Podzim je za dveřmi a vy byste měli mít na paměti posílení imunity
Imunitní systém chrání náš organismus proti nebezpečným cizorodým látkám, ale také proti pozměněným buňkám vlastního těla, které jsou příčinou závažných onemocnění.
Základobrany
Dostatečné množství vitaminu C v těle je pro správnou funkci imunitního systému klíčové. Podporuje odolnost organismu proti infekcím a slouží jako prevenceproti oparům a infekčním onemocněním.
Vitamin C vašemu tělu dodáte konzumacízeleniny, zejména brokolice, zelí či růžičkové kapusty a květáku. Oblíbenou formou užívání vitaminu C jsou nápoje z šumivých tablet nebo běžné tabletky.
Otužujte se
Otužování patří k účinným způsobům, jak zvyšovat obranyschopnost organizmu. Musí být však prováděno správně, postupně a pravidelně. Vhodný způsob, jak otužovat tělo, nabízí například finská sauna anebo trendy novinka - kryosauna. Pokud nemáte žádné podobné služby k dispozici, otužujte se doma. Stačí se jednoduše začít sprchovat studenou vodou a každý den snižovat její teplotu o jeden stupeň celsia, než se dostanete na 20° C. Ale nic se nemá přehánět. Bohatě vám postačí každý den 2 minuty pod studenou vodou.
Pohyb nevynechávejte ani teď!
Aktivní pohyb,sport, pobyt v přírodě nebo například otužování – to vše posiluje naši imunitu a pomyslně ji nabíjí energií, aby se jako ochranný štít vyrovnala s jakoukoliv hrozbou. Dodržování pitného režimu zajišťuje vyplavování škodlivých látek z těla, čímž pomáhá k detoxikaci organizmu a zabraňuje dlouhodobému přetížení imunitního systému.
Dobře jezte
Správné stravování je velmi důležitou složkou prevence proti mnoha onemocněním. Základem je vyvážená strava, která neobsahuje příliš tuků, ale není ani nízkokalorická. Jezte v pravidelných intervalech, menší porce a pokud možno bez stresu. Jídla připravujte z kvalitních a čerstvých surovin.
Pokuste se vyřadit z jídelníčku rafinovaný cukr, který přispívá k přemnožení plísní a kvasinek ve střevě. Pokud se bez slazení neobejdete, volte raději med, stévii, javorový sirup nebo třtinový cukr. Imunitě škodí i přílišná konzumace masa, bílé mouky, konzervantů a umělých barviv.
Nadopujte se antioxidanty
Látky, které omezují aktivitu volných radikálů a neutralizují jejich účinky, se nazývají antioxidanty. Významně přispívají k ochraně imunitního systému.
Hlavními přirozenými zdroji antioxidantů jsou ovoce, lesní plody (borůvky, brusinky, maliny a jahody), samozřejmě zelenina a veškerá listová zelenina (kapusta, zelí, růžičková kapusta, špenát), ale také bylinky jako kopr, rozmarýn, máta peprná, oregano, tymián a šalvěj a také zelený čaj.
Nejdůležitějšími přirozenými antioxidanty v potravě nebo potravinových doplňcích jsou vitaminy A, C, E, B2, B13 – kyselina lipoová, selen a zinek, koenzym Q10 a polyfenoly, což jsou látky obsažené vrostlinách s antioxidačním účinkem.
Pořádný spánek
Se spánkovým deficitem nemusí váš imunitní systém nalézt ve své zásobárně prostředky pro zapuzení nemoci. Většina dospělých by každou noc potřebovala alespoň 7–9 hodin spánku. Určete si pravidla, vysaďte kofein aalkohol před spaním, nastavte si vložnici vhodnou teplotu, případně před ulehnutím krátce relaxujte.