Podle štípance můžete poznat, jaký hmyz zaútočil. Důležitá je následná první pomoc

Zdraví 15. srpna 2020 | 17:27 — Klára Sanders
Vyhnout se obtížnému hmyzu nebo včelám je v létě takřka nadlidský úkol. Navíc pachatele štípnutí uvidíte při činu jen zřídka. Podle štípance, který zanechal, jej však můžete identifikovat.
Dalších 5 fotografií v galerii
V létě je bodnutí hmyzem častější / Depositphotos

Znáte to také, po probuzení na svém těle objevíte červené svědící skvrny nebo si po procházce parkem na kůži všimnete zarudlého flíčku. Ve většině případů to znamená, že jste se stali obětí nějakého zákeřného hmyzu.

V létě není o poštípání hmyzem nouze. Ať už se jedná o mouchy, komáry, klíšťata, vosy nebo včely, tato nepříjemnost se nevyhýbá nám ani dětem. Právě děti jsou ohroženy o něco více, protože častěji běhají po trávě bez bot, sednou si, kam se jim zachce, ohánějí se, barevně je oblékáme - jednoduše jsou pro hmyz přitažlivější než dospělí. Dětem se také často stává, že ani neví, co je kouslo. Každý hmyz ovšem zanechává stopu a podle typu štípance dokážete viníka odhalit i zpětně.

Jak poznat, co dítě poštípalo

Někdy si možná dítě všimne, zda ho poštípal komár nebo zda se mu do kůže zabodlo žihadlo od včely nebo vosy. Většinou ale vůbec neví a s pláčem vám jen ukáže nateklou část těla. I tak ale můžete ještě viníka odhalit.

Mravenec

Kousnutí od mravence bývá nepříjemně štiplavé a obvykle se projevuje otokem, někdy hnisavým a déle se hojícím.

Komár

Nejčastěji si na vaší ratolesti zřejmě smlsne komár. Štípanec od komára poznáte snadno, má podobu malého červeného hrbolku. Je většinou dobře ohraničený a bez viditelné stopy po vpichu.

Blecha 

Podobně jako štípanec od komára vypadá i kousnutí blechou. V tomto případě však bývá více štípanců s červenou tečkou uprostřed u sebe.

Klíště

Jedním z největších strašáků je klíště. Klíště v kůži většinou najdete. Po jeho kousnutí zůstává na pokožce červená skvrnka. Po vyjmutí klíštěte místo dezinfikujte. Místo kousnutí po klíštěti vždy sledujte. Pokud se červená skvrna rozšiřuje, případně má bílý střed, dítě má bolesti, cítí se slabé nebo zvrací, okamžitě zajděte k lékaři - může jít o lymeskou boreliózu. 

Včela a vosa

Po útoku včely a vosy zůstane bolestivé, oteklé místo s viditelným místem vpichu. Včela v něm zanechává i žihadlo. Vždy ho vyndávejte maximálně opatrně, abyste ho nestiskli a nevymáčkli z váčku zbytky jedu přímo do rány. Místo bývá oteklé a bolestivé ještě i několik dní. Pomáhá cibulový obklad.

Pavouk

V Česku je kousnutí pavoukem velmi vzácné, ale pokud se například chystáte na dovolenou k Jadranu, může tam vás nebo vaše dítě pokousat například pavouk černá vdova. Má dlouhé nohy a černé bříško s 13 červenými tečkami. Po jeho kousnutí zůstávají dvě malé tečky, vzdálené 1-2 mm. Okolí je horké, téměř bez otoku. Po cca 20 minutách může nastat bolest, případně až křeče a ztuhlost ramen a zad. Po třech hodinách by měla bolest odeznít. Pomáhají studené nebo horké obklady, omytí rány vodou a mýdlem a místo poštípání nestahovat.

Důležité je se neškrábat

Bodnutí hmyzem většinou vyvolává pocit svědění a člověk pak má tendenci si místo rozškrábat. Jenže tím kůži ještě více naruší a pak si do ranky snadno zanese prsty infekci, která vše ještě zhorší. Jenže vysvětlit malému dítěti, že si místo nemá škrábat, je prakticky nemožné. Můžete mu ale od svědění pomoci. V lékárnách jsou k dostání speciální přípravky. Pokud je ale nemáte, štípanec alespoň co nejdříve zchlaďte. Pokud změny po poštípání během 3 až 5 dnů neustoupí, nebo se rychle zhoršují, neváhejte s návštěvou lékaře.

Když se projeví alergie

Některé děti mohou mít na některé druhy hmyzu alergii. Může se projevovat například:

  • silnějším otokem
  • zrychleným dýcháním
  • úzkostí
  • průjmem
  • zvracením

Mezi nejtěžší projevy alergické reakce patří:

  • dýchací potíže
  • problémy s polykáním
  • anafylaktický šok

Anafylaktický šok je kritický stav, při kterém dochází k prudkému poklesu tlaku a poruchám vědomí. Při jakémkoliv z výše uvedených projevů ihned vyhledejte lékaře. K lékaři zajděte i v případě, že je štípnutí v blízkosti dýchacích cest nebo v ústech.

První pomoc při poštípání hmyzem

V případě bodnutí místo řádně prohlédněte. Pokud zůstalo žihadlo zapíchnuté v kůži, odstraňte ho pinzetou tak, abyste nestiskli jedový váček, jinak zbytek jedu vymáčknete do kůže. Postižené místo zchlaďte pod tekoucí vodou nebo studeným obkladem. Poslouží i mražená zelenina zabalená do utěrky, aby nedošlo k poškození pokožky chladem.

Při silnější reakci použijte antihistaminikum a vyhledejte lékaře.

Štípanec vždy omyjte mýdlem a vodou. Pokud nemáte přípravky z lékárny, zkuste některou z rad našich babiček. Podle nich na štípance zabírá například toto:

  • plátek cibule
  • nastrouhaný brambor
  • octový obklad
  • led - nikdy však ne přímo na kůži, ale vždy zabalený v látce
  • kašička ze sody a vody
  • šťáva z lístku jitrocele
  • rozdrcený lístek bazalky
  • levandulový olej
  • tea tree olej
  • měsíčková mast

Psali jsme také: Prožijte léto bez štípanců a žihadel. Nespoléhejte na umělé spreje, vsaďte na přírodu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu