Léčba mrazem pomáhá s celulitidou, s revmatickým onemocněním, i při léčbě chronických bolestí kloubů a zad

Zdraví 12. února 2021 | 13:17 — Klára Sanders
Koupání se v ledové vodě nebo zahrabávání se do sněhu jsou formy otužování, kterým se v dnešní době věnuje stále více lidí. Málo kdo ale ví, že léčbu mrazem neboli kryoterapii uvedl do života japonský vědec Toshiro Yamauchi již v sedmdesátých letech minulého století.
Další 3 fotografie v galerii
Člověk při pobytu v kryokomoře zažívá paradoxně velmi příjemné pocity / Depositphotos

Kryoterapie je metoda, při níž je organismus krátkodobě vystaven extrémně nízkým teplotám -110 až -150 stupňů Celsia. Kryoterapie může být aplikována lokálně nebo celkově. Tato metoda, která je v dnešní době velmi oblíbená, je ovšem mnohem starší a vychází ze zkušeností antických lékařů, kteří na různá postižená místa přikládali led. 

Také mezi vojenskými doktory v časech Napoleona bylo zvykem chladit končetiny po amputaci sněhem a ledem. Šlo totiž o jeden z mála dostupných analgetických prostředků.

Kryoterapie a pobyt v kryokomoře

Člověk při pobytu v kryokomoře zažívá paradoxně velmi příjemné pocity. Rozhodně se nikdo nemusí bát, že by umrzl. Při působení mrazu na povrch těla se aktivují receptory chladu, což zajistí takovou odezvu organismu, která vede k následnému prokrvení různých partií dotčených změnou teplot. Zejména se prokrvuje kůže, svaly, vazy a oblast kloubů.

Uplatňuje se též analgetický efekt, člověk přestává cítit bolest. Navíc se při terapii vyplavují hormony štěstí – endorfiny. Zvyšuje se ale i hladina dopaminu a serotoninu, což příjemné pocity posiluje. Je ale potřeba, aby po fázi mrazu došlo k aerobní aktivitě. Při ní se z těla dokonce vyplavují různé škodlivé látky.

Účinnost léčby mrazem

Léčba mrazem se hodí jako prevence různých chorob, protože zvyšuje obranyschopnost organismu. Jinak se dá využít specificky pro léčbu některých kožních onemocnění, revmatických onemocnění a při léčbě chronických bolestí kloubů a zad. Díky vyplavování hormonů štěstí se uplatní jako účinný prostředek při léčbě depresí, migrén, ale též senné rýmy, a dokonce i celulitidy.

Sportovci používají kryoterapii ke zvýšení výkonnosti, neboť umožňuje rychlou regeneraci organismu po tréninku. Své pozitivní účinky má tento druh mrazu také při hojení ran po operacích.

Kryokomora není pro každého

Léčba mrazem není vhodná pro osoby starší 75 let, pro lidi závislé na alkoholu a drogách, anebo pro ty, kdo v posledních šesti měsících prodělali nějaké oběhové onemocnění. Kryoterapii by se měli vyhnout i onkologičtí pacienti. Je jasné, že do kryokomory nebudou vstupovat lidé s prokázanou alergií na chlad. V každém případě, před první návštěvou kryokomory je třeba navštívit svého lékaře a možnost pobytu v extrémním mrazu s ním konzultovat.

Postup a vybavení

Pro vstup do kryokomory je vhodné bavlněné spodní prádlo, ponožky a dřeváky, které vám zapůjčí. Měli byste si důkladně otřít tělo, abyste neměli na povrchu vlhká místa, kde by se utvořila námraza. Začátečníci vstupují do komory na kratší dobu, třeba jen dvě minuty, a volí teplotu okolo -110 stupňů Celsia. Postupně se může pobyt prodloužit až na dvojnásobek a teplota snížit na -150 stupňů Celsia. Psali jsme také: Léčebná metoda, která má své příznivce i odpůrce. Několik faktů o homeopatii

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu