Nemoc, o které se nemluví aneb co všechno byste měli vědět o hemoroidech

Zdraví 10. prosince 2020 | 08:18 — Klára Sanders
Přestože se s tímto onemocněním za život setká až třetina lidí, většina z nich se o hemoroidech stydí mluvit. Toto bolestivé onemocnění se dá léčit. Čím dříve začnete, tím lépe.
Další 3 fotografie v galerii
Onemocnění známé jako hemoroidy či zlatá žíla vzniká v důsledku rozšíření a zánětu žil v análním kanálu / Pixabay

Hemoroidy má každý z nás. Jedná se o žilní pleteň v dolní části konečníku a řitního otvoru. Problém nastává až ve chvíli, kdy dojde k rozšíření těchto žilek. Pak už se jedná o onemocnění známé také jako hemoroidy či zlatá žíla a vzniká právě v důsledku rozšíření a zánětu žil v análním kanálu. Predispozice pro vznik nemoci může být vrozená, ale mnohdy jsou postiženi hlavně lidé vyšších věkových skupin nebo lidé se sedavým zaměstnáním a osoby trpící častou zácpou a tvrdou stolicí. Mezi další faktory, které se pod vznik zlaté žíly také podepisují, můžeme zařadit nezdravý životní styl, těhotenství, obezitu, nedostatečnou hygienu a infekce konečníku.

Rozdělení hemoroidů

Hemoroidy dělíme na vnitřní a vnější. Vnitřní hemoroidy vznikají ve stěnách konečníku, a to přibližně 3 cm od análního otvoru. Obvykle nejsou bolestivé, mohou se projevit krvácením a tvorbou hlenu. Ty vnější jsou v okolí řitního otvoru viditelné a vytvářejí jakési modré uzly. Tento typ hemoroidů je méně častý, ale většinou bolestivější.

Projevy onemocnění

  • Hemoroidy mají několik stádií. Postižený nejprve vůbec nemusí vědět, že u něj začíná nějaký zdravotní problém. Žíla bývá jen mírně vystouplá, může se objevit slabé krvácení.
  • V druhém stádiu se žíla vysouvá víc, ale dokáže se sama od sebe vrátit na původní místo. Průvodními jevy jsou krvácení, pálení i svědění. V tomto okamžiku je třeba začít onemocnění řešit, aby se zdravotní stav nezhoršil.
  • Během další fáze jsou již hemoroidy výrazné, objevuje se hlenovitý výtok i otok zapáleného konečníku.
  • Poslední stádium je charakteristické tím, že hemoroidy jsou trvale vysunuty, krvácení je častější, mohou se vyskytnout těžší zánětlivé procesy a při akutním zhoršení stavu i výrazná bolest. Ve velmi těžkých případech, kdy hemoroidy způsobují člověku nepřetržité problémy, se obvykle přistupuje k chirurgickému řešení.

Důležité je dodržovat několik zásad

Při důsledném dodržování několika zásad je při prvotních stádiích hemoroidů velká šance na zlepšení zdravotního stavu. Důležitá je v první řadě dostatečná hygiena po velké potřebě. Vhodné je dopřát si sprchu, případně použít vlhčené ubrousky určené přímo na hemoroidy. Dbejte na dostatečný přísun probiotik a prebiotik, abyste se vyhnuli zácpě. Také pijte dostatečné množství tekutin. Naopak se vyhýbejte pikantním jídlům či alkoholu, které mohou stimulovat prokrvení konečníku.

Dopřejte tělu dostatek vitaminu C a karotenoidů. Tyto látky totiž posilují pevnost a pružnost cév. Zlepšení stavu hemoroidů dosáhnete nejen hygienou a vhodnou stravou, ale i pohybem. Ten vám pomůže s lepší peristaltikou střev. Nemusíte se věnovat žádným namáhavým sportům, postačí například i 30 minut chůze během dne. Pokud máte sedavé zaměstnání, dávejte na pravidelný pohyb a strečink ještě větší důraz. V případě dlouhého sezení v zaměstnání si můžete pořídit i speciální podsedák s otvorem, který uvolňuje tlak na konečník. Není vhodné ani dlouhé vysedávání na toaletě a úplným tabu by mělo být tlačení při velké potřebě.

Pomáhají i lázně nebo obklady

Při lehkých formách hemoroidů často pacientům zabírají i různé domácí způsoby léčení. Velkou pomoc nabízí například příroda. Velmi účinné jsou sedací koupele z dubové kůry, řepíku lékařského, řebříčku, měsíčku i heřmánku. Koupel s odvarem z dubové kůry má skvělé stahující účinky. Při koupeli můžete použít i esenciální oleje. Pokud však domácí léčba nezabere, je nutné navštívit lékaře. Psali jsme také: Problémům s nadýmáním se dá předejít. Nejprve ale musíme odhalit příčiny jejich vzniku

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu