Když bojujete s rýmou, pomůže vám rostlina zvaná rýmovník

Zdraví 05. října 2020 | 09:45 — Klára Sanders
S blížícím se podzimem, kdy je přes den teplo, ale v noci a po ránu jsou teploty opravdu nízko, se často nachladíme a bojujeme s rýmou. Zatočte s ní pomocí rýmovníku.
Další 3 fotografie v galerii
Rýmovník se dá využít jak v lékařství, tak v gastronomii / Depositphotos

Rýmovník je rostlina, která je původem z oblasti tropické východní Afriky. Patří do čeledi hluchavkovitých. Rostlina je celá pokrytá jemnými světlými chloupky. Existuje celá řada druhů, ale mezi nejčastěji využívané patří rýmovník australský.

Kde pořídit rýmovník

Sice se prodává, ale bývá často vyprodaný, takže nejlepší způsob, jak si rostlinku opatřit, je vzít si řízek od známých, anebo najít na internetu někoho, kdo kousek rostliny nabízí. Množení přitom není vůbec žádný problém. Stačí lístek vzít, dát do vody a rostlinka zanedlouho pustí kořínky. Pak už stačí jen dát do zeminy a těšit se na růst, který se dostavuje velmi rychle. Můžete jej také využít jako pěkný dárek pro někoho, koho často trápí nachlazení nebo astma.

Jak se rostlina sklízí

Nejlepší je sklízet rostlinu postupně tak, jak zrovna potřebujete. Přitom už samotný pobyt rostliny doma znamená určité výhody pro vaše zdraví. Nejlepší ale je, když v případě obtíží utrhnete lístek, který rozemnete a inhalujete. Rýmovník voní po eukalyptovém oleji, takže vám řádně pročistí dýchací cesty. Uvádí se dokonce pozitivní účinky i pro astmatiky.

Využití rýmovníku

Vedle možnosti rozmačkat lístek a inhalovat z něj, se doporučuje i příprava čaje. Další variantou použití je příprava sirupu, který se ale obyčejně dělá s cukrem, takže je energetickou bombou a není úplně vhodný pro osoby s nadváhou. Doporučujeme proto zůstat u čaje, který zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli louhovat.

Vedle tohoto terapeutického popíjení můžeme rýmovník použít i na různé kulinářské experimenty. Použít se dá při dochucení masa, do salátů, polévek či jinak dle vaší fantazie. Rýmovník také odpuzuje hmyz. Dobrou zprávou je, že ho nesnáší moli, takže je velmi užitečnou domácí rostlinkou. Psali jsme také: Potravina, kterou najdete v každé kuchyni, vám pomůže zatočit s podzimním nachlazením

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu