Líbejte se, ale opatrně! Hrozí vám dost nechutná věc
Nejčastějším typem oparu je opar rtu. Téměř devadesát procent naší populace se s ním již setkalo. Může se objevit i na obličeji kolem úst, často na bradě nebo v nose. Při prvotní infekci tímto virem obvykle nedochází k žádnému projevu nemoci. Virus se pouze usídlí v nervových gangliích, kde vyčkává, aby mohl zaútočit. Výhodou je, že tento typ oparu většinou nezanechává jizvy.
Příčiny
Prochlazení
Horečnaté onemocnění
Nadměrné slunění
Psychická zátěž
Je sice dobré vědět, kde se opar vzal, ale ještě lepší je zjistit, jak se ho zbavit. Počítejte ale s tím, že ani v optimálním případě to dříve než za tři dny nebude. Jakmile se opar zhojí, virus se znovu vrátí do latentního stadia v nervových buňkách a čeká na další příležitost.
Co s oparem?
Nejlepším způsobem, jak léčit opar, je zahájit léčbu již při prvních příznacích – tzn. opar ještě nelze vidět, ale už cítíte nepříjemné brnění a svědění. V lékárnách můžete zakoupit řadu krémů, které se při léčbě oparů užívají. Jsou to antivirové léky, které zabraňují rozšíření oparu a napomáhají jeho rychlejšímu zhojení. Neznamená to však, že se oparu zbavíte ihned, doba léčení se jenom poněkud zkrátí. Z asi 8 dnů na 4 až pět dnů.
Důležitá je zvýšená hygiena v době, kdy opar máte. Důkladné mytí rukou, používání čistých vatových tampónů při čištění a nanášení krémů. Obzvláště je třeba dávat pozor, aby se opar nedostal do očí. Neslinit kontaktní čočky před tím, než si je nasadíte a při používání make-upu být opatrní, ať se nedotknete oparu při jeho nanášení.
Lze oparům předcházet správnou stravou?
Ukázalo se, jak důležitý je poměr dvou aminokselin – arginimu a lyzinu v naší stravě. Arginim napomáhá vzniku oparů. Lidé trpící na toto onemocnění by měli omezit konzumaci:
- ořechů
- čokolády
- želatiny
- těstovin
- pšenice, ovsa, ječmene, kukuřice
- růžičkové kapusty
Lyzin má naopak schopnost vznik oparu potlačit. Jako prevenci proti oparům bychom měli konzumovat:
- mléko a mléčné výrobky
- sójové boby
- maso
Doporučovanými doplňky stravy zabraňující vzniku oparů jsou:
- hlíva ústřičná
- mořské řasy
- ryby
- pivovarské kvasnice
- česnek
- cibule
- čerstvé ovoce a zelenina
- zelený čaj
- třezalka
- ženšen