevítaných návštěvníků zbavit.

Odpuzovače do zásuvky mohou nahradit mnohem půvabnější pomocníci v květináčích či záhoncích. Komáry totiž odpuzují některé okrasné rostliny jako afrikány, rozmarýn nebo levandule. Další možností jsou přírodní ochranné prostředky, které nanášíme přímo na kůži.

Stop komárům

„Komáři nesnášejí vůni citronové trávy. Přírodní repelent si z ní připravíme tak, že podrcenou citronovou trávu necháme dva týdny louhovat na tmavém místě v olivovém oleji. Následně roztokem potíráme kůži. Další variantou přírodního repelentu je kůži potírat podrcenými listy bylin libečku nebo pelyňku,“ radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Bylinky pomohou také ve formě olejů do aromalampiček. Rozpálená lampička s levandulí nebo tea tree olejíčkem navíc navodí příjemnou atmosféru a může být i vkusným doplňkem balkonu nebo zahradního posezení.

Zatímco komáři dokážou potrápit hlavně za soumraku, ani přes den se v létě nepříjemnému bzučení nevyhneme. Na pikniky anebo obědy pod širým nebem přicházejí nezvaní návštěvníci – vosy.

Jak se vyhnout vosám

Vosí bodnutí je nejen bolestivější než komáří, ale také může u alergiků způsobit zdraví ohrožující alergickou reakci. Tento hmyz navíc přitahují sklenice a otevřené láhve a plechovky se sladkými nápoji, kde vosu můžeme lehce přehlédnout a vypít.

Jak se tedy vosám vyhnout? V první řadě je dobré odstranit z místa posezení lákadla, která vosy vábí. Zakryjte nebo vyneste koše se zbytky jídla. To stejné platí například i pro pecky od ovoce, které děti při jídle zahazovaly na zem. Utřete též stoly a případně podlahu od rozlitých šťáv a limonád. Pokud vosa nenajde nic k snědku, pravděpodobně zase odletí.

Z přírodních vosích odpuzovačů pomáhají ty s ostřejší vůní, jako je česnek nebo výtažek z chilli papriček. „Využít můžeme také hřebíček, fenykl a tymián, které naložíme na tři týdny do olivového oleje a skladujeme na tmavém místě. Výsledným olejem potíráme kůži,“ doporučuje Podhorná.

Když už vosa bodne

Velkou službu nám bylinky prokážou i v případě, že se vosímu bodnutí přece jen neubráníme. Úlevu od bolesti i nepříjemného otoku přinese například lístek z jitrocele, který promneme mezi prsty a přiložíme na postižené místo. „Na obklady nebo omývání dále můžeme použít listy ořešáku královského. A to tak, že 40 gramů jeho listů louhujeme čtvrt hodiny v půl litru vody. Místo listů ořešáku lze použít i květy heřmánku lékařského v poměru 25 gramů květů na půl litru vody, opět louhováno čtvrt hodiny. Vhodné je také místo po bodnutí hmyzem potřít navlhčenou kostkou cukru, bolest ustane a zmizí také skvrna,“ upozorňuje Podhorná. Psali jsme také: Jak si rychle a hlavně bezpečně vytáhnout klíště.

Témata: komár, vosa, hmyz, léto
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu