Nejen meloun má skvělé účinky na zdraví. Poznejte také poklad, který se skrývá v jeho slupce

Zdraví 25. srpna 2020 | 08:35 — Klára Sanders
Vodní meloun patří mezi jednu z nejzdravějších potravin světa. A nejinak je tomu i s jeho slupkou. Není nutné ji vyhazovat, naopak je možné ji poměrně snadno zpracovávat.
Dalších 6 fotografií v galerii
Meloun slouží našemu zdraví velkým obsahem živin / Pixabay

Ve slupkách ovoce i zeleniny se poměrně často vyskytuje mnohem více živin než v samotné dužině, a to samé platí i pro vodním meloun, který patří k oblíbené zelenině. A to naprosto právem. Jeho dužina i slupka jsou plné zajímavých látek, které jsou přínosné pro naše zdraví. Je škoda proto slupky vyhazovat a jíst jenom růžovou dužinu.

Významné látky, které meloun obsahuje

Meloun je tvořen zejména vodou. Ta je v něm zastoupena asi 92 procenty. Je v něm ale také hodně vlákniny, sacharidů, proti rakovině působícího lykopenu a vitaminu B6. Meloun je bohatým zdrojem draslíku, provitaminu A a dalších zdraví prospěšných látek. Toto všechno platí o červeném vnitřku. Slupka obsahuje navíc spoustu zinku.

Zdraví prospěšný meloun 

Meloun slouží našemu zdraví, protože obsahuje hodně vody a vlákniny, stejně jako vitaminů a minerálů. Voda rychle zasytí. Vláknina zase brání příliš prudkému nástupu krevního cukru, takže i když je meloun hodně sladký a vydatný, rozhodně nepatří do stejné kategorie jako zákusek.

Vitamin B6 působí blahodárně na mnoho procesů v těle, například i na naši psychiku nebo na imunitu. Díky rozumnému konzumování melounu můžete napomoci také hubnutí. Meloun pomůže proti zácpě, přispívá k lepšímu hojení ran a zlepšení zraku. Jestliže začnete konzumovat i slupku, zlepšíte výrazně svou imunitu, nastartujete tvorbu inzulinu, zlepšíte svou pleť a vaše krvinky budou lépe fungovat.

Meloun je také významný v boji proti překyselení organismu, který navíc detoxikuje. Zlepšuje také chuť na sex.

Využijte z melounu i slupku 

Slupku můžete využít různě. Jednou z možností je vykrojit červenou část a následně dobře omytou slupku konzumovat přímo. Nebo alespoň sníst větší část světlezelené části slupky. Obal také můžete nastrouhat do salátů. Nejpřijatelnější možností je slupku odšťavnit a čerstvou šťávu obratem vypít. Pokud by vám chuť nevyhovovala, můžete přidat i trochu dužiny. Výsledný nápoj bude sladší. Psali jsme také: Pažitka je chutný zázrak přírody. Má neobyčejné účinky na naše zdraví

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka, která odstraní nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek

Rádi si posedíte večer na zahradě? Zasaďte si květiny,...

Nepropásněte bezovou sezonu. Léčivý poklad z přírody vám...

Letničky, které nepřestanou kvést: Tipy a inspirace na...

Rozhodujete se, jakého psa si pořídit? Přehled psích plemen...

Dopřejte dracéně nyní správnou péči, díky které celý...

Co s vařenými vejci po Velikonocích? Připravte z nich chutné...

Zavřít reklamu