Chození v botách naboso není úplně dobrý nápad. Můžete si tím zadělat na pěkné problémy

Zdraví 11. května 2021 | 17:59 — Klára Sanders
Jakmile se oteplí, chodí mnoho lidí v botách bez ponožek. Často je to módní záležitost, aby z pěkných bot nekoukaly nevzhledné ponožky. Lidé si také myslí, že jim v botách bez ponožek nebude takové horko. Nohy se však potí a pokud jste v botách naboso, absorbují boty veškerý pot, a to opravdu není dobré.
Další 4 fotografie v galerii
Chůzí v botách bez ponožek si zaděláváte na spoustu problémů / Pixabay

Vaše nohy mají tisíce potních žláz a potí se bez ohledu na venkovní teplotu. Pokud si obujete boty bez ponožek, veškerý pot absorbuje vaše bota, která pak bude daleko více zapáchat. A protože se v ní budou množit bakterie, hrozí vám plísňové onemocnění. A také puchýře a otlaky, protože uvnitř boty bude větší vlhko. V posledních letech je nenošení ponožek v botách módní, ale pokud vám jde o zdraví, měli byste se tohoto zvyku co nejrychleji zbavit.

Trend nenošení ponožek vznikl zřejmě ve slunné Itálii, kde muži rádi nosí mokasíny a dávají při tom na odiv své kotníky. Mykóza, svědění kůže, šupinatá pokožka a další problémy ale rozhodně za pocit, že jste in, nestojí.

Odborníci mají v tomto ohledu jasno. Do uzavřených bot ponožky zkrátka patří, ideálně ty z přírodních materiálů. A pokud se bezponožkového trendu nehodláte vzdát, ale na druhou stranu vám jde i o hygienu, pořiďte si takzvané invisible socks, tedy neviditelné ponožky. Tímto způsobem zabezpečíte kůži chodidel před bakteriemi a možnými odřeninami.

Atletická noha

Kdo chodí často v botách bez ponožek, koleduje si o takzvanou atletickou nohu. Jde o plísňovou infekci, která napadá pokožku nohou, nejčastěji kůži meziprstních prostorů. Kromě toho, že je plísňová infekce nepříjemná a její projevy působí nevzhledným dojmem, může se rychle šířit na další oblasti, pokud není včas léčena.

Původně kožní infekce se může šířit na nehty prstů, kde je její léčba mnohem obtížnější a zdlouhavější. Nehty na nohou rostou velmi pomalu a při postižení a devastaci nehtové ploténky plísní může vyléčení některých plísňových onemocnění nehtů trvat více než 12 měsíců, než odroste postižený nehet. V některých případech, kdy není mykóza léčena, může poškodit nehtovou ploténku trvale a nehet roste deformovaný.

Jak lze nemoci předcházet

  • Do uzavřených bot noste ponožky, ideálně z přírodního materiálu.
  • Vždy je velmi důležité ošetřit i malé poranění nohou, protože každé poškození souvislosti pokožky se může stát vstupní branou infekce.
  • Je ideální střídat boty, které mají mít vždy správnou velikost a být z prodyšného materiálu.
  • Ponožky by měly být, zejména při sportu a pohybové aktivitě, z přírodních materiálů a vždy čisté.
  • Nikdy si nepůjčujte a ani nesdílejte boty.
  • Důležitá je pravidelná hygiena nohou, důkladné osušení, a to zejména v meziprstí, a ošetření zvláčňujícím krémem.
  • V případě pobytu ve veřejných sportovištích, tělocvičnách nebo sprchách je vždy nutné mít vhodné přezutí a nechodit naboso.

Léčba

Jakmile mykózu objevíte, začněte s léčbou ihned a nespoléhejte na to, že to třeba „zmizí samo". Ušetříte si zbytečné nepříjemné pocity, rozšíření plísně či přenos na ostatní členy domácnosti.

Je potřeba se připravit na to, že léčba je dlouhodobá. Kdo nechce, aby se mu mykóza vracela, musí vydržet až do konce. Léčba většinou trvá 3 až 4 týdny. Pokud se vám podaří zbavit se plísně pravidelným mazáním postiženého místa, je to jen polovina úspěchu. Je potřeba v mazání vytrvat ještě 1 až 2 týdny po vymizení příznaků právě z důvodu zabránění opakování infekce.

Pokud se stav i přes vaše poctivé mazání nelepší (max. po 1 či 2 týdnech léčby), nebo se dokonce horší, je potřeba navštívit lékaře. Ten posoudí závažnost onemocnění a předepíše léčivé přípravky, které mohou být vázané na lékařský předpis a které ve svém účinku zahrnují široké spektrum původců mykóz. V některých případech je nezbytné použití systémových antimykotik.

Chytrá houba

Zajímavou přírodní alternativou léčby mykóz, vhodnou i pro děti, kojící a těhotné, představuje tzv. chytrá houba (Pythium oligandrum).

Tato houba je známá tím, že se živí ostatními houbami. Při teplotě lidského těla se nemnoží, pouze zlikviduje plísňové onemocnění a pak její aktivita ustane. Chytrá houba se dá využít na mykózy nohou i nehtů, proti zvýšené potivosti a zápachu nohou, k ošetření obuvi a hodí se i na léčbu jiných onemocnění, jako jsou třeba vaginální mykózy, opruzeniny, afty a další.

Strašák jménem rakovina

O tom, že chůze v botách bez ponožek není zdravá, jsou přesvědčeni i mnozí vědci. Podle nich tento zvyk zvyšuje riziko vzniku rakoviny. V ohrožení jsou především močový měchýř a kůže. Problém souvisí s materiály, ze kterých jsou boty vyrobeny. Mohou se z nich totiž uvolňovat nebezpečné látky, které pak přispívají ve styku s holou pokožkou k rozvoji rakoviny. Problém představuje zejména chrom. Poukázal na to vědec ze zlínské Univerzity Tomáše Bati Karel Kolomazník. Výrobci kvalitní obuvi se chromu snaží vyhnout, ale pokud si pořídíte laciné a nekvalitní boty ze stánku, nemůžete počítat s tím, že si jejich výrobce dělal hlavu s nějakým dodržováním limitů. Psali jsme také: Recepty našich babiček vám pomohou zbavit se plísně na nehtech

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu