Nejen meloun má skvělé účinky na zdraví. Poznejte také poklad, který se skrývá v jeho slupce

Zdraví 25. srpna 2020 | 08:35 — Klára Sanders
Vodní meloun patří mezi jednu z nejzdravějších potravin světa. A nejinak je tomu i s jeho slupkou. Není nutné ji vyhazovat, naopak je možné ji poměrně snadno zpracovávat.
Dalších 6 fotografií v galerii
Meloun slouží našemu zdraví velkým obsahem živin / Pixabay

Ve slupkách ovoce i zeleniny se poměrně často vyskytuje mnohem více živin než v samotné dužině, a to samé platí i pro vodním meloun, který patří k oblíbené zelenině. A to naprosto právem. Jeho dužina i slupka jsou plné zajímavých látek, které jsou přínosné pro naše zdraví. Je škoda proto slupky vyhazovat a jíst jenom růžovou dužinu.

Významné látky, které meloun obsahuje

Meloun je tvořen zejména vodou. Ta je v něm zastoupena asi 92 procenty. Je v něm ale také hodně vlákniny, sacharidů, proti rakovině působícího lykopenu a vitaminu B6. Meloun je bohatým zdrojem draslíku, provitaminu A a dalších zdraví prospěšných látek. Toto všechno platí o červeném vnitřku. Slupka obsahuje navíc spoustu zinku.

Zdraví prospěšný meloun 

Meloun slouží našemu zdraví, protože obsahuje hodně vody a vlákniny, stejně jako vitaminů a minerálů. Voda rychle zasytí. Vláknina zase brání příliš prudkému nástupu krevního cukru, takže i když je meloun hodně sladký a vydatný, rozhodně nepatří do stejné kategorie jako zákusek.

Vitamin B6 působí blahodárně na mnoho procesů v těle, například i na naši psychiku nebo na imunitu. Díky rozumnému konzumování melounu můžete napomoci také hubnutí. Meloun pomůže proti zácpě, přispívá k lepšímu hojení ran a zlepšení zraku. Jestliže začnete konzumovat i slupku, zlepšíte výrazně svou imunitu, nastartujete tvorbu inzulinu, zlepšíte svou pleť a vaše krvinky budou lépe fungovat.

Meloun je také významný v boji proti překyselení organismu, který navíc detoxikuje. Zlepšuje také chuť na sex.

Využijte z melounu i slupku 

Slupku můžete využít různě. Jednou z možností je vykrojit červenou část a následně dobře omytou slupku konzumovat přímo. Nebo alespoň sníst větší část světlezelené části slupky. Obal také můžete nastrouhat do salátů. Nejpřijatelnější možností je slupku odšťavnit a čerstvou šťávu obratem vypít. Pokud by vám chuť nevyhovovala, můžete přidat i trochu dužiny. Výsledný nápoj bude sladší. Psali jsme také: Pažitka je chutný zázrak přírody. Má neobyčejné účinky na naše zdraví

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu