Věnujte pozornost zubům. Dokáží signalizovat, že ve vašem těle není něco v pořádku

Zdraví 22. února 2021 | 10:05 — Klára Sanders
Nesprávná zubní hygiena může mít fatální důsledky na celkové zdraví. Správnou péčí můžete naopak předejít mnoha problémům. Pečovat o zuby je nesmírně důležité nejen kvůli krásnému úsměvu. Péče o chrup má totiž vliv na to, jakými chorobami člověk onemocní. Například cukrovku nebo srdeční infarkt může zavinit bakterie z úst. Obyčejný zubní kaz tak nemusí skončit jen plombou nebo vytržením bolavého zubu.
Další 3 fotografie v galerii
Péče o chrup má vliv na to, jakými chorobami člověk onemocní / Pixabay

Jako vše v lidském těle i zuby mají své smysluplné poslání. Především nám pomáhají se zpracováním potravy. Možná vás to překvapí, ale chrup také odráží celkový zdravotní stav organismu.

Péčí o zuby můžete předejít mnoha problémům

Zdravotní stav zubů a dásní ovlivňuje choroby srdce, cév, cukrovku, plicní i revmatické nemoci. Při orální infekci dvakrát narůstá pravděpodobnost vzniku infarktu a u mozkové mrtvice je riziko dokonce třikrát vyšší. A nejen to. Prokázalo se, že problematické zuby mohou souviset s problémy slinivky, žaludku, zvyšují riziko předčasného porodu u budoucích maminek a ovlivňují tak zdraví novorozenců.

Zuby signalizují stav těla

Srdce: Lidé, kterým špatně vyrostly nebo se neproklubaly "zuby moudrosti", mají problémy s krevním tlakem nebo se potýkají s poruchami srdečního rytmu.

Plíce: Ten, kdo trpí chronickým kašlem či chrapotem a lékaři nezjistili žádné jiné příčiny těchto obtíží, například alergie nebo nachlazení, může mít problémy se zuby číslo čtyři a pět v dolní i horní čelisti a s jejich amalgámovou výplní.

Játra: Záněty nervů u horních i dolních špičáků mohou vést k onemocnění jater nebo žlučníku.

Střeva: Zácpy, průjem, nadýmání jsou nejen velmi nepříjemné, ale také bolestivé. Pokud jste už navštívili všechny lékaře a ti nepřišli na příčinu obtíží, měli byste navštívit i svého zubaře. Tyto problémy mohou souviset s horními i dolními stoličkami.

Žaludek: Pokud má člověk žaludeční problémy, trpí únavou a je pod psychickým tlakem, může začít trpět bolestmi stoliček (horní i dolní šestky a sedmičky).

Nos a dutiny: Opakované záněty nosních dutin mohou mít na svědomí provrtané zuby z dolní čelisti, které mají amalgámovou výplň. Z ní se totiž uvolňuje rtuť a ta způsobuje citlivým jedincům problémy. Pomoc je jednoduchá, nechat si plombu vyvrtat a nahradit ji jinou.

Uši: Se sluchem jsou spojené "zuby moudrosti". Opakující se bolesti uší, hučení nebo šelest v uších může mít souvislost s osmičkami. Právě ony se nejvíce kazí a jejich kazy mají vliv na tento lidský orgán.

Močový měchýř a ledviny: Záněty močového měchýře, bolesti ledvin a jejich oslabená činnost úzce souvisí s předními zuby (jedničky a dvojky nahoře i dole). Pokud jsou špatně rostlé, jsou položené velmi úzce u sebe nebo provrtané a mají opět amalgámovou výplň, bojujete se zdravotními problémy týkající se těchto orgánů.

Pohlavní orgány: Špatně rostlé přední zuby, provrtané a vyplněné amalgámovými plombami nebo bakterie v dásních stojí za impotencí, neplodností a klesající hladinou hormonů. Psali jsme také: Potraviny, které pomáhají při léčbě aftů

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu