Nepřehlédněte signály, že vaše srdce není v pořádku. Stačí jeden a můžete si zachránit život

Zdraví 11. listopadu 2020 | 09:31 — Klára Sanders
Srdce je velké asi jako lidská pěst a přesto je nejdůležitějším orgánem v lidském těle. Každý den se stáhne asi 100 000krát a vyšle do těla přibližně 8 000 litrů krve. Pokud by srdce přestalo bít, život by pro nás prostě skončil. Proto bychom měli věnovat velkou pozornost jakýmkoliv příznakům, které naznačují, že je se srdcem něco v nepořádku.
Dalších 7 fotografií v galerii
Lidské srdce je dokonale fungující dutý sval / Depositphotos

Lidské srdce je dokonale fungující dutý sval a dokáže pracovat bez přestávky 24 hodin denně po celý život. Srdce se stáhne přibližně 100 000krát denně. Srdce je neúnavnou pumpou ženoucí krev do celého těla. Když se unaví, pak pumpování krve začne zaostávat. A v tu chvíli nám hrozí nebezpečí. Nepřehlížejte varovné signály vašeho těla a rozhodně nečekejte, až napočítáte všech pět příznaků. Stačí i jeden.

Otékají vám nohy a kotníky

Jedním ze signálů, že vaše srdce nezvládá správně plnit svoji funkci, jsou otoky nohou a kotníků. Jen hrstka lidí si tyto problémy spojuje se srdcem.

Nestačíte s dechem

Na zadýchávání u rychlé chůze či sportu není nic neobvyklého. Zpozornět byste měli, když se začnete zadýchávat při běžných denních činnostech. Dušnost totiž patří mezi základní příznaky srdeční nedostatečnosti či selhání. Zpočátku se obtíže objevují jen při větší námaze, později ale třeba i při procházce či domácím úklidu. Časem se dušnost může zhoršit natolik, že se objeví i v noci, když si lehneme na záda. V tomto případě byste měli co nejdříve vyhledat lékaře.

Trpíte nevysvětlitelnou únavou a slabostí

Neustálá únava a vyčerpání může být rovněž signálem, že srdce nepracuje správně. S krví rozvádí i kyslík a důležité živiny do celého těla. Pokud ale zaostává, pumpuje krev přednostně do životně důležitých orgánů, a to na úkor svalů. Proto se můžete cítit malátní a unavení.

Pozorujete na sobě nadměrné bušení srdce

Po fyzickém výkonu je zrychlené bušení srdce normální. Pokud ale cítíme bušení, které neodpovídá prožívané situaci, může to být proto, že se srdce snaží dohnat zpomalené tempo způsobené selháním. Začne proto enormně pumpovat krev, která se v těle nahromadila.

I rychlý nárůst váhy může být varovným signálem

Nefunguje-li srdce úplně správně, pak se v těle nahromadí voda. Jedním z varovných signálů je i znatelný nárůst váhy ve velmi krátkém čase (dokonce až dvě kila během jednoho týdne). Přebytečná tekutina může zároveň způsobit nechutenství a nevolnosti během jídla. Až 97 procent Čechů si nechuť k jídlu nespojuje se srdcem. Psali jsme také: Časté brnění prstů není dobré podceňovat. Jeho příčina může být závažná

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu