Poznejte včas zánět slinivky břišní. Při zanedbání může skončit fatálně

Zdraví 14. července 2020 | 12:04 — Anna Novotná
Zánět slinivky se může objevit z ničeho nic, nebo také po mastném jídle či přemíře alkoholu. Hodně bolí a vyžaduje okamžitou cestu do nemocnice. I přes pokroky v medicíně se úmrtnost na akutní zánět slinivky břišní pohybuje stále okolo 10 %.
Další 2 fotografie v galerii
Akutní a chronická forma zánětu slinivky se může projevovat různě / Depositphotos

Slinivka břišní je žláza, která se svou funkcí řadí k trávicímu systému. Enzymy, které jsou slinivkou produkovány, napomáhají trávení a zároveň se slinivka významně podílí na metabolismu cukrů.

Tento orgán postihují převážně dvě onemocnění. Jde zejména o rakovinu a zánět slinivky. Proč zánět slinivky vzniká a jaké jsou jeho příznaky?

Chronický nebo akutní zánět

Pankreatitida je zánět slinivky břišní, orgánu, který sekretuje trávicí enzymy do gastrointestinálního traktu. Syntetizuje a uvolňuje do krve inzulin a glukagon.
Pankreatitida může být způsobena žlučovými kameny, chronickým pitím alkoholických nápojů, traumatem, léky, infekcí, nádorem nebo genetickými abnormalitami.

Její akutní forma se projevuje velkou bolestí horní části břicha, která je konstantní po několik dní. Může být doprovázena horečkou, nevolností, zvracením, zrychleným srdečním tepem a otokem břicha. U závažných případů se může vyvinout dehydratace, nízký krevní tlak, šok, nebo orgánové selhání.

Chronická pankreatitida má podobné symptomy jako akutní, bolest však nemusí být tak intenzivní. Chronická pankreatitida špatně reaguje na léčbu. S postupem času se většinou zhoršuje a vede tak k permanentnímu poškození tkáně pankreatu. 

Pověst nejzákeřnějšího zabijáka

Právem má slinivka pověst nejzákeřnějšího zabijáka. Umřít můžete, když bolí, ale i když nebolí. Bolestí téměř nesnesitelné intenzity se hlásí akutní zánět, bez bolesti je chronický zánět, který je často předzvěstí rakoviny slinivky - nejobávanější nemoci s nejrychlejším průběhem a nejhorší prognózou.

Jaké jsou příčiny onemocnění?

  • Nejčastější příčinou jsou kameny, které brání odtoku trávicích šťáv z pankreatu do dvanáctníku.
  • Zánět je v častých případech vyvolán nadměrnou konzumací alkoholu.
  • K akutní pankreatitidě může dojít i po úrazu pankreatu, například po tupém úderu do břišní oblasti.
  • Riziko zánětu z dlouhodobého hlediska zvyšuje i vysoká hladina tuků v krvi.
  • Užívání některých léků, například kortikoidů.
  • Infekce.
  • Genetika.

Akutní a chronická forma zánětu slinivky se projevuje různě. Jakým příznakům je nutné věnovat zvýšenou pozornost?

Akutní pankreatitida

Postižený nejčastěji pociťuje prudkou až nesnesitelnou bolest v oblasti nadbřišku, která se může postupně rozšiřovat podél pasu, do zad a klidně až mezi lopatky. K bolesti se také přidává nevolnost či zvracení. Objevit se může škytavka i zácpa. Pacient se špatně hýbe, klesá mu krevní tlak a může pociťovat závratě a mdloby. V krajním případě může dokonce upadnout do šoku.

Chronická pankreatitida

Jak již bylo řečeno, chronická pankreatitida se obvykle nespojuje s tak náhlou a intenzivní bolestí. Ta se často dostavuje například po jídle. Postižený často ztrácí na váze, a to zejména v důsledku snížené chuti k jídlu. S touto formou zánětu slinivky se dále spojují různé zažívací potíže i zhoršené vstřebávání tuků. Příznakem tohoto onemocnění je také změna stolice. Začíná být světlejší a mastnější až olejovitá. 

Podezření na problém se slinivkou je vhodné vždy konzultovat s lékařem, aby se předešlo vážnému poškození orgánu a dalším komplikacím. Psali jsme také: Proč lidé v létě pozorují nárůst problémů s ledvinovými kameny a kdy je na čase navštívit urologa.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu